Рішення
від 05.06.2022 по справі 695/3698/21
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 695/3698/21

номер провадження 2/695/740/22

06 червня 2022 року м. Золотоноша

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Ушакової К.М.

за участю секретаря судового засідання - Солдат К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом Садівничого товариства «Орбіта» до ОСОБА_1 про стягнення боргу,

в с т а н о в и в:

Садівниче товариство «Орбіта» звернулося до Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області з позовом до ОСОБА_1 про стягнення боргу. В обґрунтування позову вказує, що ОСОБА_1 є членом СТ «Орбіта» та має в приватній власності земельну ділянку в межах садівничого товариства по АДРЕСА_1 . Відповідно до Статуту СТ «Орбіта» свої обов`язки та статутні завдання перед членами садівничого товариства виконало в повному обсязі. Відповідач свої обов`язки відповідно до чинного законодавства та Статуту виконав не в повному обсязі, що призвело до виникнення боргу перед позивачем по сплаті членських внесків, використання електричної енергії та за повірку технічного стану лічильника на суму 15609,40 грн.

Оскільки ОСОБА_1 , всупереч чинного законодавства та Статуту відмовився сплатити членські внески, заборгованість з електропостачання та заборгованість за повірку технічного стану лічильника, позивач просить стягнути з відповідача борг в розмірі 15609,40 грн.

Ухвалою судді Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 14.04.2022 провадження у справі відкрито та визначено справу розглянути в порядку спрощеного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

У судове засідання представник позивача СТ «Орбіта» Коваленко В.О. не з`явився, але до суду надійшла заява про розгляд справи без участі представника позивача.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

У зв`язку з тим, що належним чином повідомлений відповідач не з`явився в судове засідання, причини неявки не повідомив, відзив на позовну заяву не надав, суд вважає за можливе, відповідно до вимог ст. 280 ЦПК України, провести заочний розгляд справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові матеріали справи та докази в їх сукупності, на підставі повного, об`єктивного та всебічного дослідження, суд встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених позовних вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до положень ст. ст. 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ст. 80 ЦПК України).

Усі питання щодо діяльності товариства, у тому числі і щодо вступу та виходу з нього, ґрунтується на законі України «Про кооперацію», Земельному кодексі України, ЦК України, інших нормативних актах та регулюються Статутом. До визнання положень статуту неправомірним, його положення є визначальними для вирішення внутрішньої діяльності товариства та у питаннях вирішення спорів, що виникають з такої діяльності.

Діяльність садівничих товариств (кооперативів) регулюється Законом України «Про кооперацію».

Відповідно до статті 6 Закону України «Про кооперацію», кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об`єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану.

Основними обов`язками члена кооперативу відповідно до статті 12 Закону України «Про кооперацію» є: додержання статуту кооперативу; виконання рішень органів управління кооперативу та органів контролю за діяльністю кооперативу; виконання своїх зобов`язань перед кооперативом; сплата визначених статутом кооперативу внесків.

Основним правовим документом, що регулює діяльність кооперативу, є його Статут.

Згідно з статтею 8 Закону України «Про кооперацію» статут кооперативу є правовим документом, що регулює його діяльність.

Садівниче товариство «Орбіта» зареєстроване в Єдиному державному реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, ідентифікаційний код юридичної особи 21369181.

Відповідно до п. 33 Статуту СТ «Орбіта», затвердженого протоколом зборів № 2 від 11.09.2021 членські внески періодично вносяться членами товариства на оплату праці працівників, які уклали трудові договори з товариством, та інші поточні витрати товариства (експлуатаційні витрати на майно загального користування, поточний ремонт такого майна, оплата комунальних послуг, що надаються товариству в цілому, організаційні витрати, витрати, на сплату податку, різного роду реєстраційних зборів і мит, що стягуються з товариства в цілому, членські внески в асоціації, в яких приймає участь товариства, страхові внески тощо). З членських внесків формується спеціальний фонд товариства, що створюється за рішенням загальних зборів. Членські внески вносяться до каси товариства з періодичністю, що визначаються загальними зборами, але не рідше двох разів на рік.

Відповідно до п. 40 Статуту у разі невиконання членами товариства своїх зобов`язань щодо внесення внесків та платежів товариство має право застосувати до порушників заходи впливу, передбачені цим статутом і законодавством, пред`явити позов з вимогою компенсувати несплату внесків і платежів, вимагати повного відшкодування заподіяних збитків у встановленому законом порядку, в тому числі судовому.

Відповідно до пп. 5 п. 28 Статуту член Товариства зобов`язаний: своєчасно сплачувати встановлені законом податки, членські та цільові внески, а також інші платежі, передбачені законодавством та цим статутом, у розмірах і в строки, що визначаються законодавством і загальними зборами.

ОСОБА_1 є членом СТ «Орбіта» і відповідно до Статуту він зобов`язаний своєчасно сплачувати членські та цільові внески, а також платежі в розмірі і в строки встановлені загальними зборами (зборами уповноважених), а також податки, розмір яких визначений чинним законодавством України, та рішеннями загальних зборів (зборів уповноважених) СТ «Орбіта».

Протоколом загальних зборів членів СТ «Орбіта» №3 від 31.08.2019 розмір членських внесків на 2019-2020 роки затверджений у розмірі 685,00 грн.

Протоколом загальних зборів членів СТ «Орбіта» №2 від 11.09.2021 розмір членських внесків на 2021-2022 роки затверджений у розмірі 850,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно з ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Згідно розрахунку наданого позивачем за період з 2019 року по 2021 рік включно у відповідача ОСОБА_1 утворилася заборгованість по сплаті членських внесків, електропостачання та за повірку технічного стану лічильника, в розмірі 15609,40 грн.

Враховуючи, що відповідачем не спростовано розміру заборгованості і не доведено її відсутність або часткове погашення, позов є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача слід стягнути сплачений судовий збір в сумі 2270,00. за подачу позовної заяви.

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 354, 355 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

позов Садівничого товариства «Орбіта» (місце знаходження: с. Хвильово-Сорочин, Золотоніський район, Черкаська обл.; ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 21369181) до ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) про стягнення боргу задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Садівничого товариства «Орбіта» заборгованість за оплату членських внесків в розмірі 3955,00 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Садівничого товариства «Орбіта» заборгованість за оплату комунальних послуг в розмірі 11054,40 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Садівничого товариства «Орбіта» заборгованість за повірку лічильника в розмірі 600,00 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Садівничого товариства «Орбіта» 2270,00 грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення у порядку, встановленому чинним законодавством.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повний текст судового рішення буде складено 13.06.2022.

Суддя: К.М. Ушакова

СудЗолотоніський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.06.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104750466
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —695/3698/21

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Рішення від 05.06.2022

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Рішення від 05.06.2022

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Ухвала від 13.04.2022

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Ушакова К. М.

Постанова від 04.04.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні