Ухвала
від 15.05.2022 по справі 354/355/18
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/355/18

Провадження № 2/354/82/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про призначення судової будівельно-технічної експертизи

16 травня 2022 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - судді Остап`юк М.В.

при секретарі Савчук М.І.

за участі сторін:

представника позивача за первісним позовом та

відповідача за зустрічним позовом адвоката Кунців П.Р.

розглянувши упідготовчому судовомузасіданні взалі судув м. Яремче питання про призначення судової будівельно-технічної експертизи у цивільнійсправі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Яремчанського міського суду Івано-Франківської області перебуває цивільна справа за вказаним позовом.

Представник позивача за первісним позовом адвокат Кунців П.Р. клопотав про призначення по справі судової будівельно-технічної експертизи, на вирішення якої просив поставити наступні питання: 1) чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва розділити ѕ житлового будинку загальною площею 622,9 кв. м. по АДРЕСА_1 на дві окремі частини?; 2) якщо можливо, запропонувати варіанти поділу будинку та визначити вартість кожної частини такого?; 3) яка на даний час ринкова вартість ѕ частки житлового будинку загальною площею 622, 9 кв.м. по АДРЕСА_1 ?; 4) чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва розділити житловий будинок (використовується як готель) загальною площею 472 кв.м. по АДРЕСА_2 на дві окремі частини?; 5) якщо можливо, запропонувати варіанти поділу будинку та визначити вартість кожної частини такого?; 6) яка на даний час ринкова вартість житлового будинку загальною площею 472 кв.м. по АДРЕСА_2 ?; 7) яка на даний час ринкова вартість земельної ділянки площею 0, 0807 га кадастровий номер №2611000000:09:001:0153 за адресою АДРЕСА_1 , яка зареєстрована за ОСОБА_2 .?; 8) чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів розділити земельну ділянку площею 0, 0807 га кадастровий номер № 2611000000:09:001:0153 за адресою АДРЕСА_1 (встановити порядок її користування) шляхом поділу між співвласниками Ѕ частки ОСОБА_2 і ОСОБА_1 .?; 9) яка на даний час ринкова вартість земельної ділянки площею 0, 0656 га кадастровий номер № 2611000000:09:001:0154 за адресою АДРЕСА_1 , яка зареєстрована за ОСОБА_2 .?; 10) чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів розділити земельну ділянку площею 0, 0656 га кадастровий номер № 2611000000:09:001:0154 за адресою АДРЕСА_1 (встановити порядок її користування) шляхом поділу між співвласниками Ѕ частки ОСОБА_2 і ОСОБА_1 .?; 11) яка на даний час ринкова вартість земельної ділянки площею 0, 0726 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер № 2611000000:05:008:0522 за адресою АДРЕСА_3 ?; 12) чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів розділити земельну ділянку площею 0, 0726 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер № 2611000000:05:008:0522 за адресою АДРЕСА_3 (встановити порядок її користування) шляхом поділу між співвласниками Ѕ частки ОСОБА_2 і ОСОБА_1 .?; 13) яка на даний час ринкова вартість квартири за адресою: АДРЕСА_4 (зареєстрована за ОСОБА_2 )?; 14) який рівень готовності об`єктів незавершеного будівництва (будівельних матеріалів), що розташовані на земельній ділянці ОСОБА_1 , кадастровий номер №2611000000:03:005:0053 за адресою АДРЕСА_1 ? Яка їх ринкова вартість?.

Просив доручити проведення експертизи - ТОВ «СУДОВЕ ЕКСПЕРТНО-РОЗРАХУНКОВЕ БЮРО», оплату за проведення експертизи покласти на позивача за первісним позовом, і на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

В обґрунтування клопотання вказав, що предметом даного спору є поділ майна подружжя серед якого нерухоме майно. Враховуючи, що для визначення вартості нерухомого майна необхідні спеціальні знання у будівельно - технічній сфері виникла необхідність у призначенні судової експертизи.

У судовому засіданні представник позивача за первісним позовом адвокат Кунців П.Р. подане клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Відповідач за первісним позовом ОСОБА_2 повторно не з`явився.

Суд залишив без розгляду клопотання, подане на електронну адресу Суду, оскільки таке не підписане електронним цифровим підписом, що унеможливлює ідентифікацію автора електронного документа.

Представник позивачки за первісним позовом адвокат Кунців П.Р. категорично заперечив щодо відкладення вже вдесятий раз підготовчого судового засідання у цій справі, оскільки, вважає, що це свідчить про затягування процесу, і порушення саме права Позивачки на справедливий суд. Наполягав на розгляді клопотання про призначення експертизи у справі, оскільки це безпосередньо стосується реалізації права Позивачки на судових захист.

Заслухавши думку Сторони Позивача та детально вивчивши матеріали справи, суд вважає за можливе здійснити розгляд клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи у відсутності відповідача за первісним позовом ОСОБА_2 .

Вирішуючи питання про можливість розгляду клопотання за відсутності Відповідача ОСОБА_2 , суд враховує, що справа перебуває на розгляді в суді ще з 2018 року. У провадження судді Остап`юк М.В., згідно порядку автоматизованого розподілу справ, справа передана у серпні 2020 року. Попередні судові засідання призначалися десять разів, і відкладалося у зв`язку з клопотаннями та неявками у тому числі Відповідача. Суд вважає, що Відповідач ОСОБА_2 , у випадку неможливості з`явитися до Суду у дане судове засідання, міг скористатися своїм правом щодо надання письмових пояснень, клопотань у справі, в тому числі позиції відносно клопотання про призначення будівельно-технічної експертизи, яке надійшло до суду ще 09.07.2021. Тобто Відповідач мав достатньо часу висловити свою позицію щодо заявленого клопотання.

Таким чином, суд вважає, що відкладення підготовчого судового засідання у десятий раз у цій справі буде порушенням прав саме позивачки за первісним позовом ОСОБА_1 та призведе до невиправданого затягування судового процесу.

Крім того, суд враховує, що підготовче судове засідання проводиться в межах обмежених строків, визначених законом, тому зважаючи на вказівки, викладені у рішеннях Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного, зокрема «Іззетов проти України», «Пискал проти України», «Майстер проти України», «Субот проти України», «Крюков проти України», «Крат проти України», «Сокор проти України», «Кобченко проти України», щодо дотримання розумного строку для судового провадження, суд вважає, що підстави для відкладення підготовчого судового розгляду як і неможливість розгляду клопотання Позивачки ОСОБА_1 відсутні.

Зваживши доводи представника позивачки адвоката Кунціва П.Р., вивчивши письмові матеріали справи, суд приходить до висновків.

Одними із завдань підготовчого провадження у відповідності до статті 189 ЦПК України є визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів, а також вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з частиною першою статті 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, серед іншого, вирішує питання про призначення експертизи.

У відповідності до ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Предметом спору у даній цивільній справі, як вбачається зі змісту позовних вимог є поділ спільного майна подружжя.

За ч.4 ст.102 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

А тому, суд для з`ясування обставин, що мають значення для справи, для яких необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, та без яких встановити відповідні обставини неможливо, вважає за необхідне призначити в даній цивільній справі судову будівельно-технічну експертизу.

З урахуванням матеріалів справи та змісту письмового клопотання представника позивача за первісним позовом та відповідача за зустрічним позовом адвоката Кунціва П.Р., суд вважає за необхідне поставити експерту запитання, запропоновані Стороною Позивача за первісним позовом

Разом з тим, суд зобов`язує сторін справи надати на вимогу експерта оригінали документів для звірки з копіями наявними в матеріалах цивільної справи чи інші необхідні документи, при проведенні експертизи на місці, якщо не буде витребувано експертом такі документи, при необхідності, до проведення експертизи з виїздом на місце.

Слід також звернути увагу сторін на те, що за вимогами ст.109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

У клопотанні представник позивача за первісним позовом та відповідача за зустрічним позовом адвокат Кунців П.Р. просив доручити проведення експертизи ТОВ «СУДОВЕ ЕКСПЕРТНО-РОЗРАХУНКОВЕ БЮРО» (м. Львів, вул. Варшавська, 133/2).

З огляду на це, суд, керуючись частиною третьою статті 103 ЦПК України вважає за доцільне призначити проведення експертизи експертам ТОВ «СУДОВЕ ЕКСПЕРТНО-РОЗРАХУНКОВЕ БЮРО» (м. Львів, вул. Варшавська, 133/2).

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи. Провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 - на час проведення експертизи (п.9 ч. 1 статті 253 ЦПК України).

З врахуванням вказаних норм та клопотання представника позивача за первісним позовом адвоката Кунців П.Р., суд вважає за необхідне зупинити провадження у даній цивільній справі на час проведення експертизи, оскільки справа направляється експерту в цілому.

При цьому, з метою своєчасного вирішення спору у судовому порядку, суд приходить до переконання про встановлення строку проведення експертизи до 4х місяців з часу проведення оплати за експертизу.

Керуючись ст. ст. 43, 103-104, 197, 259, 260, 268 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання сторони позивача за первісним позовом адвоката Кунціва П.П. про призначення по справі судової будівельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя судову будівельно-технічної експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва розділити ѕ житлового будинку загальною площею 622,9 кв.м. по АДРЕСА_1 на дві окремі частини?

2. Якщо можливо, запропонувати варіанти поділу будинку та визначити вартість кожної частини такого?

3. Яка на даний час ринкова вартість ѕ частки житлового будинку загальною площею 622, 9 кв.м. по АДРЕСА_1 ?

4. Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва розділити житловий будинок (використовується як готель) загальною площею 472 кв.м. по АДРЕСА_2 на дві окремі частини?

5. Якщо можливо, запропонувати варіанти поділу будинку та визначити вартість кожної частини такого?

6. Яка на даний час ринкова вартість житлового будинку загальною площею 472 кв.м. по АДРЕСА_2 ?

7. Яка на даний час ринкова вартість земельної ділянки площею 0, 0807 га кадастровий номер №2611000000:09:001:0153 за адресою АДРЕСА_3 , яка зареєстрована за ОСОБА_2 .?

8. Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів розділити земельну ділянку площею 0, 0807 га кадастровий номер № 2611000000:09:001:0153 за адресою АДРЕСА_3 (встановити порядок її користування) шляхом поділу між співвласниками Ѕ частки ОСОБА_2 і ОСОБА_1 .?

9. Яка на даний час ринкова вартість земельної ділянки площею 0, 0656 га кадастровий номер № 2611000000:09:001:0154 за адресою АДРЕСА_3 , яка зареєстрована за ОСОБА_2 .?

10. Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів розділити земельну ділянку площею 0, 0656 га кадастровий номер № 2611000000:09:001:0154 за адресою АДРЕСА_3 (встановити порядок її користування) шляхом поділу між співвласниками Ѕ частки ОСОБА_2 і ОСОБА_1 .?

11. Яка на даний час ринкова вартість земельної ділянки площею 0, 0726 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер № 2611000000:05:008:0522 за адресою

АДРЕСА_3 . Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів розділити земельну ділянку площею 0, 0726 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер № 2611000000:05:008:0522 за адресою АДРЕСА_3 (встановити порядок її користування) шляхом поділу між співвласниками Ѕ частки ОСОБА_2 і ОСОБА_1 .?

13. Яка на даний час ринкова вартість квартири за адресою: АДРЕСА_4 (зареєстрована за ОСОБА_2 )?

14. Який рівень готовності об`єктів незавершеного будівництва (будівельних матеріалів), що розташовані на земельній ділянці ОСОБА_1 , кадастровий номер №2611000000:03:005:0053 за адресою АДРЕСА_1 ? Яка їх ринкова вартість?

Проведення експертизи доручити експертам ТОВ «СУДОВЕ ЕКСПЕРТНО-РОЗРАХУНКОВЕ БЮРО» (м. Львів, вул. Варшавська, 133/2), попередивши їх про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України - за дачу завідомо неправдивого висновку або за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Дозволити ТОВ «СУДОВЕ ЕКСПЕРТНО-РОЗРАХУНКОВЕ БЮРО», у разі необхідності, залучити для проведення у справі судової експертизи фахівців з відповідних галузей знань.

Для проведення судової будівельно-технічної експертизи направити експертам матеріали справи №354/355/18 (провадження №2/354/82/22) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ майна подружжя та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про поділ майна подружжя.

Зобов`язати сторін справи надати на вимогу експерта оригінали документів для звірки з копіями наявними в матеріалах цивільної справи чи інші необхідні документи, при проведенні експертизи на місці, якщо не буде витребувано експертом такі документи, при необхідності, до проведення експертизи з виїздом на місце.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивачку за первісним позовом ОСОБА_1 .

Встановити строк проведення експертизи - до 4х місяців з часу проведення оплати за експертизу.

На час проведення експертизи зупинити провадження у справі до отримання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена до Івано-Франківського апеляційного суду через Яремчанський міський суд Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання цієї ухвали.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя: М. В. Остап`юк

СудЯремчанський міський суд Івано-Франківської області 
Дата ухвалення рішення15.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104626921
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —354/355/18

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 15.12.2022

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 15.05.2022

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

Ухвала від 13.07.2021

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Остап'юк М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні