Постанова
від 04.07.2022 по справі 463/13852/21
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 463/13852/21 Головуючий у 1 інстанції: Нор Н.В.

Провадження № 22-ц/811/611/22 Доповідач в 2-й інстанції: Крайник Н. П.

Категорія: 16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2022 року Львівський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої: Н.П. Крайник

суддів: Я.А. Левика, М.М. Шандри

при секретарі: Х.Б. Назар

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові цивільну справу за апеляційною скаргою Релігійної організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова» на ухвалу Личаківського районного суду м. Львова» від 10 грудня 2021 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Релігійної організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова», Львівської міської ради, третьої особи Товариство з обмеженою відповідальністю «Землевпорядний центр «Наділ» про визнання протиправним та скасування рішення, скасування запису про державну реєстрацію та зобов`язання до вчинення дій, -

в с т а н о в и в:

08.12.2021 року ОСОБА_1 звернулася з позовом до Релігійної організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова», Львівської міської ради про визнання протиправним та скасування рішення, скасування запису про державну реєстрацію та зобов`язання до вчинення дій.

Просила визнати протиправним та скасувати рішення Винниківської міської ради (правонаступник Львівська міська рада) від 06.12.2018 року №1658 «Про затвердження релігійній організації «Релігійна громада Церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району міста Львова «Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в постійне користування по АДРЕСА_1 ».

Скасувати запис про державну реєстрацію права постійного користування від 11.12.2018 № 29490618 на земельну ділянку з кадастровим номером 4610160300:02:003:0179 загальною площею 0,1 га за адресою АДРЕСА_1 за релігійною організацією «Релігійна громада Церкви Євангельських Християн-Баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району міста Львова в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Зобов`язати релігійну організацію «Релігійна громада Церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району міста Львова привести земельну ділянку з кадастровим номером 4610160300:02:003:0179 загальною площею 0,1 га за адресою Львівська область, місто Винники, вулиця Крива у попередній стан та повернути її у володіння і користування територіальної громади в особі Львівської міської ради як правонаступника Винниківської міської ради.

Разом з позовом позивач подала заяву про забезпечення позову, у якій просила заборонитиРелігійній організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова» та/або будь-якій юридичній, фізичній особі на її замовлення, за її дорученням, на виконання укладеного з нею цивільно-правового, господарського чи трудового договору, а також членам та працівникам цієї організації вести підготовчі та/або будівельні роботи (в тому числі але не виключно: виконувати обрізання, кронування, викорчовування зелених насаджень; розміщення огорожі, малих архітектурних форм; влаштування котлованів та земельних робіт зі зміни русла струмка, берегової смуги ставка тощо) на земельній ділянці по вул. Крива (кадастровий номер 4610160300:02:003:0179) у м. Винники.

Оскаржуваною ухвалою заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову задоволено.

У порядку забезпечення позову заборонено Релігійній організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова» та/або будь-якій юридичній, фізичній особі на її замовлення, за її дорученням, на виконання укладеного з нею цивільно-правового, господарського чи трудового договору, а також членам та працівникам цієї організації вести підготовчі та/або будівельні роботи (в тому числі але не виключно: виконувати обрізання, кронування, викорчовування зелених насаджень; розміщення огорожі, малих архітектурних форм; влаштування котлованів та земельних робіт зі зміни русла струмка, берегової смуги ставка тощо) на земельній ділянці по АДРЕСА_1 (кадастровий номер 4610160300:02:003:0179) у м. Винники.

Ухвалу суду оскаржилаРелігійна організація «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова».

Вважає ухвалу суду незаконною та необґрунтованою. Вказує, що задовольняючи заяву про забезпечення позову, суд не врахував, що вжитті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець. При цьому, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів. Забезпечуючи позов, суд не пересвідчився, що між сторонами дійсно виник спір з приводу порушення прав позивача в сфері екології, збереженні природних ресурсів та історичного середовища та права позивача на користування спірною земельною ділянкою, та чи існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову. Суд не врахував, що право релігійної організації на постійне користування спірною земельною ділянкою належним чином зареєстроване, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також те, що релігійній організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова» видано дозвільну та технічну документацію на проведення будівельних робіт на переданій релігійній організації в постійне користування земельній ділянці з кадастровим номером 4610160300:02:003:0179 по АДРЕСА_1 з цільовим призначенням «03.04 Для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій».

Крім того, забезпечення позову у спосіб, визначений судом, може призвести до заподіяння збитків релігійній організації, а саме до втрати чи знищення придбаних релігійною організацією для будівництва культової споруди будівельних матеріалів, інвентаря, та фактично на тривалий час позбавить релігійну громаду права використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

Просить ухвалу суду скасувати.

У засіданні суду апеляційної інстанції представники релігійної організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова» - Романюк О.В. та Стех Ю.Я. скаргу підтримали з підстав, наведених у ній, просили скаргу задоволити.

Позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 проти скарги заперечили.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення учасників справи, перевіривши матеріали справи в межах доводів та вимог скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбаченістаттею 150цього Кодексу заходи забезпечення позову.Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п. 4постанови пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог пересвідчитись, зокрема в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовнимвимогам.

Задовольняючи заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у виді заборони Релігійній організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова» та/або будь-якій юридичній, фізичній особі на її замовлення, за її дорученням, на виконання укладеного з нею цивільно-правового, господарського чи трудового договору, а також членам та працівникам цієї організації вести підготовчі та/або будівельні роботи (в тому числі але не виключно: виконувати обрізання, кронування, викорчовування зелених насаджень; розміщення огорожі, малих архітектурних форм; влаштування котлованів та земельних робіт зі зміни русла струмка, берегової смуги ставка тощо) на земельній ділянці по АДРЕСА_1 (кадастровий номер 4610160300:02:003:0179) у м. Винники, районний суд виходив з того, що з матеріалівпозову тазаяви ОСОБА_1 про забезпеченняпозову вбачається,що предметомспору єземельна ділянка,виділена релігійнійорганізації підбудівництво культовоїспоруди тазаїздів.Враховуючи предметпозову,суд прийшовдо висновку,що невжиттятаких заходівможе істотноускладнити чиунеможливити виконаннярішення судупро поновлення правта інтересівпозивача,за захистомяких воназвернулася досуду. Застосовані заходи забезпечення позову суд вважав співмірними із заявленими позовними вимогами.

Крім того, суд зазначив про відсутність підстав для застосування зустрічного забезпечення.

Однак, з таким висновком суду колегія суддів не може погодитися, виходячи з наступного.

Метою вжиття заходів забезпечення позову є охорона матеріально-правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом присудження реальне виконання позитивно прийнятого рішення, у разі прийняття такого. Забезпечення позову має бути спрямовано проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, продати, знищити або знецінити його. Таким чином усуваються утруднення і неможливості виконання рішення.

Забезпечення позову по суті є обмеженням суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника). Зазначеніобмеження встановлює суд в ухвалі, вони діють до заміни судом виду забезпечення позову або скасування заходів забезпечення позову.

Відповідно до положень частини 7статті 153 ЦПК України, в ухвалі про забезпечення позову суд зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання, а також вирішує питання зустрічного забезпечення.

Відповідно до положеньст.154 ЦПК України, суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення). Зустрічне забезпечення застосовується тільки у випадку забезпечення позову.

Зустрічне забезпечення, як правило, здійснюється шляхом внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів у розмірі, визначеному судом. Якщо позивач з поважних причин не має можливості внести відповідну суму, зустрічне забезпечення також може бути здійснено шляхом: 1) надання гарантії банку, поруки або іншого фінансового забезпечення на визначену судом суму та від погодженої судом особи, щодо фінансової спроможності якої суд не має сумнівів;2) вчинення інших визначених судом дій для усунення потенційних збитків та інших ризиків відповідача, пов`язаних із забезпеченням позову.

Забезпечуючи позов ОСОБА_1 у виді заборони відповідачу - релігійній організації проведення будівельних робіт на належній їй земельній ділянці (при наявності дозвільної документації на проведення будівельних робіт) до набранням рішенням у справі законної сили, суд не з`ясував, чи між сторонам дійсно виник спір з приводу користування земельною ділянкою та не врахував, що таке забезпечення може призвести до заподіяння істотних збитків майновим інтересам відповідача, який на тривалий час позбавляється права на використання земельної ділянки за цільовим призначенням, що відповідно до положень ст.154ЦПК України є підставою для застосування зустрічного забезпечення.

Враховуючи, що при вирішенні питання про забезпечення позову суд врахував лише інтереси позивача, при обранні виду забезпечення позову не застосував зустрічне забезпечення, колегія суддів приходить до висновку, що оскаржувана ухвала підлягає скасуванню з ухваленням у справі нової постанови про відмову у задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову.

Керуючись ст. 367, ст. 368, п. 2 ч. 1 ст. 374, п.п. 1-4 ч. 1 ст. 376, ст. 381, ст. 382, ст. 383, ст. 384 ЦПК України, Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ, -

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу Релігійної організації «Релігійна громада церкви Євангельських християн-баптистів «Виноградник» у місті Винники Личаківського району м. Львова» задоволити.

Ухвалу Личаківського районного суду м. Львова» від 10 грудня 2021 року скасувати.

Ухвалити нову постанову, якою у задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову відмовити.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 07 липня 2022 року.

Головуючий: Н.П. Крайник

Судді: Я.А. Левик

М.М. Шандра

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення04.07.2022
Оприлюднено11.07.2022
Номер документу105133016
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —463/13852/21

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 17.10.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 11.10.2022

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Нор Н. В.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Постанова від 04.07.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Постанова від 04.07.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 27.04.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 08.03.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні