Постанова
від 10.07.2023 по справі 453/233/22
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 453/233/22 Головуючий у 1 інстанції: Курницька В.Я.

Провадження № 22-ц/811/2478/22 Доповідач в 2-й інстанції: Мікуш Ю. Р.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2023 року Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого судді: Мікуш Ю.Р.,

суддів: Приколоти Т.І.,Савуляка Р.В.,

секретар Cалата Я.І.

З участю представника заявниці ОСОБА_1 -адвоката Горох В.В., апелянта ОСОБА_2 та його представника-адвоката Кусь Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові цивільну справу №453/233/22за апеляційною скаргою представника апелянта ОСОБА_2 -адвокатаКусь Ю.О.на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 30 травня 2022 року у справі за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Славської селищної ради Стрийського району Львівської області,- про встановлення факту, що має юридичне значення

в с т а н о в и в :

22 лютого 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

В обґрунтування заяви посилалася на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мама ОСОБА_3 . Про факт родинних відносин її із матір`ю свідчить повторне свідоцтво про народження ОСОБА_4 та свідоцтво про укладення шлюбу із ОСОБА_1 .

Зазначає, що її мати на день смерті постійно проживала сама та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 і за життя заповіту в Тухлянській сільській раді не складала.

Після смерті матері залишилася спадщина. До кола спадкоємців першої черги за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_3 входили: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 дочка; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 дочка; ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 дочка; ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 син. Заявник вказує, що її сестра ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 , її сестра ОСОБА_9 та її брат ОСОБА_8 не проживали разом з їхньою матір`ю ОСОБА_3 на день її смерті та не подавали до нотаріуса заяви про прийняття спадщини за законом.

Зазначала, що з часу свого народження вона була членом домогосподарства, о/р НОМЕР_1 , що знаходиться в АДРЕСА_1 та проживала за цією адресою разом із матір`ю ОСОБА_3 , а в лютому 1987 року вибула із вказаного вище домогосподарства до с. Либороха Сколівського (тепер Стрийського району ) Львівської області у зв`язку із одруженням.

Стверджувала, що допомагала своїй матері до дня її смерті та похоронила її за свій рахунок. Впродовж шести місяців після смерті спадкодавця ОСОБА_3 вона заволоділа ключем від вхідних дверей житлового будинку по АДРЕСА_1 , прибирала приміщення в цьому житлі, провела поточний ремонт в ньому, обробляла земельну ділянку (рілля) площею 0,20 га та заготовляла сіно на земельній ділянці (сінокіс) площею 1,0 га.

Вважає, що таким чином вона фактично вступила в управління та володіння спадковим майном протягом шести місяців після смерті матері ОСОБА_3 та у такий спосіб прийняла спадщину, а тому не подавала до державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за законом.

Встановлення юридичного факту прийняття нею спадщини надасть їй можливість оформити право власності на спірний житловий будинок в порядку спадкування за законом після смерті спадкодавця та з метою реалізації її спадкових майнових прав звернулася до суду з цією заявою.

Просила встановити факт, що має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 прийняла спадщину за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Сколівського районного суду Львівської області від 12 вересня 2022 року заяву ОСОБА_1 задоволено.

Встановлено факт, що має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , прийняла спадщину за законом після смерті спадкодавця ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду оскаржив представник апелянта ОСОБА_2 - адвокат Кусь Ю.О.

В апеляційній скарзі посилається на те, що ОСОБА_2 прийняв спадщину після смерті матері ОСОБА_5 , на підставі частини третьої статті 1268 ЦК України, оскільки постійно проживав з нею на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 . Крім того, ОСОБА_2 не відмовлявся від спадщини до майна ОСОБА_5 ..

Також зазначає, що ОСОБА_5 прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_3 , однак своїх спадкових прав не оформила за життя. Проте, та обставина, що ОСОБА_5 не оформила своїх спадкових прав за життя, не спростовує той факт, що ОСОБА_2 має спадкові права на майно після смерті матері, адже прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

ОСОБА_2 заперечує факт прийняття спадщини ОСОБА_1 . Звертає увагу, що між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 фактично існує спір про право з приводу спадкового майна після смерті ОСОБА_3 і він безпідставно не був залучений до участі в розгляді даної справи.

Просить скасувати рішення Сколівського районного суду Львівської області від 30 травня 2022 року та заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення залишити без розгляду. Просить вирішити питання судових витрат.

Заслухавши пояснення апелянта ОСОБА_2 та його представника адвоката Кусь Ю.О. на підтримання доводів апеляційної скарги, заперечення з приводу апеляційної скарги представника заявниці ОСОБА_1 - адвоката Горох В.В., вивчивши матеріали цивільної справи, суд апеляційної інстанції вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення.

Відповідно до ч.3 ст.3 Цивільного процесуального кодексу України (далі по тексту ЦПК) провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Згідно роз`ясень п.1 абз.3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відкриття спадщини до 01 січня 2004 року застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Матеріалами справи та судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 - мати заявниці ОСОБА_1 .. Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 (на даний час Стрийський район) Львівської області та земельні ділянки- земельна ділянка для ОЖБ площею 0,08га, земельна ділянка (рілля) площею 0,20га, сінокіс площею 1,00га. (а.с.15,16).

Власником спадкового майна та земельних ділянок була ОСОБА_3 ,1923 р.н., яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 (а.с.10).

Відповідно до довідки № 174 від 07.02.2022 року, виданої Славською селищною радою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 до дня смерті постійно проживала та була зареєстрована у АДРЕСА_1 . Заповіт при житті не складала (а.с.12).

Відповідно до довідки №187 від 08.02.2022 року до кола спадкоємців за законом входили:

ОСОБА_5 ,1954 р.н.-дочка (померла ІНФОРМАЦІЯ_9 );

ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 -дочка;

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 -дочка;

ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_5 -син (а.с.13).

Із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 у Сколівську державну нотаріальну контору Львівської області звернулася ОСОБА_1 , однак листом за № 1088/01-16 від 14.12.2021 року за підписом завідувача Сколівською державною нотаріальною конторою В.І.Батлюк заявниці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через пропуск шестимісячного строку для прийняття спадщини та відсутність правовстановлюючих документів. (а.с.24).

Задовольняючи заявлену вимогу ОСОБА_1 , суд першої інстанції, керуючись статтею 549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року) встановив факт, що заявниця ОСОБА_1 вступила в оперативне управління спадковим майном після смерті своєї матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_8 , відповідно прийняла спадщину.

Відповідно до ст.1216 Цивільного кодексу України (далі по тексту ЦК) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою ( частина третя статті 46 цього Кодексу) (ч.1,2 ст.1220 ЦК).

За змістом ч.1ст.1221 ЦК місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217ЦК).

Враховуючи те, що заповіт спадкодавця ОСОБА_3 при житті не складала, відповідно спадкування здійснюється за законом.

З довідки Славської селищної ради Стрийського району Львівської області № 187 від 08.02.2022 року вбачається, що спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_8 відповідно до ст.1261 ЦК були її діти: ОСОБА_5 , 1954 р.н., чяка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_7 1957 р.н.), ОСОБА_8 , 1959 р.н.

У Сколівську державну нотаріальну контору 23 листопада 2021 року звернулася ОСОБА_9 та 26 листопада 2021 року ОСОБА_8 про відмову від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 (а.с.22,23).

Однак, спадкоємці першої черги не залучені до участі у справі, оскільки суд вирішив заяву ОСОБА_1 в окремому провадженні.

Апелянт по справі ОСОБА_2 зазначає, що його мати ОСОБА_5 відносилася до кола спадкоємців першої черги, постійно проживала та була зареєстрована у АДРЕСА_1 , відповідно вступила в управління спадковим майном, прийнявши його фактично відповідно до ст. 549 ЦК УРСР.

Зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_10 він народився та зареєстрований до цього часу у будинку АДРЕСА_1 , що підтверджується оглянутим в судовому засіданні паспортом серія НОМЕР_3 про місце реєстрації апелянта (а.с.74).

На час смерті свої матері 11.08.2013 року він був неповнолітнім, однак вважає, що його мати фактично прийняла спадщину, відповідно і він прийняв спадщину після смерті ОСОБА_5 , оскільки проживав і зареєстрований за місцем відкриття спадщини. Будучи неповнолітнім, він не міг оформляти спадкові права, однак вважає, що спадщину після своєї матері прийняв.

З довідки №969 від 27.09.2022 року встановлено, що ОСОБА_3 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8 на момент смерті постійно проживала та була зареєстрована у АДРЕСА_1 разом з дочкою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.83).

Відповідно до довідки Славської селищної ради № 975 від 27.09.2022 року ОСОБА_2 , 1993 року народження дійсно проживав і був зареєстрований разом з матір`ю ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_6 і яка на момент смерті постійно проживала та була зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 85).

У 2020 році ОСОБА_2 оформив право власності на земельну ділянку площею 0,25 га кадастровий номер 4624587800:01:045:0001, яка призначена для обслуговування житлового будинку АДРЕСА_1 . Зазначене підтверджується Витягом із Реєстру речових прав (а.с.86).

Беручи до уваги норму ст.1268 ЦК України, яка кореспондується із нормою ст.549 ЦК УРСР, враховуючи те, що на спадкові права претендує ОСОБА_2 , що є інші спадкоємці першої черги, суд помилково прийняв до розгляду справу за заявою ОСОБА_1 та розглянув її в окремому провадженні, чим порушив права інших спадкоємців.

Згідно роз`ясень п.2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження з`ясується, що має місце спір про право, суд на підставі частини шостої статті 235 ЦПК України залишає заяву без розгляду та роз`яснює заявникові, що він має право звернутися до суду з позовом на загальних підставах ( згідно Цивільного процесуального кодексу України 2017 року - ст.294 п.6).

За змістом ч.6ст.294 ЦПК якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Враховуючи те, що судом першої інстанції допущено порушення норм процесуального права, не встановлені фактичні обставини справи, колегія суддів приходить до висновку про скасування оскаржуваного рішення суду та залишення заяви ОСОБА_1 без розгляду.

Суд роз`яснює заявниці її право звернутися в суд на загальних підставах у позовному провадженні, залучивши до участі у справі всіх спадкоємців першої черги та осіб, які претендують на спадкове майно.

Відповідно до ч.1 п.4 ст.376 ЦПК підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни рішення є: п.4)

порушення норм процесуального права.

Керуючись ст.ст. 374 ч.1п.2; 376ч.1п.4; 383; 384; 389-391 ЦПК України, -суд апеляційної інстанції

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_2 - адвоката Кусь Юрія Орестовича задовольнити.

Рішення Сколівського районного суду Львівської області від 30 травня 2022 року скасувати.

Заяву ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи-Славської селищної ради Стрийського району Львівської області про встановлення факту, що має юридичне значення залишити без розгляду.

Стягнути з ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_4 ) на користь ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_5 ) 774 грн.30 коп. судових витрат.

Постанова набирає законної сили з дня прийняття, може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту постанови в порядку, визначеному ст. ст. 389-391 ЦПК України.

Повний текст постанови складено 12 липня 2023 року.

Головуючий Ю.Р.Мікуш

Судді: Т.І.Приколота

Р.В.Савуляк

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено14.07.2023
Номер документу112169649
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —453/233/22

Постанова від 12.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 10.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Постанова від 10.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мікуш Ю. Р.

Ухвала від 11.10.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Рішення від 29.05.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 24.02.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні