Ухвала
від 06.06.2022 по справі 461/548/22
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/548/22

Провадження № 2/461/657/22

У Х В А Л А

про призначення експертизи

07.06.2022 року м. Львів

Галицький районний суд м.Львова

в складі:

головуючого судді Мисько Х.М.,

за участю: секретаря судового засідання Кухар Р.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2

представника відповідача Мудрак Р.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фіакр-Львів», за участі третьої особи: ОСОБА_3 про відшкодування моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 , в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_1 , звернувся в суд із позовною заявою до ТзОВ «Фіакр-Львів», за участі третьої особи: ОСОБА_4 про стягнення моральної шкоди в розмірі 330000 грн., що була завдана внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 заявив клопотання про призначення у справі психологічної експертизи.

Позивач ОСОБА_1 клопотання підтримала, просила таке задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_5 проти клопотання не заперечив.

Заслухавши думку учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, на підставі висновків експертів.

Відповідно до ст. 102 ЦПК України, висновок експертаце докладний опис проведених експертних досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, постановлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Враховуючи, що для правильного вирішення даної справи потрібні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, то суд вважає що у даному випадку необхідно призначити у справі судову почеркознавчу експертизу.

Відповідно до ч. ч. 4, 5 ст. 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Згідно ч. 3 ст. 103 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Проведення судової почеркознавчої експертизи у даній справі суд вважає за необхідне доручити експертам Волинського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи,а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

Згідно з п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п. 5ч. 1 ст. 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Оскільки проведення даної експертизи може зайняти значний час, суд вважає доцільним на час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

З урахуванням заявлених позовних вимог та предмета спору, суд прийшов до висновку про наявність необхідних для призначення судової експертизи підстав.

Керуючись ст. 103 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 , в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фіакр-Львів», за участі третьої особи: ОСОБА_3 про відшкодування моральної шкоди психологічну експертизу.

На вирішення експертів поставити наступні запитання:

- чи є в ОСОБА_1 зміни в емоційному стані, індивідуально психологічних проявах, які перешкоджають активному соціальному функціонуванню її як особистості і виникли внаслідок дорожньо - транспортної пригоди, що відбулась 10.06.2021 року о 16 год. 50 хв. у м. Львові на регульованому перехресті вул. Під Дубом пр. В.Чорновола за участю автобуса марки «БАЗ А079.14» д.н.з. НОМЕР_1 , в результаті якої ОСОБА_1 отримала тілесні ушкодження?

- чи спричинені ОСОБА_1 страждання (моральна шкода) внаслідок дорожньо - транспортної пригоди, що відбулась 10.06.2021 року о 16 год. 50 хв. у м. Львові на регульованому перехресті вул. Під Дубом пр. В.Чорновола за участю автобуса марки «БАЗ А079.14» д.н.з. НОМЕР_1 , в результаті якої ОСОБА_1 отримала тілесні ушкодження?

- якщо ОСОБА_1 завдані страждання (моральна шкода), який можливий розмір становить грошова компенсація за завдані страждання (моральну шкоду)?

Проведення експертизи доручити судовим експертам Науково - дослідного інституту судових експертиз та права (79005, м. Львів, вул. Богомольця, 9).

Надати в розпорядження експерта матеріали цивільної справи №461/548/22, провадження №2/461/657/22.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_2 .

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Відповідно до ч. 1ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбаченого ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`яти днів з дня її проголошення, а у разі якщо її було постановлено без участі особи, яка її оскаржує - протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Суддя Х.М. Мисько

Дата ухвалення рішення06.06.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104652914
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —461/548/22

Рішення від 02.02.2023

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 15.08.2022

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 06.06.2022

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 08.02.2022

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні