Ухвала
від 05.07.2022 по справі 709/2089/18
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №709/2089/18

У Х В А Л А

про привід свідка та накладення грошового стягнення

05 липня 2022 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні у приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області кримінальне провадження №12018000000000504, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 лютого 2018 року, за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України,-

в с т а н о в и в:

В провадженні Чорнобаївського районного суду Черкаської області перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України.

У судове засідання свідок ОСОБА_6 не з`явилася, ухвалою суду від 16 червня 2022 року до свідка ОСОБА_6 застосовано примусовий привід.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 та захисник ОСОБА_5 заявили клопотання про повторний привід свідка ОСОБА_6 та накладення на неї грошового стягнення.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні вказав, що згідно рапорта працівника поліції свідок ОСОБА_6 відмовилася з`являтися в судове засідання, також не заперечував проти застосування повторного приводу до свідка та накладення на неї грошового стягнення.

Заслухавши думку прокурора, обвинуваченого, захисника, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд встановив наступне.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 66 КПК України, свідок зобов`язаний прибути за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду.

Згідно зі ч. 1 ст. 327 КПК України якщо в судове засідання не прибув за викликом свідок, спеціаліст, перекладач або експерт, заслухавши думку учасників судового провадження, суд після допиту інших присутніх свідків призначає нове судове засідання і вживає заходів для його прибуття. Суд також має право постановити ухвалу про привід свідка та/або ухвалу про накладення на нього грошового стягнення у випадках та в порядку, передбачених главами 11 та 12 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 140 КПК України рішення про здійснення приводу приймається: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, прокурора або з власної ініціативи, а під час судового провадження - судом за клопотанням сторони кримінального провадження, потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, або з власної ініціативи. Рішення про здійснення приводу приймається у формі ухвали.

У відповідності до ч. 3 ст.143КПК України у випадку невиконання особою, що підлягає приводу, законних вимог щодо виконання ухвали про здійснення приводу, до неї можуть бути застосовані заходи фізичного впливу, які дозволяють здійснити її супроводження до місця виклику. Застосуванню заходів фізичного впливу повинно передувати попередження про намір їх застосування. У разі неможливості уникнути застосування заходів фізичного впливу вони не повинні перевищувати міри, необхідної для виконання ухвали про здійснення приводу, і мають зводитися до мінімального впливу на особу. Забороняється застосування заходів впливу, які можуть завдати шкоди здоров`ю особи, а також примушення особи перебувати в умовах, що перешкоджають її вільному пересуванню, протягом часу більшого, ніж необхідно для негайного доставлення особи до місця виклику. Перевищення повноважень щодо застосування заходів фізичного впливу тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КПК України якщо підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий, цивільний відповідач, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, який був у встановленому цим Кодексом порядку викликаний (зокрема, наявне підтвердження отримання ним повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом), не з`явився без поважних причин або не повідомив про причини свого неприбуття, на нього накладається грошове стягнення у розмірі: від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - у випадку неприбуття на виклик слідчого судді, суду.

Положеннями ст. 144 КПК України передбачено, що грошове стягнення може бути накладено на учасників кримінального провадження у випадках та розмірах, передбачених цим Кодексом, за невиконання процесуальних обов`язків. Грошове стягнення накладається: під час досудового розслідування - ухвалою слідчого судді за клопотанням слідчого, прокурора чи за власною ініціативою, а під час судового провадження - ухвалою суду за клопотанням прокурора чи за власною ініціативою.

Положеннями ч. 3 ст. 146 КПК України передбачено, що суд, встановивши, що особа не виконала покладений на неї процесуальний обов`язок без поважних причин, накладає на неї грошове стягнення. Копія відповідної ухвали не пізніше наступного робочого дня після її постановлення надсилається особі, на яку було накладено грошове стягнення.

Особа, на яку було накладено грошове стягнення та яка не була присутня під час розгляду цього питання слідчим суддею, судом, має право подати клопотання про скасування ухвали про накладення на неї грошового стягнення. Клопотання подається слідчому судді, суду, який виніс ухвалу про накладення грошового стягнення (ч. 1 ст. 147 КПК України).

Враховуючи ту обставину, що свідку ОСОБА_6 працівником поліції повідомлено про необхідність явки до суду, а остання не виконала покладені на неї процесуальні обв`язки щодо явки в судове засідання без повідомлення причин неявки, враховуючи необхідність дотримання розумних строків розгляду кримінального провадження, з метою запобігання невиправданій тяганині, приймаючи до уваги відсутність у суду на теперішній час інших засобів та способів забезпечення явки свідка у судове засідання, беручи до уваги обов`язок суду в силу вимог КПК України сприяти учасникам кримінального провадження у здійсненні їх процесуальних прав, зокрема на допит свідків, суд дійшов висновку про необхідність застосувати привід свідка ОСОБА_6 через відділ поліцейської діяльності та накласти на останню грошове стягнення у розмірі 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет на 2022 рік» становить 1240,50 гривень.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.139, 140, 327, 369-372 КПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

Застосувати до свідка ОСОБА_6 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , привід через відділ поліцейської діяльності.

Провести судове засідання в кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 362 КК України, 20 липня 2022 року об 11:00 і доставити свідка у приміщення Чорнобаївського районного суду Черкаської області за адресою: вул. Центральна, 134, смт.Чорнобай, Чорнобаївський район, Черкаська область, 19901.

Накласти грошове стягнення на ОСОБА_6 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 в розмірі 0,5 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1240,50 гривень (одна тисяча двісті сорок гривень 50 копійок) в дохід держави (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/Печерс. р-н/21081100,код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, банк отримувача: казначейство України (ЕАП), рахунок отримувача: UA118999980313090106000026007, код класифікації доходів бюджету: 21081100.).

Роз`яснити свідку, що особа, на яку накладено грошове стягнення та яка не була присутня під час розгляду цього питання судом, має право подати клопотання про скасування ухвали про накладення на неї грошового стягнення. Клопотання подається до суду, який виніс ухвалу про накладення грошового стягнення.

Виконання ухвали в частині здійснення приводу доручити начальнику Відділу поліцейської діяльності № 2 Золотоніського районного відділу поліції ГУНП в Черкаській області або особі, яка виконує його обов`язки на момент здійснення приводу.

Ухвала в частині приводу не підлягає виконанню, якщо перед виконанням приводу стануть відомі обставини про те, що особа, яка піддається приводу, є неповнолітньою, вагітною жінкою, інвалідом 1 або 2 групи, особою, яка одноосібно виховує дітей віком до 6 років або дітей з інвалідністю, або особою, яка відповідно до положень ст. 65 КПК України не може бути допитана як свідок.

Про виконання приводу або неможливість виконання із зазначенням причин поінформувати Чорнобаївський районний суд Черкаської області до 20 квітня 2022 року письмово.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора ОСОБА_3 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти таких ухвал можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною першою статті 392 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.07.2022
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу105122827
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —709/2089/18

Вирок від 08.08.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 25.06.2024

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 05.07.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 19.08.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Чубай В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні