Ухвала
від 21.06.2022 по справі 125/102/21
БАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

125/102/21

2/125/597/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.06.2022 м. Бар Вінницької області

Барський районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Салдан Ю. О.,

секретар судового засідання Гаврищук К. М.,

за участю: позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача адвоката Чубар О. В.

розглянувши у судовому засіданні питання про надання експерту додаткових матеріалів, необхідних для складання експертного висновку у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Барська міська рада Вінницької області, про усунення перешкод у користуванні приватною власністю,

У С Т А Н О В И В:

В провадженні Барського районного суду Вінницької області знаходиться вказана цивільна справа.

Ухвалою Барського районного суду Вінницької області від 27.04.2022 призначено у справі судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.У зв`язкуіз призначеннямекспертизи провадження у справі було зупинено до отримання висновку експерта.

23.05.2022 від Вінницького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України надійшло клопотання з проханням надати додаткові матеріали, необхідні для повноти дослідження та складання висновку судової будівельно-технічної експертизи.

В клопотанні експерт просив надати інвентаризаційні справи БТІ (або актуальні технічні паспорти) на об`єкти нерухомого майна, розташовані за адресами: АДРЕСА_1 та вул. Святого Миколая 7Є у м. Бар, Вінницької області; проектну документацію (креслення, специфікації, пояснювальні записки, кошторисну документацію) на будівництво (реконструкцію, капітальний ремонт тощо) об`єкту по АДРЕСА_1 , а також документацію щодо дозволу на будівництво та прийняття в експлуатацію зазначеної будівлі; первинну звітну документацію (актів приймання виконаних будівельних робіт та довідок про вартість виконаних будівельних робіт і витрати) на будівництво (реконструкцію, ремонт тощо) об`єкту, розташованого по АДРЕСА_1 ; складений відповідними службами експлуатації (квартальний комітет, ЖЕО тощо) акт щодо пошкоджень будівлі АДРЕСА_1 , які виникли внаслідок ведення будівництва на земельній ділянці по АДРЕСА_1 .

23.05.2022 від експертної установи також надійшов лист з проханням погодити строки виконання експертизи понад три місяці у зв`язку з великим навантаженням.

09.06.2022 матеріали цивільної справи були повернуті суду.

Ухвалою Барського районного суду Вінницької області від 14.06.2022, провадження у справі поновлено та призначено судове засідання длявирішення питання про надання експерту додаткових матеріалів для складання експертного висновку.

Позивач в судовому засіданні просив клопотання експерта задовольнити та витребувати всі документи необхідні для проведення експертизи, та не заперечував проти надання експертній установі строку понад три місяці для виконання експертизи. Крім цього, позивач просив долучити до матеріалів справи технічний звіт стану будівельних конструкцій офіс-магазину та виконання рекомендацій попереднього технічного висновку незавершеного будівництва магазину по АДРЕСА_1 , який надав суду під час судового засідання.

Позивач пояснив суду, що акти щодо пошкоджень будівлі АДРЕСА_1 , які виникли внаслідок ведення будівництва на земельній ділянці по АДРЕСА_1 , жодними компетентними службами не складались, а він фіксував пошкодження самостійно шляхом фотографування. Вказав також, що пошкодження повинен встановити експерт під час огляду будівлі.

Відповідач та його представник в судовому засіданні не заперечували проти надання експерту додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи. Відповідач зазначила, що у неї наявні всі запитувані експертом документи на об`єкт в цілому, який розташований по АДРЕСА_1 , окрім інвентаризаційних справ, і вона надасть їх суду. Відповідач пояснила, що на здійснену до вказаного об`єкту добудову вона не отримувала дозволу на будівництво чи інших дозвільних документів, оскільки це не є капітальне будівництво і нічого отримувати не потрібно, будівельні роботи виконувала сама разом із сином.

Також сторона відповідача не заперечувала проти долучення до матеріалів справи наданих позивачем документів.

Щодо актуальних технічних паспортів позивач і відповідач пояснили, що технічні паспорти на їх об`єкти виготовлялися лише станом на момент завершення будівництва, а актуальні технічні паспорти на об`єкти вони не виготовляли.

Відповідно до частини 1 статті 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Згідно з частиною 3 статті 107 ЦПК України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Згідно з частиною 6 статті 72 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Отже, для належної підготовки висновку клопотання експерта слід і задовольнити і витребувати у Комунального підприємства «Барське районне бюро технічної інвентаризації» (адреса: Вінницька область, м. Бар, вул. Героїв Майдану 3) інвентаризаційні справи БТІ (або актуальні технічні паспорти) на об`єкти нерухомого майна, розташовані за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_1 ; витребувати у ОСОБА_2 : проектну документацію (креслення, специфікації, пояснювальні записки, кошторисну документацію) на будівництво (реконструкцію, капітальний ремонт тощо) об`єкту по АДРЕСА_1 , а також документацію щодо дозволу на будівництво та прийняття в експлуатацію зазначеної будівлі; первинну звітну документацію (актів приймання виконаних будівельних робіт та довідок про вартість виконаних будівельних робіт і витрати) на будівництво (реконструкцію, ремонт тощо) об`єкту, розташованого по АДРЕСА_1 .

Оскільки позивач в судовому засіданні зазначив, що акти щодо пошкоджень будівлі АДРЕСА_1 , які виникли внаслідок ведення будівництва на земельній ділянці по АДРЕСА_1 не складались, у зв`язку з цим суд не витребовує такі документи, оскільки вони відсутні.

Крім цього, оскільки учасники справи не заперечували проти встановлення строку виконання експертизи у термін понад три місяці, суд вважає за необхідне погодити вказаний строк.

Згідно з частиною 1 статті 83 та пунктом 3 частини 1 статті 189 ЦПК України, сторони таінші учасникисправи подаютьдокази усправі безпосередньодо суду. Завданнями підготовчого провадження є визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

На підставі викладеного, оскільки справа перебуває на стадії підготовки до розгляду та відповідач і його представник не заперечували проти долучення до матеріалів справи документів поданих позивачем, суд дійшов висновку, що слід долучити вказані документи до справи.

Відповідно достатті252ЦПКУкраїни,судможеза заявоюучасникасправи,атакожз власноїініціативизупинитипровадження усправіувипадках призначення судом експертизи.

У зв`язку із викладеним, суд вважає за доцільне зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 108, 252 ЦПК України суд,

ПОСТАНОВИВ:

Долучити до матеріалів справи технічний звіт стану будівельних конструкцій офіс-магазину та виконання рекомендацій попереднього технічного висновку незавершеного будівництва магазину по АДРЕСА_1 .

Погодити строк виконання експертизи, призначеної ухвалою Барського районного суду Вінницької області від 27.04.2022, у термін понад три місяці.

Клопотання експерта про надання додаткових матеріалів задовольнити.

Витребувати у Комунального підприємства «Барське районне бюро технічної інвентаризації» (адреса: Вінницька область, м. Бар, вул. Героїв Майдану 3):

інвентаризаційну справу на об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою: АДРЕСА_1 ;

інвентаризаційну справу на об`єкт нерухомого майна, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувати у ОСОБА_2 :

проектну документацію (креслення, специфікації, пояснювальні записки, кошторисну документацію) на будівництво (реконструкцію, капітальний ремонт тощо) об`єкту по АДРЕСА_1 ;

документацію щодо дозволу на будівництво та прийняття в експлуатацію об`єкту по АДРЕСА_1 ;

первинну звітну документацію (акти приймання виконаних будівельних робіт та довідки про вартість виконаних будівельних робіт і витрати) на будівництво (реконструкцію, ремонт тощо) об`єкту, розташованого по АДРЕСА_1 .

Зобов`язати відповідальну особу КП «Барське районнебюро технічноїінвентаризації» та ОСОБА_2 надати витребовувані судом документи до 24.06.2022.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Провадження у справі зупинити до отримання висновку експерта.

Після надходження витребуваних судом документів матеріали цивільної справи направити експертній установі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду в 15-денний строк з для складення повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 22.06.2022.

Суддя Юлія САЛДАН

СудБарський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення21.06.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104883203
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —125/102/21

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Рішення від 17.11.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Рішення від 17.11.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 13.06.2022

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 19.04.2022

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Салдан Ю. О.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні