Ухвала
від 06.06.2022 по справі 380/6818/22
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/6818/22

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ЗАКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

07 червня 2022 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Клименко О.М., за участю секретаря судового засідання Давид О.Ю., та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: представники Могінська Т.А., Шумелда Р.Р.

відповідача: представник Феданяк Р.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні клопотання представника відповідача від 23.05.2022 про закриття провадження в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВО Гідравліка» до Давидівської сільської ради Львівського району Львівської області про визнання протиправним та скасування рішення,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ТВО Гідравліка» (Позивач) звернулося до Львівського окружного адміністративного суду із позовом до Давидівської сільської ради Львівського району Львівської області (Відповідач), у якому просить:

- визнати причини пропуску строку звернення до суду з цим позовом поважними, а пропущений процесуальний строк на звернення поновити;

- постановити рішення, яким визнати протиправним та скасувати рішення Давидівської сільської ради від 17 грудня 2019 року № 4157-51/2019 «Про затвердження детального плану території в межах вулиці Зелена в селі Пасіки-Зубрицькі», в частині затвердження детального плану території п. 1.

Ухвалою судді від 02 травня 2022 року відкрито загальне позовне провадження в адміністративній справі та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 24 травня 2022 року, яка занесена в протокол судового засідання, замінено відповідача Давидівську сільську раду об`єднаної територіальної громади Пустомитівського району Львівської області на його правонаступника Давидівську сільську раду Львівського району Львівської області.

24 травня 2022 року від представника відповідача через канцелярію суду надійшло клопотання від 23 травня 2022 року про закриття провадження у справі. Указане клопотання мотивоване тим, що детальний план території в межах вулиці Зелена в селі Пасіки-Зубрицькі затверджений рішенням Давидівської сільської ради від 17 грудня 2019 року № 4157-51/2019. На утворених нових чотирьох земельних ділянках розроблено технічну документацію та передано на аукціон з продажу земельних ділянок, які відбулися в серпні 2020 року. Станом на сьогодні вищевказані земельні ділянки мають нових власників, зокрема: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛЮНА». З огляду на викладене представник відповідача просить суд закрити провадження у справі № 380/6818/22.

03 червня 2022 року від представників позивача через систему «Електронний суд» надійшло клопотання/заява, в якому останні заперечують проти закриття провадження у справі з огляду на те, що зміна власників земельної ділянки щодо якої затверджено детальний план території, не є підставою для закриття провадження у справі. Представником відповідача не наведеної жодної з восьми підстав для закриття провадження у справі, які визначені частиною 1 статті 238 КАС України. З огляду на це представники позивача просять суд відмовити у задоволенні клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі.

В підготовчому засіданні, яке відбулося 07 червня 2022, представник відповідача заявлене клопотання про закриття провадження у справі підтримав, просив його задовольнити; представники позивача проти закриття провадження у справі заперечили, просили в його задоволенні відмовити.

При постановленні ухвали суд виходить з наступного.

Суд відзначає, що предметом оскарження у цій справі є нормативно-правовий акт, а саме пункт 1 рішення Давидівської сільської ради від 17 грудня 2019 року № 4157-51/2019 «Про затвердження детального плану території в межах вулиці Зелена в селі Пасіки-Зубрицькі».

Відповідно до частини першої статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Частиною першою статті 5 КАС України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист, зокрема, шляхом визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень.

За змістом частини другої, пункту третього частини третьої статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки. Учасники справи мають право подавати заяви та клопотання.

Підстави для закриття провадження у справі визначені статтею 238 КАС України. Так, відповідно до частини першої цієї статті суд закриває провадження у справі:

1) якщо справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства;

2) якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом;

3) якщо сторони досягли примирення;

4) якщо є такі, що набрали законної сили, постанова чи ухвала суду про закриття провадження у справі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

5) у разі смерті або оголошення в установленому законом порядку померлою фізичної особи або припинення юридичної особи, за винятком суб`єкта владних повноважень, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва;

6) щодо оскарження нормативно-правових актів суб`єктів владних повноважень чи окремих їх положень, якщо оскаржуваний нормативно-правовий акт або відповідні його положення визнано протиправними і нечинними рішенням суду, яке набрало законної сили;

7) щодо оскарження індивідуальних актів та дій суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані акти та дії суб`єкта владних повноважень було змінено або скасовано рішенням суду, яке набрало законної сили;

8) щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Отже, наявність хоча б однієї із вказаних у статті 238 КАС України обставин може бути підставою для закриття провадження у справі.

При цьому суд відзначає, що зазначений вище перелік підстав для закриття провадження у справі є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає.

Відповідно до норм КАС України кожна із сторін у справі наділена правом заявити клопотання про закриття провадження у ній.

Разом з тим таке клопотання повинно бути належним чином обґрунтованим, а підстави, з яких провадження у справі має бути закрите, відповідати вимогам статті 238 КАС України.

Такий висновок суду прямо випливає з норми статті 44 КАС України згідно із якою учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Обґрунтовуючи наявність підстав для закриття провадження у цій справі, представник відповідача покликається на зміну власників земельної ділянки щодо якої затверджено спірний детальний план території.

Утім, такої підстави для закриття провадження у справі стаття 238 КАС України не передбачає.

Оскільки перелік підстав для закриття провадження у справі, визначений статтею 238 КАС України, є вичерпним та розширеному тлумаченню не підлягає, то закриття провадження у справі з будь-яких інших, крім зазначених у вказаній статті підстав, не допускається.

За таких обставин клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі є необґрунтованим, а тому в його задоволенні належить відмовити.

Керуючись ст.ст. 19-21, 72-77, 238, 239, 255, 293, 295, підп.15.5 п.15 Перехідних положень, п. 3 Розділу VI Прикінцевих положень КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

В задоволенні клопотання представника відповідача від 23.05.2022 про закриття провадження в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ТВО Гідравліка» до Давидівської сільської ради Львівського району Львівської області про визнання протиправним та скасування рішення відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвалу суду може бути оскаржено до Восьмого апеляційного адміністративного суду відповідно до ст.ст. 293-297 КАС України, з урахуванням п. 3 Розділу VI «Прикінцеві положення» КАС України.

Повний текст ухвали складено 10 червня 2022 року.

Суддя Клименко О.М.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104732383
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері

Судовий реєстр по справі —380/6818/22

Ухвала від 08.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стародуб О.П.

Постанова від 12.07.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 08.06.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 03.05.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Ухвала від 04.04.2023

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Коваль Роман Йосипович

Рішення від 31.01.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 06.06.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 01.05.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні