Ухвала
від 16.06.2022 по справі 927/317/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

17 червня 2022 року справа № 927/317/22

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Демидова М.О., розглянувши матеріали позовної заяви №1602ВИХ-22 від 07.06.2022 за позовом: Керівника Прилуцької окружної прокуратури, вул. 1-го Травня, 50-а, м. Прилуки, 17500, e-mail: priluki.prok@chrg.gp.gov.ua

до відповідача-1: Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, вул. Шевченка, 38, смт. Варва, Прилуцький район, Чернігівська область, е-mail: varva@vsrada.gov.ua

до відповідача-2: Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань відділу надання адміністративних послуг Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області Якименко Тетяни Володимирівни, вул. Шевченка, 38, смт. Варва, Прилуцький район, Чернігівська область, е-mail: varva@vsrada.gov.ua

про визнання незаконним та скасування рішення, скасування запису державного реєстратора про припинення юридичної особи

встановив:

Керівник Прилуцької окружної прокуратури звернувся до Господарського суду Чернігівської області з позовом до відповідача-1 Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області та відповідача-2 Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань відділу надання адміністративних послуг Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області Якименко Тетяни Володимирівни про:

- визнання незаконним та скасування рішення 16 сесії 8 скликання Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області №451 від 23.09.2021 «Про припинення Брагинцівського ЗЗССО 1 ст.»

-скасування запису №1000431110015000072 від 20.12.2021, внесеного до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, внесений державним реєстратором юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань відділу надання адміністративних послуг Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області Якименко Т.В., про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації.

В обгрунтування позовних вимог прокурор зазначає, що вказане рішення прийняте з порушенням вимог ч. 2 ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», ч. 3 ст. 66 Закону України «Про освіту», вимог Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 03.11.10 №996, без врахування думки територіальної громади, внаслідок чого порушено інтереси держави в сфері охорони дитинства та освіти. Прокурор також зазначає, що вимога про скасування запису №1000431110015000072 від 20.12.2021 є похідною від вимоги про визнання незаконним та скасування рішення, та у разі задоволення якої виникне необхідність у скасуванні запису державного реєстратора.

Підстав для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Крім того, у позовній заяві прокурор просить суд залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

-Відділ освіти Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (вул. Пилипенка, 3, смт. Варва, Чернігівська область, код ЄДРПОУ 42010629). В обґрунтування прокурор вказує, що оскільки Брагинцівська ЗЗСО 1 ступеня безпосередньо підпорядковується відділу освіти Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, а тому судове рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки.

Відповідно до ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Відповідно до ст. 51 ГПК України, якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява. У разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи, обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред`явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред`явленого цією третьою особою до такої сторони.

Суд приймаючи до уваги приписи ст. 50, 51 ГПК України вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Відділ освіти Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (вул. Пилипенка, 3, смт. Варва, Чернігівська область, код ЄДРПОУ 42010629).

У прохальні частині позовної заяви прокурором викладено клопотання про витребування з Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області реєстраційну справу Брагинцівського закладу загальної середньої освіти 1 ступеня Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 26467577), витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Брагинцівського закладу загальної середньої освіти 1 ступеня Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 26467577).

Клопотання мотивоване тим, що прокурор звертався на адресу Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області з проханням надати зазначений витяг з ЄДРЮОФОПГФ, проте листом від 10.05.2022 у отриманні копії витягу йому відмовили, а тому просить суд витребувати документ ухвалою суду.

Розглянувши подане клопотання про витребування доказів, суд враховує таке.

Відповідно до ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу.

У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

З урахуванням викладеного вище, враховуючи предмет та підстави позовних вимог, а також обставини, що входять до предмету доказування, суд дійшов висновку про те, що клопотання прокурора про витребування доказів підлягає задоволенню.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження судом враховуються положення ч.3 ст.247 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність спору, обсяг та характер доказів у справі.

Приймаючи до уваги предмет та підстави позову, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, задоволення клопотання прокурора про витребування доказів, необхідність повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, зібрання відповідних доказів, суд дійшов висновку про необхідність здійснення розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. 176, 234, Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 26 липня 2022 року о 12:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань № 303

4.Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Відділ освіти Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (вул. Пилипенка, 3, смт. Варва, Чернігівська область, код ЄДРПОУ 42010629).

5. Встановити відповідачу строк у п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України. У разі подання відзиву на позов його копія разом з копіями доданих до нього доказів мають бути надіслані позивачу, а докази надсилання додані до матеріалів справи разом із відзивом.

6. Запропонувати позивачу у строк до п`яти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив, надіславши одночасно копію даної відповіді на відзив відповідачу, а докази надсилання надати суду.

7. Запропонувати третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Відділу освіти Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області подати до суду письмові пояснення по суті позовних вимог; одночасно надіслати (надати) прокурору та відповідачам копію пояснень та доданих до них документів, а докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

8. Клопотання Керівника Прилуцької окружної прокуратури про витребування доказів задовольнити.

9.Зобов?язати Варвинську селищну раду Прилуцького району Чернігівської області (вул. Шевченка, 38, смт. Варва, Прилуцький район, Чернігівська область, е-mail: varva@vsrada.gov.ua) у строк до 22.07.2022 надати суду для огляду оригінали або належним чином засвідчені копії таких документів: реєстраційну справу Брагинцівського закладу загальної середньої освіти 1 ступеня Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 26467577), витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Брагинцівського закладу загальної середньої освіти 1 ступеня Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 26467577).

10. Повідомити сторін, що подання ними до суду додаткових письмових доказів, висновків експертів, клопотань, заяв, пояснень, може бути здійснене у строк до 22.07.2022.

11. За умови направлення у судове засідання уповноважених представників сторін останнім необхідно мати при собі документи, що підтверджують повноваження представників, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України.

Суд рекомендує учасникам справи усі необхідні документи надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду або поштою, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України Про електронні довірчі послуги, факсом або дистанційні засоби зв`язку.

З текстом даної ухвали можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою: http://reyestr.court.gov.ua/.

Суддя М. О. Демидова

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення16.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104813357
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/317/22

Рішення від 12.06.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 21.03.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Постанова від 14.11.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 09.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Губенко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні