Ухвала
від 16.06.2022 по справі 276/868/22
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/868/22

Провадження по справі 1-кс/276/164/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2022 року смт. Хорошів

Слідчий суддя Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області ОСОБА_1 , з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

слідчої ОСОБА_4 ,

представника ТОВ «Юніком пром» - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши клопотання про накладення арешту на майно, подане начальником СВ відділення поліції №4 Житомирського районного управління поліції ГУНП в Житомирській області ОСОБА_4 за погодженням з прокурором Хорошівського відділу Коростишівської окружної прокуратури ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні № 12022060460000049від 10.05.2022року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.364 Кримінального кодексу України,

встановив:

Начальник слідчого відділу за погодженням з прокурором звернулася до слідчого судді Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області з клопотанням про накладенняарешту на майно,вилучене під час проведення 14.06.2022 обшуку території ТОВ «Юніком пром», що розташована за адресою: Житомирська область, Житомирський район смт. Нова Борова, вул. Лісна, 20, шляхом заборони його відчуження, а саме на належні ТОВ «Юніком пром» транспортні засоби та спецтехніку: КРАЗ 6510 14860 (1992) бежевий днз НОМЕР_1 ; КРАЗ 250 14860 жовтий, днз НОМЕР_2 ; ГАЗ-САЗ 3507 4150, синій, днз НОМЕР_3 ; DAFCF85,460 12902, жовтий, днз НОМЕР_4 ; КРАЗ 258 НОМЕР_5 , зелений, днз НОМЕР_6 ; CHEVROLETLACETTINA 19B, чорний, днз НОМЕР_7 ; VOLKSWAGENTRANSPORTER2461, білий, НОМЕР_8 ; екскаватор марки FuruKawа, гусеничний, днз НОМЕР_9 ; пневмокран марки КС 5363, жовтого кольору із маркуванням реч. №5137; пневмокран марки КС 5363, жовтого кольору із маркуванням ПТО 17.10.22; напівпричіп марки SCHMITZS 01, сірий, днз НОМЕР_10 ; напівпричіп МАЗ 9397, зелений, днз НОМЕР_11 .

В обґрунтування клопотання зазначено, що слідчим управлінням ГУ НП в Житомирській області спільно із Відділенням поліції № 4 Житомирського РУП ГУ НП в Житомирській області, у складі слідчої групи, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022060460000049 від 10.05.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України.

В ході розслідування встановлено, що посадові особи Новоборівської селищної ради діючи за попередньою змовою групою осіб з посадовими особами ТОВ "Юніком пром", зловживаючи владою та службовим становищем, під час укладення договору оренди земельної ділянки, землі несільськогосподарського призначення загальною площею 4,1977 га, яка знаходиться по АДРЕСА_1 занизили орендну плату за вказану земельну ділянку, чим заподіяли місцевій територіальній громаді матеріальної шкоди, розмір якої встановлюється.

17.10.2021 між Новоборівською селищною радою та ТОВ «Юніком пром» укладено договір оренди землі, відповідно до якого ТОВ «Юніком пром» отримано в оренду земельну ділянку загальною площею 4,1977 га, яка знаходиться по вул. Лісна, 20 в смт. Нова Борова, Новоборівської ОТГ, Житомирського району, Житомирської області, на якій знаходяться об`єкти нерухомості (майновий комплекс виробничих приміщень) та іншої інфраструктури, строком на 10 років.

Відповідно до нормативної грошової оцінки, вартість вказаної земельної ділянки становить 2 221 422, 84 грн., орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 6% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, обчислення розміру орендної плати здійснюється з урахуванням коефіцієнтів індексації, розмір орендної плати переглядається один раз на рік.

Слідчий вважає, що в результаті отримання вказаної вище земельної ділянки службовими особами ТОВ «Юніком пром» по заниженій орендній платі в строкове платне користування місцевій територіальній громаді заподіяно матеріальну шкоду, розмір якої встановлюється.

Також зазначає, що в ході виконання доручення працівниками УСБУ в Житомирській області до слідчого відділення направлено рапорти, з яких встановлено, що директором ТОВ «Юніком пром» є ОСОБА_6 , а також засновниками вказаного товариства являється ОСОБА_7 , ( ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ), ОСОБА_8 ( АДРЕСА_3 ), ОСОБА_9 ( АДРЕСА_4 ), ОСОБА_10 ( АДРЕСА_5 ).

14.06.2022відповідно доухвали слідчогосудді Володарсько-Волинськогорайонного судуслідчим іззалученням рядуспеціалістів булопроведено обшукна територіїТОВ «Юнікомпром» заадресою:Житомирська область,Житомирський районсмт.Нова Борова,вул.Лісна,20.Під часпроведення обшукуслідчим натериторії підприємствавиявлено тавилучено наступнітранспортні засобита спецтехніку:КРАЗ 651014860(1992)бежевий днз НОМЕР_1 ;КРАЗ 25014860жовтий,днз НОМЕР_2 ;ГАЗ-САЗ35074150,синій,днз НОМЕР_3 ;DAFCF85,46012902,жовтий,днз НОМЕР_4 ;КРАЗ 258 НОМЕР_5 ,зелений,днз НОМЕР_6 ;CHEVROLETLACETTINA19B,чорний,днз НОМЕР_7 ;VOLKSWAGENTRANSPORTER2461,білий, НОМЕР_8 ;екскаватор маркиFuruKawа,гусеничний,днз НОМЕР_9 ;пневмокран маркиКС 5363,жовтого кольоруіз маркуваннямреч.№5137;пневмокран маркиКС 5363,жовтого кольоруіз маркуваннямПТО 17.10.22;напівпричіп маркиSCHMITZS01,сірий,днз НОМЕР_10 ;напівпричіп МАЗ 9397, зелений, днз НОМЕР_11 , які водночас передано на відповідальне зберігання під розписку директору ТОВ «Юніком пром» ОСОБА_6 .

На переконання начальника слідчого відділу, те,що вилучена під час обшуку техніка використовується для здійснення господарської діяльності ТОВ «Юніком Пром», двома засновниками якого є жителі та громадяни Російської Федерації, а тому є підстави вважати, що отримані грошові кошти від діяльності ТОВ «Юніком Пром» скеровуються до Російської Федерації, для фінансування збройної агресії проти України і не накладення арешту на вказану техніку зможе забезпечити подальше її використання для видобування корисних копалин, які при подальшій їх реалізації сприятимуть фінансування проведення повномасштабної війни російською федерацією проти мирного населення України.

Слідчий та прокурор в судовому засіданні підтримали заявлене клопотання з підстав зазначених в ньому та просили його задовольнити. Крім того, прокурор зазначив, що в даному кримінальному провадженні буде заявлено цивільний позов. З цією метою вирішується питання щодо призначення земельно-технічної та судово-економічної експертизи для перевірки використання земельної ділянки за цільовим призначенням та визначення розміру шкоди, заподіяної територіальній громаді. А тому є потреба у збереженні майна, вилученого в ході обшуку 14.06.2022.

Представник ТОВ «Юніком пром» - адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні зазначив, що проведення 14.06.2022 року обшуку на території підприємства «Юніком пром» та можливий арешт його майна є втручанням в господарську діяльність підприємства. Представник зауважив, що при підписанні договору оренди земельної ділянки селищний голова виконував рішення колегіального органу, який представляє інтереси територіальної громади. Ніяким чином ТОВ «Юніком пром» не має можливості впливати на рішення громади та на експерта при здійсненні нормативної грошової оцінки вартості земельної ділянки, з якої і встановлюється розмір щорічної орендної плати за користування земельною ділянкою. Більш того, представник зазначив, що господарська діяльність ТОВ «Юніком пром» ніяким чином не сприяє фінансуванню агресії проти України з боку Російської Федерації, оскільки частка громадян рф в загальному фонді підприємства складає 0,01%, інша частка припадає на громадян України та громадян ін. країн. Також представник ТОВ «Юніком пром» відмітив, що підприємство, яке є власником майна, на яке слідчі просять накласти арешт, не є суб`єктом кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

Заслухавши учасників справи, дослідивши додані до клопотання матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди (ч. 2 ст. 170 КПК України).

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Відповідно доч.1ст.98КПКУкраїни речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. (п.10 ч.2 ст. 170 КПК України).

Відповідно до ч.1 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно із ч.1 ст. 1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов`язків.

Особи, спільними діями або бездіяльністю яких було завдано шкоди, несуть солідарну відповідальність перед потерпілим. (ч.1 ст. 1190 ЦК України).

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУ НП в Житомирській області спільно із Відділенням поліції № 4 Житомирського РУП ГУ НП в Житомирській області, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022060460000049 від 10.05.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України.

Згідно з договором оренди землі від 17.10.2012 укладеного між Новоборівською селищною радою та ТОВ «Юніком пром», ТОВ «Юніком пром» отримало в оренду земельну ділянку загальною площею 4,1977 га, яка знаходиться по вул. Лісна, 20 в смт. Нова Борова, Новоборівської ОТГ, Житомирського району, Житомирської області, на якій знаходяться об`єкти нерухомості (майновий комплекс виробничих приміщень) та іншої інфраструктури, строком на 10 років з цільовим призначенням для розміщення та експлуатації основних, підсобних та допоміжних будівель та споруд підприємствами переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Зокрема, відповідно до умов даного договору встановлена заборона зміни цільового використання земельної ділянки та передачі її в суборенду (п.19 договору), а орендар зобов`язаний: використовувати за цільовим призначенням, дотримуватися земельного та природоохоронного законодавства, екологічної безпеки землекористування, додержання державних стандартів, норм і правил, у тому числі при розробці корисних копалин відкритим способом (п.31).

Ухвалою слідчого судді Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 08 червня 2022 року постановлено надати дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки загальною площею 4,1977 га із кадастровим номером 1821155700:01:001:0370, яка знаходиться по АДРЕСА_1 , яка використовується ТОВ «Юніком пром» (ЄДРПОУ 32610382) на праві оренди, з метою перевірки та встановлення фактів її використання вказаним товариством відповідно до цільового призначення - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами переробної, машинобудівної та іншої промисловості, дотримання меж землекористування, умов щодо заборони зміни цільового використання та заборони передачі земельної ділянки у суборенду, а також дотримання державних стандартів, екологічної безпеки землекористування, норм земельного та природоохоронного законодавства, в тому числі при розробці корисних копалин відкритим способом, зокрема, із залученням відповідних галузевих спеціалістів.

Відповідно до протоколу обшуку від 14.06.2022 року, проведенного на земельній ділянці загальною площею 4,1977 га із кадастровим номером 1821155700:01:001:0370, яка знаходиться по АДРЕСА_1 , при проведені обшуку на вказаній території виявлено та вилучено транспортні засоби та спецтехніку, а саме: КРАЗ 651014860(1992)бежевий днз НОМЕР_1 ;КРАЗ 25014860жовтий,днз НОМЕР_2 ;ГАЗ-САЗ35074150,синій,днз НОМЕР_3 ;DAFCF85,46012902,жовтий,днз НОМЕР_4 ;КРАЗ 25814860,зелений,днз НОМЕР_6 ;CHEVROLETLACETTINA19B,чорний,днз НОМЕР_7 ;VOLKSWAGENTRANSPORTER2461,білий, НОМЕР_8 ;екскаватор маркиFuruKawа,гусеничний,днз НОМЕР_9 ;пневмокран маркиКС 5363,жовтого кольоруіз маркуваннямреч.№5137;пневмокран маркиКС 5363,жовтого кольоруіз маркуваннямПТО 17.10.22;напівпричіп маркиSCHMITZS01,сірий,днз НОМЕР_10 ;напівпричіп МАЗ 9397, зелений, днз НОМЕР_11 .

Згідно з додатком до листа РСЦ ГСЦ МВС в Житомирській області від 19 травня 2022 року №31/6-639 та інформації Управління Держпраці у Житомирській області від 16.05.2022 року №2193, власником вищевказаних транспортних засобів та спецтехніки є ТОВ «Юніком пром», Житомирська обл., Володарсько-Волинський р-н, смт.Нова Борова, вул. Лісна, 20.

Постановою начальникаслідчого відділенняВідділення поліції№4Житомирського районногоуправління поліціїГУНП вЖитомирській області ОСОБА_4 від 15.06.2022року, вилучені під час проведення 14.06.2022 обшуку території ТОВ «Юніком пром», що розташована за адресою: Житомирська область, Житомирський район смт. Нова Борова, вул. Лісна, 20, транспортні засоби та спецтехніку у кримінальному провадженні №12022060460000049 визнано речовими доказами.

Слідчий суддя враховує, що досудове розслідування в рамках кримінального провадження за ч.1 ст. 364 КК України розпочато у зв`язку з тим, що посадові особи Новоборівської селищної ради діючи за попередньою змовою групою осіб з посадовими особами ТОВ "Юніком пром", зловживаючи владою та службовим становищем, під час укладення договору оренди земельної ділянки, землі несільськогосподарського призначення загальною площею 4,1977 га, яка знаходиться по АДРЕСА_1 занизили орендну плату за вказану земельну ділянку, чим заподіяли місцевій територіальній громаді матеріальної шкоди.

На даний час, як зазначено прокурором в судовому засіданні, є необхідність у призначенні земельно-технічної та судово-економічної експертиз для перевірки цільового використання земельної ділянки та визначення розміру шкоди, заподіяної територіальній громаді. Після чого в межах даного кримінального провадження буде заявлено цивільний позов.

Відтак, накладення арешту на тимчасово вилучене майно необхідне для збереження цього майна з метою забезпечення у подальшому відшкодування збитків за цивільним позовом.

Крім того, майно, вилучене 14.06.2022 в ході обшуку, було передане на відповідальне зберігання ТОВ "Юніком пром". Суд вважає, що заборона відчуження вказаного майна без заборони розпорядження, володіння та користування ним не становитиме надмірний тягар для суб`єкта господарювання та буде пропорційним завданням кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що вилучене в ході обшуку майно визнано речовими доказами у кримінальному провадженні №12022060460000049 від 10.05.2022, може бутивикористане якдоказ фактута обставин,що встановлюютьсяпід часкримінального провадження,беручи доуваги початковустадію досудовогорозслідування,з метоюзабезпечення збереженняречових доказівтавідшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає, що клопотання про арешт майна підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 98, 170- 173, 369-372 кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,

постановив:

Клопотання задоволити.

Накласти арешт на майно, вилучене під час проведення 14.06.2022 обшуку території ТОВ «Юніком пром», що розташована за адресою: Житомирська область, Житомирський район смт. Нова Борова, вул. Лісна, 20, шляхом заборони його відчуження, а саме на належні ТОВ «Юніком пром» транспортні засоби та спецтехніку:

- КРАЗ 6510 14860 (1992) бежевий днз НОМЕР_1 ;

- КРАЗ 250 14860 жовтий, днз НОМЕР_2 ;

- ГАЗ-САЗ 3507 4150, синій, днз НОМЕР_3 ;

- DAFCF85,460 12902, жовтий, днз НОМЕР_4 ;

- КРАЗ 258 14860, зелений, днз НОМЕР_6 ;

- CHEVROLETLACETTINA 19B, чорний, днз НОМЕР_7 ;

- VOLKSWAGENTRANSPORTER2461, білий, НОМЕР_8 ;

- екскаватор марки FuruKawа, гусеничний, днз НОМЕР_9 ;

- пневмокран марки КС 5363, жовтого кольору із маркуванням реч. №5137;

- пневмокран марки КС 5363, жовтого кольору із маркуванням ПТО 17.10.22;

- напівпричіп марки SCHMITZS 01, сірий, днз НОМЕР_10 ;

- напівпричіп МАЗ 9397, зелений, днз НОМЕР_11 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Оскарження ухвали не перешкоджає її виконанню.

Ухвала про арешт майна може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали оголошено 20.06.2022 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВолодарсько-Волинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення16.06.2022
Оприлюднено16.05.2024
Номер документу104857491
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —276/868/22

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 28.06.2022

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Кіянова С. В.

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Збаражський А. М.

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

Збаражський А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні