Рішення
від 29.05.2022 по справі 453/233/22
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/233/22

№ провадження 2-о/453/19/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2022 року Сколівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого - судді Курницької В.Я.;

за участю:

секретаря судового засідання - Трембач М.М.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Сколе Львівської області за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Славської селищної ради Стрийського району Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

До Сколівського районного суду Львівської області 22.02.2022 року звернулась заявник ОСОБА_1 в особі належно уповноваженого представника адвоката Комарницької М.В. із заявою, в якій просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 прийняла спадщину за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування внесеної заяви покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати заявниці ОСОБА_2 . Вказує, що про факт родинних відносин її із матір`ю свідчить повторне свідоцтво про народження ОСОБА_3 та свідоцтво про укладення шлюбу ОСОБА_1 . Зазначає і те, що матір заявника на день смерті постійно проживала сама та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 і за життя заповіту в Тухлянській сільській раді не складала. Згідно з Витягами з погосподарської книги № 5-6 с. Тухля станом на 1991-1995 роки, - за ОСОБА_2 на день її смерті рахувалось домогосподарство, о/р НОМЕР_1 , до складу якого входить житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 та земельні ділянки: рілля площею 0,20 га та сінокос площею 1,00 га. Зазначає ,що право власності на вищевказане нерухоме майно не зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно. Внаслідок смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина за законом до складу якої увійшло право власності на зазначений житловий будинок, додає заявник. До кола спадкоємців першої черги за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 входили: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 дочка; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 дочка; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 дочка; ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 син. Заявник вказує, що її сестра ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , її сестра ОСОБА_8 та її брат ОСОБА_7 не проживали разом з їхньою матір`ю ОСОБА_2 на день її смерті та не подавали до нотаріуса заяви про прийняття спадщини за законом. Заявник ОСОБА_1 , з метою оформлення спадкових справ за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 звернулась до Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом. Проте, державний нотаріус не видав їй свідоцтво про право на спадщину за законом.

Заявник зауважує, що з часу свого народження вона була членом домогосподарства, о/р НОМЕР_1 , що знаходиться в АДРЕСА_1 та проживала за цією адресою разом із матір`ю ОСОБА_2 . Вказує, що в лютому 1987 року вибула з вказаного вище домогосподарства до с. Либороха Сколівського (тепер Стрийського району ) Львівської області у зв`язку із одруженням. Зазначає і те, що допомагала своїй матері до дня її смерті та похоронила її за свій рахунок. Впродовж шести місяців після смерті спадкодавця ОСОБА_2 заявник заволоділа ключем від вхідних дверей житлового будинку по АДРЕСА_1 , прибирала приміщення в цьому житлі, провела поточний ремонт в ньому, обробила земельну ділянку (рілля) площею 0,20 га та заготовила сіно на земельній ділянці (сінокіс) площею 1,0 га. На даний час заявник вказує, що надалі управляє вказаним житловим будинком. Вважає, що таким чином вона фактично вступила в управління та володіння спадковим майном протягом шести місяців, після смерті матері ОСОБА_2 , вважаючи, що у такий спосіб вона прийняла спадщину, - томи не подавала до державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за законом.

Оскільки, встановлення юридичного факту прийняття спадщини надасть можливість оформити заявнику право власності на вказаний вище житловий будинок в порядку спадкування за законом після смерті спадкодавця та з метою реалізації її спадкових майнових прав звернулась до суду з проханням встановити факт, що має юридичне значення.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 , не з`явилась, подала до суду клопотання за вх. № 2183 про розгляд справи без її участі, заяву підтримує в повному обсязі, просить її задовольнити.

Заінтересована особа Славська селищнарада СтрийськогорайонуЛьвівської області в особі уповноваженого представника за довіреністю начальника юридичного відділу Славської селищної ради скерувала до суду пояснення щодо заяви за вх. № 1308 від 01.04.2022 року. Окрім викладеного, просить здійснювати розгляд справи без їхньої участі.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності та перевіривши їх доказами, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_2 - мати заявниці померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується повторно виданим свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 від 08.06.2021 року Сколівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) у відповідності ідо актового запису від 03.02.1992 року №8.

Факт родинних відносин ОСОБА_1 із ОСОБА_2 підтверджується повторно виданим свідоцтвом про народження серія НОМЕР_3 від 04.06.2021 року Сколівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) у відповідності ідо актового запису від 09.07.1957 року №25 та копія свідоцтва про укладення шлюбу ОСОБА_1 від 15.02.1987 року серія НОМЕР_4 .

Відповідно до Довідок старости сіл Тухля, Либохора, Головецько, Пшонець Славської селищної ради СтрийськогорайонуЛьвівськоїобласті від 07.02.2022 року № 174 та від 08.02.2022 року № 189 вбачається, що померла ОСОБА_2 на момент смерті постійно проживала сама та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та за життя заповіту у сільській раді не склала.

Згідно з копією Витягу з погосподарської книги Славської селищної ради від 07.02.2022 року № 175 та копією Витягу з погосподарської книги станом на 1191-1995 років за ОСОБА_2 на день її смерті рахувалось домогосподарство, о/р НОМЕР_1 , до складу якого входить житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 та земельні ділянки: рілля площею 0,20 га та сінокос площею 1,00 га.

Відповідно до Довідки старости сіл Тухля, Либохора, Головецько, Пшонець Славської селищної ради СтрийськогорайонуЛьвівської області від 08.02.2022 року № 187

до кола спадкоємців за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 входили: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 дочка; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 дочка; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 дочка; ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 син.

Відповідно до свідоцтва про смерть, повторно виданого 18.06.2021 року Сколівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Стрийському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), ОСОБА_4 померла ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Згідно з заявою про відмову від спадщини від 23.11.2021 року, посвідченою старостою сіл Немилів, ОСОБА_9 , зареєстрованою в реєстрі за № 78 встановлено, що ОСОБА_8 відмовилась від прийняття спадщини.

Згідно з заявою про відмову від спадщини від 26.11.2021 року, посвідченою старостою сіл Тухля, Либохора, ОСОБА_10 , Пшонець, зареєстрованою в реєстрі за № 115 встановлено, що ОСОБА_7 пропустив шестимісячний термін для прийняття спадщини, звертатись в суд за його продовженням не буде та на оформлення спадкових прав не претендує.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_11 пояснив, що заявниця є його тіткою та рідною сестрою його померлої матері та дійсно допомагала його бабці, ОСОБА_2 , до смерті, а одразу після смерті останньої регулярно прибирала в житловому будинку ОСОБА_2 , обробляла земельні ділянки, заготовляла сіно, робила в житлі ремонт.

Відповідно доч.1 ст. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановленні фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2ст. 315 ЦПК України, крім переліку справ про встановлення фактів, передбаченого ч. 1 даної статті, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з п. 4 Прикінцевих та Перехідних положень ЦК України, цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності.

Беручи до уваги те, що цивільні правовідносини, на які посилається заявник, виникли в 1992 році, застосуванню підлягають норми ЦК УРСР.

У відповідності до ст. 549 ЦК УРСР визнається, що спадкоємець прийняв спадщину:

1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Таким чином, зважаючи на те, що ст. 549 ЦК УРСР пов`язувала прийняття спадщини спадкоємцем саме із фактичним вступом в управління або володіння спадковим майном протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, суд зазначає, що юридичний факт вступу заявника в управління спадковим майном, та як наслідок, прийняття в такий спосіб спадщини після смерті матері, є фактом, від якого залежить виникнення, зміна або припинення її особистих та майнових прав, а саме можливість оформити заявнику право власності на вказаний вище житловий будинок в порядку спадкування за законом після смерті спадкодавця. Іншого порядку встановлення такого факту законом не визначено. Відтак, факт прийняття ОСОБА_1 спадщини за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , може бути встановлений у порядку окремого провадження.

Судом при розгляді справи беззаперечно встановлено, що протягом шести місяців після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , заявник - ОСОБА_1 вступила в управління спадковим майном, а отже, у відповідності до ст. 549 ЦК УРСР, прийняла спадщину після смерті матері.

За таких обставин, виходячи з інтересів особи щодо захисту її прав, як спадкоємця, який прийняв спадщину після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне задовольнити подану заяву, зокрема встановити факт, що ОСОБА_1 прийняла спадщину за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Керуючись ст. ст. 5, 12-13, 89-90, 95, 247, 258-259, 263-265, 268, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прийняла спадщину за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено до Львівського апеляційного суду через Сколівський районний суд Львівської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; місце реєстрації: 82632, с. Либохора Стрийського району Львівської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_5 ;

Заінтересована особа:

Славська селищна рада Стрийського району Львівської області; місцезнаходження: 82660, смт. Славське, вул. В. Івасюка, буд.24 Сколівського району Львівської області, код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04370314.

Головуючий суддя В.Я. Курницька

СудСколівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення29.05.2022
Оприлюднено29.06.2022
Номер документу104958499
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —453/233/22

Постанова від 12.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 10.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Постанова від 10.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 11.10.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Рішення від 29.05.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 24.02.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні