Рішення
від 14.06.2022 по справі 918/187/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про витребування доказів

"15" червня 2022 р. м. РівнеСправа № 918/187/22

Господарський суд Рівненської області у складі судді О. Андрійчук, розглянувши клопотання арбітражного керуючого ТОВ "Амелія Трейд" О.Чепелюка про витребування документів у справі

за заявою Головного управління Державної податкової служби у Рівненській області

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Амелія Трейд"

про банкрутство,

без виклику представників учасників процесу,

УСТАНОВИВ:

У квітні 2022 року Головне управління Державної податкової служби у Рівненській області звернулося до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Амелія Трейд".

Ухвалою суду від 11.04.2022 заяву Головного управління ДПС у Рівненській області про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ «Амелія Трейд» прийнято до розгляду, підготовче засідання призначене на 25.04.2022.

Ухвалою суду від 25.04.2022 розгляд справи у підготовчому засіданні відкладено на 09.05.2022.

Ухвалою суду від 09.05.2022 відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Амелія Трейд", визнано вимоги кредитора ГУ ДПС у Рівненській області у розмірі 1 332 345,59 грн, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном ТОВ "Амелія Трейд" до 09.08.2022, розпорядником майна призначено О.Чепелюка. Крім цього, вжито заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави, встановлено строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів до 27.06.2022 та проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника до 09.07.2022, а також встановлено дату складання розпорядником майна реєстру вимог кредиторів та подання його на затвердження до господарського суду 27.06.2022. Цією ж ухвалою проведення попереднього засідання суду призначене на 11.07.2022 та зобов`язано розпорядника майна боржника надати cуду звіт про поведену роботу.

Повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Амелія Трейд" опубліковано на сайті Касаційного господарського суду за № 68660 від 10.05.2022. Граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника: тридцять днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство.

09.06.2022 на електронну адресу суду від арбітражного керуючого ТОВ «Амелія Трейд» О. Чепелюка надійшли клопотання про витребування документів.

Суд, розглянувши клопотання арбітражного керуючого, зазначає таке.

Як зазначено у клопотаннях, з метою здійснення повноважень розпорядника майна та виконання вимог ухвали суду, арбітражний керуючий 16.05.2022 звернувся до Головного управління статистики у Рівненській області із запитом №02-01/918/187/22-02 щодо надання копій бухгалтерських балансів, звітів та фінансових документів, що подавалися відокремленими підрозділами боржника до органів статистики за три останні роки, що передували відкриттю провадження у справі про банкрутство.

Листом № 22-06/1611-22 від 25.05.2022 Головне управління статистики у Рівненській області повідомило, що відповідно до ч. 3, 4 ст. 18 Закону України «Про інформацію» держава гарантує суб`єктам інформаційних відносин відкритий доступ до офіційної державної статистичної інформації, за винятком інформації, доступ до якої обмежений згідно із законом.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про державну статистику» первинні дані, отримані органами державної статистики від респондентів під час проведення статистичних спостережень, а також адміністративні дані щодо респондентів, отримані органами державної статистики від органів, що займаються діяльністю, пов`язаною із збиранням та використанням адміністративних даних, є конфіденційною інформацією, яка охороняється Законом і використовується виключно для статистичних цілей у зведеному знеособленому вигляді.

Статистична інформація, отримана органами державної статистики у процесі статистичних спостережень, не може вимагатися державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими юридичними особами, об`єднаннями громадян, посадовими та іншими особами з метою використання для прийняття рішень до конкретного респондента.

Разом з цим, орган статистики повідомив, що ТОВ «Амелія Трейд» не подавало в органи державної статистики форми державних статистичних спостережень та фінансової звітності за період останніх трьох років до відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ураховуючи, що Головне управління статистики у Рівненській області відмовило у наданні інформації з причин її конфіденційності та відсутності за конкретно вказаний період, розпоряднику майна не вдалося самостійно отримати відомості необхідні для здійснення процедури розпорядження майном у справі № 918/187/22.

Крім цього, 16.05.2022 арбітражний керуючий звернувся до Головного управління ДГІС у Рівненській області із запитом №02-01/918/187/22-03 щодо надання копій бухгалтерських балансів, звітів та фінансових документів боржника, податкову звітність, перелік відкритих банківських рахунків і таке інше.

Головне управління ДПС у Рівненській області у листі №4378/6/17-00-18-03-06 від 01.06.2022 повідомило, що згідно з ПК України визначено право платника податків на нерозголошення контролюючим органом відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю, крім випадків, коли це прямо передбачено законами.

Відомості про банківські рахунки є банківською таємницею, які віднесені до категорії конфіденційної інформації з обмеженим доступом. Головне управління ДПС у Рівненській області відмовило розпоряднику майна у наданні необхідних відомостей у зв`язку з тим, що згідно з ПК України посадові особи контролюючих органів зобов`язані не допускати порушень прав та охоронюваних законом інтересів громадян, підприємств, установ, організацій та не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи.

За таких обставин відсутність фінансово-бухгалтерських документів боржника унеможливлює виконання вимог ухвали суду від 09.05.2022 та належне виконання обов`язків розпорядника майна щодо проведення аналізу фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника, а також виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства тощо, передбачене ст. 12, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, відтак просить суд витребувати необхідні документи у Головного управління ДГІС у Рівненській області та у Головного управління статистики у Рівненській області на підставі ст. 81 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, ГПК України, іншими законами України.

Згідно з ч. 1-3 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в ч. 2, 3 ст. 80 цього Кодексу. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

З огляду на необхідність витребування документів, суд дійшов висновку про задоволення клопотань арбітражного керуючого ТОВ "Амелія Трейд" О. Чепелюка про витребування документів.

Керуючись ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 81, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання арбітражного керуючого ТОВ "Амелія Трейд" О. Чепелюка про витребування документів задовольнити.

2. Витребувати у порядку ст. 81 ГПК України:

а) у Головного управління статистики у Рівненській області (вул. Короленка, 7, м. Рівне, 33027) всі наявні копії бухгалтерських балансів, звітів та фінансових документів, що подавалися ТОВ «Амелія Трейд» (код ЄДРПОУ 42465020) до органів статистики за три останні роки, що передували відкриттю провадження у справі про банкрутство, а саме:

- баланс підприємства (форма № 1, для суб`єктів малого підприємництва (форма № 1-м);

- звіт про фінансові результати (форма № 2, для суб`єктів малого підприємництва - форма № 2-м);

- звіт про рух грошових коштів ТОВ «Амелія Трейд» (форма № 2);

- звіт про власний капітал ТОВ «Амелія Трейд» (форма № 4);

- примітки до річної фінансової звітності (форма № 5);

- звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос) (форма № 11-03);

- обстеження технологічних інновацій промислового підприємства (форма № 1- інновація);

- звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (форма № 1-Б);

- звіт з праці (форма № 1-ПВ);

- звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливіша умовами праці (форма № 1-ПВ (умови праці));

- звіт про використання робочого часу (форма № 3-ПВ);

- звіт про виробництво промислової продукції (форма № 1П-НПП);

- іншу інформацію, необхідну для проведення аналізу та виявлення резервів виробництва;

б) у Головного управління Державної податкової служби у Рівненській області (вул. Відінська, 12, м. Рівне, 33028) за три останні роки, що передували відкриттю провадження у справі про банкрутство:

1) копії бухгалтерських балансів, звітів та фінансових документів, що подавалися боржником ТОВ «Амелія Трейд» (код ЄДРПОУ 42465020) до органів ДПС, а саме:

- баланс підприємства (форма № 1, для суб`єктів малого підприємництва - форма № 1-м);

- звіт про фінансові результати (форма № 2, для суб`єктів малого підприємництва - форма № 2-м);

- звіт про рух грошових коштів (форма № 3);

- звіт про власний капітал (форма № 4);

- примітки до річної фінансової звітності (форма № 5);

- звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос) (форма № 11-03);

- обстеження технологічних інновацій промислового підприємства (форма № 1- інновація);

- звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (форма № 1-Б);

- звіт з праці (форма № 1-ПВ);

- звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці (форма № 1-ПВ (умови праці));

- звіт про використання робочого часу (форма № 3-ПВ);

- звіт про виробництво промислової продукції (форма № 1П-НПП);

- установчі документи підприємства (засновницький договір, статут), а також довідка про включення до ЄДРПОУ, свідоцтво про державну реєстрацію, реєстр власників акцій (за наявності);

- інша інформація, необхідна для проведення аналізу та виявлення резервів виробництва;

2) копію податкової звітності боржника ТОВ «Амелія Трейд» (ідентифікаційний код 42465020);

3) перелік відкритих банківських рахунків боржника ТОВ «Амелія Трейд» (ідентифікаційний код 42465020);

4)копію останнього акту податкової перевірки боржника ТОВ «Амелія Трейд» (ідентифікаційний код 42465020);

5) витяг з реєстру зареєстрованих податкових накладних виданих контрагентами боржнику ТОВ «Амелія Трейд» або боржником контрагентам.

3. Витребувані судом документи надати суду в строк до 11.07.2022. У разі неможливості подати витребувані судом документи - подати письмові обґрунтовані пояснення щодо причин неможливості їх подання з наданням доказів в підтвердження.

4. Звернути увагу, що копії письмових доказів, які подаються, повинні бути оформлені відповідно до вимог ч. 4 ст. 91 ГПК України та п. 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003).

5. Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання та апеляційному оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Ухвала підписана 15.06.2022.

Суддя О.Андрійчук

Дата ухвалення рішення14.06.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104768423
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство, без виклику представників учасників процесу

Судовий реєстр по справі —918/187/22

Судовий наказ від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 21.02.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 04.09.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Постанова від 04.09.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 31.07.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Ухвала від 31.07.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

Рішення від 10.07.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Андрійчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні