Рішення
від 13.03.2022 по справі 908/3798/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 12/230/21

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.03.2022 Справа № 908/3798/21

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Смірнова О.Г.,

розглянувши матеріали справи № 908/3798/21

за позовомОб`єднання співвласників багатоквартирного будинку Надія 84 (69057, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, б. 84)

до відповідачаТовариства з обмеженою відповідальністю Ерко-Запоріжжя (69057, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, б. 86)

про стягнення 13 425,30 грн

Без виклику представників сторін

СУТЬ СПОРУ

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Надія 84звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою від 23.12.2021 до Товариства з обмеженою відповідальністю Ерко-Запоріжжя про стягнення 13 425,30 грн.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.12.2021 вищевказану позовну заяву передано для розгляду судді Смірнову О.Г.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 29.12.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/3798/21, присвоєно справі номер провадження 12/230/21, визначено здійснення розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними матеріалами без проведення судового засідання. Вказаною ухвалою запропоновано відповідачу не пізніше п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати заяву із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження; проте не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позов із урахуванням вимог ст. 165 ГПК України.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін та заперечень щодо її розгляду в порядку спрощеного позовного провадження до суду не надходило.

Ухвала суду від 29.12.2021 про відкриття провадження у справі №908/3798/21, направлена на адресу відповідача, проте повернулася до суду з відміткою підприємства поштового зв`язку «За закінченням терміну зберігання».

Відповідно до п. 5 частини шостої статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що неотримання ухвали суду відповідачем та повернення її до суду з поміткою «за закінченням терміну зберігання» є наслідками свідомого діяння (бездіяльності) відповідача щодо її належного отримання.

Судом також враховано, що про хід розгляду справи, дату, час і місце проведення судового засідання у даній справі сторони могли дізнатись з офіційного веб-порталу Судової влади України : //reyestr. court. gov. ua/. Названий веб-портал згідно з Законом України Про доступ до судових рішень № 3262-IV від 22.12.2005 є відкритим для безоплатного цілодобового користування.

Отже, суд вважає, що ним вжито достатньо заходів для повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі № 908/3798/21.

Відзив на адресу суду від відповідача у встановлений процесуальний строк для подачі відзиву не надійшов, як і будь-яких клопотань чи заяв до суду від відповідача не надходило.

Згідно ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

За таких обставин, суд вирішив розглянути справу за наявними матеріалами.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення 14.03.2022.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, суд встановив.

Позов мотивовано тим, що17.08.2016 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Надія 84.

Протоколом №1 від 22.06.2016 затверджено Статут ОСББ Надія 84.

Відповідно до п. 2 розділу 3 Статуту, вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Загальні збори вправі приймати рішення з усіх питань діяльності об`єднання.

До виключної компетенції загальних зборів належить, зокрема, визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників (п. 3 розділу 3 Статуту).

Пунктом 11 розділу 3 Статуту визначено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для усіх співвласників... Рішення загальних зборів оприлюднюється шляхом розміщення його тексту в місцях загального користування будинку.

Відповідно до п. 1 розділу 4 Статуту, за рішенням загальних зборів в об`єднанні можуть створюватися ремонтний, резервний фонди, кошти яких спрямовуються на цілі, визначені загальними зборами об`єднання.

Сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та Статуту.

Загальними зборами ОСББ Надія 84 було прийнято рішення, оформлені протоколами №11 від 30.01.2021, №8/1 від 26.01.2020, №9 від 11.10.2018, №6 від 29.09.2018, №2 від 21.06.2017, №2 від 08.09.2016, відповідно до яких затверджувався розмір внесків на витрати, пов`язані з управлінням багатоквартирного будинку та термін дії прийнятих розмірів.

Крім того, рішенням загальних зборів об`єднання, оформленим протоколом №8 від 26.01.2020 було затверджено проведення капітального ремонту на умовах співфінансування у напрямку Капітальний ремонт покрівлі та затверджено розмір відповідних внесків.

При цьому, суд звертає увагу, що жодним із рішень загальних зборів об`єднання не визначено строки внесення платежів на утримання будинку та до ремонтного фонду.

Позивач посилається на те, що відповідач є власником приміщення №74 в будинку №84 по вул. Незалежності України в м. Запоріжжя, загальною площею 89,10 кв.м., а відтак є співвласником багатоквартирного будинку і зобов`язаний сплачувати внески на утримання будинку та до ремонтного фонду.

Позивачем надано розрахунок заборгованості відповідача за період з 01.10.2017 по 01.12.2021, відповідно до якого відповідачу нараховано за вказаний період 25 527,15 грн, при цьому відповідачем здійснено часткову оплату внесків у сумі 12101,85 грн, відтак заборгованість становить 13425,30 грн.

Позивачем було надіслано відповідачеві вимогу вих. №135 від 24.06.2020 щодо оплати заборгованості з витрат на управління будинком у розмірі 3474,90 грн та до ремонтного фонду у сумі 4544,10 грн.

Відповіді на вимогу не надано, заборгованість не сплачена.

Невиконання відповідачем зобов`язань в частині своєчасної оплати внесків на утримання будинку та до ремонтного фонду стала підставою звернення позивача до суду з вимогою про стягнення з відповідача суми заборгованості в примусовому порядку.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначає Закон України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" № 2866-ІІІ від 29.11.2001.

Статтею 1 вказаного закону визначено, що співвласники багатоквартирного будинку (далі - співвласники) - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Згідно із ч.ч. 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 ст. 10 вказаного закону органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом). Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема: визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідно до ч. 14 статті 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, порядок управління та користування спільним майном, передачу у користування фізичним та юридичним особам спільного майна, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як дві третини загальної кількості усіх співвласників, а в разі якщо статутом не передбачено прийняття таких рішень, - більшістю голосів. З інших питань рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості співвласників.

Відповідно до ч. 2 статті 13 цього закону у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Згідно із ст. 15 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" співвласник зобов`язаний, окрім іншого: своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Статтею 16 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Приписами ст. 17 зазначеного закону передбачено, що для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 20 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно із ч. 2 ст. 21 вказаного закону порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 статті 23 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" утримання і ремонт приміщень, які перебувають у власності, здійснюються відповідно до законодавства України. Внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Таким чином, відповідач повинен був здійснювати щомісячні платежі на утримання будинку та прибудинкової території, враховуючи тарифи, затверджені вказаними вище рішеннями загальних зборів ОСББ.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

В силу загальної норми, передбаченої у статті 599 ЦК України та спеціальної норми, визначеної у частині першій ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили згідно вимог ч. 2 статті 86 ГПК України. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Позивач довів факт виникнення у відповідача обов`язку зі сплати внесків на утримання будинку та одноразового платежу до ремонтного фонду, та невиконання вказаного обов`язку відповідачем. Відповідач докази сплати заборгованості із сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території станом на час розгляду справи суду не надав.

За викладених обставин, позовна вимога про стягнення з відповідача заборгованості у сумі 13 425,30 грн підлягають задоволенню.

Витрати зі сплати судового збору в сумі 2270,00 грн покладаються на відповідача у справі відповідно до ст. 129 ГПК України.

Щодо вимог позивача про стягнення витрат на професійну правничу допомогу в сумі 1000,00 грн суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно із ч. 1 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 123 ГПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно із ч. 2 ст. 126 ГПК України за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Частинами 3, 4 ст. 126 ГПК України встановлено, що для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При цьому судом враховано, що поняття особи, яка є адвокатом, наводиться в статті 6 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність № 5076-VI від 05.07.2012 року, де зазначено, що адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

В якості підтвердження витрат на послуги адвоката позивач надав копію договору про надання правової допомоги №148 від 16.12.2021, укладеного між Адвокатським об`єднанням Доладні Правознавці та ОСББ Надія 84, копію свідоцтва про право зайняття адвокатською діяльністю №556 від 02.03.2006 на ім`я Дерев`янко І.О., ордер на надання правничої (правової) допомоги АР №1075575 від 23.12.2021, а також докази оплати наданих послуг у розмірі 1000 грн платіжне доручення №610 від 21.12.2021.

Відповідно до п. 1.1 Договору, Клієнт доручає, а Адвокатське об`єднання приймає на себе зобов`язання надавати Клієнту правову допомогу із захисту його законних прав і інтересів та бути представником/захисником Клієнта щодо складання процесуальних документів та представляти Клієнт у Господарському суді Запорізької області щодо стягнення заборгованості з ТОВ Ерко-Запоріжжя на користь ОСББ Надія 84.

Пунктом 2.11 Договору визначено, що для надання правової допомоги Клієнту Адвокатське об`єднання призначає адвоката Дерев`янко І.О.

За умовами п. 3.2 Договору, оплата послуг Адвокатського об`єднання оплачується у гривнях, 1000 грн без ПДВ. Оплата за даним Договором здійснюється не пізніше 5 днів з моменту отримання Клієнтом рахунку. В суму 1000 грн ходить складання позовної заяви та участь у 1 судовому засіданні.

Як свідчать матеріали справи, позов складено та підписано адвокатом Дерев`янко О.І.

Приписами ч. 1 ст. 2 ГПК України визначено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно до ч. 3 ст. 236 ГПК України судове рішення має відповідати завданню господарського судочинства, визначеному цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає суму витрат на оплату правничої допомоги у розмірі 1000,00 грн співмірною та розумною, відтак стягненню з відповідача на користь позивача підлягають витрати на оплату правничої допомоги у розмірі 1000,00 грн.

Керуючись ст. ст. 7, 8, 13, 74, 86, 123, 126, 129, 233, 236, 238, ч. 4 ст. 240, 247-252 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В

1. Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Надія 84 до Товариства з обмеженою відповідальністю Ерко-Запоріжжя задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Ерко-Запоріжжя (69057, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, б. 86, ідентифікаційний код юридичної особи 23853656) на користь:

- Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Надія 84 (69057, м. Запоріжжя, вул. Незалежної України, б. 84, ідентифікаційний код юридичної особи 40752738) заборгованість по внескам н управління багатоквартирним будинком на внескам до ремонтного фонду за період з 01.10.2017 по 01.12.2021 у розмірі 13 425,30 грн (тринадцять тисяч чотириста двадцять п`ять гривень 30 коп.), витрати зі сплати судового збору в сумі 2 270,00грн (дві тисячі двісті сімдесят гривень 00 коп.), витрати на професійну правничу допомогу в сумі 1000,00 грн (одна тисяча гривень 00 коп.), видавши наказ.

Повне рішення оформлено і підписано 10.06.2022 року.

Суддя О.Г. Смірнов

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення13.03.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104643511
СудочинствоГосподарське
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —908/3798/21

Постанова від 22.02.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Ухвала від 26.09.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Ухвала від 18.09.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Орєшкіна Еліна Валеріївна

Судовий наказ від 30.06.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 07.06.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Рішення від 13.03.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні