Ухвала
від 22.06.2022 по справі 140/2705/21
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

23 червня 2022 року ЛуцькСправа № 140/2705/21 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Ксензюка А.Я.,

розглянувши у порядку письмового провадження заяву представника позивача про заміну боржника у виконавчих листах в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімко» до Волинської митниці Держмитслужби про визнання протиправними та скасування рішення про коригування митної вартості товарів та картку відмови,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 01 грудня 2021 року рішення Волинського окружного адміністративного суду від 28 травня 2021 року скасоване, та прийнята нова постанова, якою позов задоволено; визнано протиправними та скасовано рішення Волинської митниці Держмитслужби про коригування митної вартості товару №UA205100/2020/00014/2 від 15 жовтня 2020 року та картку відмови в прийняті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів, транспортних засобів комерційного призначення №UA205100/2020/00168 від 15 жовтня 2020 року; стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Волинської митниці Держмитслужби (44350, Волинська область, Любомильський район, с. Римачі, вул. Призалізнична, буд. 13, код ЄДРПОУ 43350888) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дрімко" (43010, Волинська область, м. Луцьк, проспект Волі, буд. 44, кв. 3, код ЄДРПОУ 34244793) понесені витрати по сплаті судового збору в розмірі 11350 (одинадцять тисяч триста п`ятдесят) гривень.

Додатковою постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду 29 грудня 2021 року заяву Багірова Рустама Алігейдаровича який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімко» про ухвалення додаткового судового рішення у справі № 140/2705/21 задоволено частково; стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Волинської митниці Держмитслужби (вул. Призалізнична,13, с. Римачі, Любомльський район, Волинська область, 44350 код ЄДРПОУ: 43350888) в користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімко» (місце реєстрації: Іваничівське шосе, буд.3, м. Нововолинськ, Волинська область, 45400 код ЄДРПОУ: 37786070) понесені витрати на професійну правничу допомогу в розмірі - 5000 (п`ять тисяч) гривень 00 коп.

На адресу суду 17 червня 2022 року надійшла заява представника позивача про заміну боржника у виконавчих листах, а саме: боржника Волинську митницю Держмитслужби на правонаступника - Волинську митницю.

З урахуванням вимог частини четвертої статті 229, частини другої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд вважає за можливе розгляд вказаної провести порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява представника позивача підлягає задоволенню з огляду на наступне.

На виконання постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 01 грудня 2021 року та додаткової постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду від 29 грудня 2021 року Волинський окружний адміністративний суд видав виконавчі листи № 2545/2022р. від 10 лютого 2022 року та № 3184/2022р. від 18 лютого 2022 року про стягнення з Волинської митниці Держмитслужби понесених витрат по сплаті судового збору в розмірі в розмірі 11350,00 грн та понесених витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 5000,00 грн.

Постановою Кабінету Міністрів України «Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України» від 18.12.2018 №1200 утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу (пункт 1); установлено, що: Державна податкова служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок); Державна митна служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну митну політику, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування митного законодавства; Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності; забезпечення діяльності Державної податкової служби та Державної митної служби у 2018 та 2019 роках здійснюватиметься в межах видатків, передбачених Державній фіскальній службі; Державна фіскальна служба продовжує здійснювати повноваження та виконувати функції у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики у сфері державної митної справи, державної політики з адміністрування єдиного внеску, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску до завершення здійснення заходів з утворення Державної податкової служби, Державної митної служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про утворення територіальних органів Державної митної служби» від 02.10.2019 №858 утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної митної служби за переліком згідно з додатком 1, до якого включено Волинську митницю Держмитслужби, та реорганізовано деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної митної служби за переліком згідно з додатком 2 (Волинську митницю ДФС реорганізовано шляхом приєднання до Волинської митниці Держмитслужби), установлено, що територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної митної служби.

Згідно із пунктом 1, абзацом другим пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання територіальних органів Державної митної служби» від 30.09.2020 №895 реорганізовано територіальні органи Державної митної служби за переліком згідно з додатком шляхом їх приєднання до Державної митної служби (до якого включено Волинську митницю Держмитслужби), установлено, що територіальні органи Державної митної служби, що реорганізуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною митною службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень і функцій територіальних органів, що реорганізуються. Таке рішення приймається Державною митною службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної митної служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структури, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій.

Пунктом 1 наказу Держмитслужби України «Про утворення територіальних органів Державної митної служби України як відокремлених підрозділів» від 19.10.2020 №460 утворено територіальні органи як відокремлені підрозділи Державної митної служби України за переліком згідно з додатком (до якого включено Волинську митницю). Наказом Держмитслужби України від 29.10.2020 №472 затверджено, зокрема, Положення про Волинську митницю.

Відповідно до наказу Держмитслужби України від 30.06.2021 №472 наказано розпочати митницям як відокремленим підрозділам Держмитслужби з 00:00 01.07.2021 здійснених покладених на них функцій і повноважень з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань митної справи.

Згідно із даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Волинська митниця Держмитслужби (ідентифікаційний код 43350888) з 03 листопада 2020 року перебуває у стані припинення, а 03 грудня 2020 року внесено запис про державну реєстрацію Волинської митниці як відокремленого підрозділу (ідентифікаційний код ВП 43958385).

Відповідно до статті 52 КАС України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Згідно із частиною першою статті 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною четвертою статті 379 КАС України також обумовлено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Оскільки, у суду відсутні докази відкриття виконавчого провадження за вказаними виконавчими листами (позивачем такі докази до поданої заяви не долучені), суд вважає за належне допустити заміну боржника у виконавчих листах.

Таким чином, у зв`язку з утворенням територіальних органів Державної митної служби України як відокремлених підрозділів Державної митної служби України та початком здійснення ними з 01 липня 2021 року повноважень та функцій територіальних органів Державної митної служби України, суд дійшов висновку про необхідність заміни боржника у виконавчому листі, а саме - Волинської митниці Держмитслужби на її правонаступника Волинську митницю.

Керуючись статтями 52, 229, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника позивача про заміну боржника у виконавчих листах задовольнити.

Замінити в адміністративній справі за позовом позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Дрімко» до Волинської митниці Держмитслужби про визнання протиправнимита скасування рішення про коригування митної вартості товарів та картку відмови, боржника у виконавчих листах № 2545/2022р. від 10 лютого 2022 року та № 3184/2022р. від 18 лютого 2022 року виданих Волинським окружним адміністративним судом, а саме: Волинську митницю Держмитслужби (ідентифікаційний код 43350888) на правонаступника Волинську митницю (ідентифікаційний код ВП 43958385).

Копію ухвали направити стягувачу та боржнику.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя А.Я. Ксензюк

Дата ухвалення рішення22.06.2022
Оприлюднено03.07.2022
Номер документу104928678
СудочинствоАдміністративне
Сутькоригування митної вартості товарів та картку відмови

Судовий реєстр по справі —140/2705/21

Ухвала від 27.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 22.06.2022

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Ухвала від 08.02.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 12.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Постанова від 29.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Постанова від 29.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Постанова від 01.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Ухвала від 01.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Ухвала від 09.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Бруновська Надія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні