Постанова
від 20.11.2012 по справі 4-107/11
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 4-107/11

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2012 року Рівненський районний суд Рівненської області

в особі судді Остапчук Л.В.

при секретарі Захарук Г.Л.

за участю: прокурора Таргонія А.В.

скаржника ОСОБА_1

особи, якої стосується скарга ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Рівному

справу за скаргою ОСОБА_3 на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся з даною скаргою до суду, мотивуючи її тим, що при проведенні перевірки і винесенні постанови про відмову в порушенні кримінальної справи від 20.10.2011 року о/у СДСБЕЗ Рівненського РВ УМВС України в Рівненській області неповно з`ясував обставини, які мають значення для справи, а саме: не з`ясував родинні відносини між ОСОБА_4 і ОСОБА_2 , не перевірив чи засаджується огородиною спірна земельна ділянка і чи є там насадження фруктових дерев. Вважає, що не повністю виконана постанова Рівненського районного суду від 05.08.2011 року.

В суді ОСОБА_1 скаргу підтримав по мотивах, наведених в скарзі. Вважає, що саме ОСОБА_2 самовільно захватила його земельну ділянку, в її діях є склад злочину, передбаченого ст.197-1 ч.1 КК України, однак оперуповноважений неповно провів перевірку і н7евірно прийшов до висновку про відмову в порушенні кримінальної справи. Просить скаргу задоволити, постанову скасувати.

ОСОБА_2 дала суду показання, що спірна земельна ділянка була виділена її свекру, на ім`я якого було виготовлено Державний акт. Тому вважає. що як свекор, так і вона, представляючи його інтереси і допомагаючи йому, мала право користуватися вказаною земельною ділянкою. У ОСОБА_1 немає жодного документу, який би вказував яка конкретно земельна ділянка йому виділялася у користування, немає жодного документу, який би стверджував його право власності на спірну земельну ділянку чи хоча б право власності на незавершене будівництво, яке нібито він купив. Після скасування апеляційним судом Державного акту на право власності на спірну земельну ділянку на ім`я її свекра, вони припинили користуватися спірною земельною ділянкою, вона в даний час заросла бур`янами. Вважає постанову о/у Рівненського РВ законною і просить відмовити в задоволенні скарги.

Заслухавши пояснення скаржника, особи, якої стосується скарга, ОСОБА_2 , думку прокурора, суд вважає, що скарга до задоволення не підлягає.

На думку суду оперуповноважений вірно дійшов до висновку про відсутність в діях ОСОБА_2 складу злочину, передбаченого ст.197-1 КК України, оскільки в ході розгляду скарги було встановлено, що спірна земельна ділянка ОСОБА_5 не виділялася, вона належала на праві власності її свекру ОСОБА_5 , а ОСОБА_5 просто представляє його інтереси в судах і різних інстанціях, відстоюючи інтереси людини похилого віку, ветерана ВВВ. Крім того, встановлено, що спірною земельною ділянкою сім`я ОСОБА_5 користувалася на підставі Державного акту. Після скасування Держакту про право власності на земельну ділянку рішенням апеляційного суду, земельна ділянка ніким не використовується, забур`янюється.

Також для кваліфікації злочину за вищевказаною статтю необхідно спричинення значної шкоди для потерпілого. Ні в своїй скарзі, ні в суді, ні при перевірці звернення оперуповноваженим, ОСОБА_1 не надав жодного доказу, який би вказував на суму спричиненого збитку, а це має суттєве значення для кваліфікації.

На думку суду є несуттєвим у яких родинних відносинах перебувають ОСОБА_2 і ОСОБА_4 , чи вони є батьком і дочкою чи вони є свекром і невістко, а в обґрунтування скарги саме на цю обставину посилається ОСОБА_6 .

На протязі всього засідання ОСОБА_1 намагався довести суду, що віно має право на незавершене будівництво, яке купив, а отже на земельну ділянку, на якій воно розташоване. Тобто чітко з його пояснень вбачається, що в наявності є цивільно-правовий спір. Як підтвердження цього, ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Верхівської сільської ради про визнання за ним права власності на земельну ділянку і усунення перешкод в її користуванні.

На глибоке переконання суду в діях ОСОБА_2 немає складу злочину, оперуповноважений відмовляючи в порушенні кримінальної справи прийшов до правильних висновків, що в даному випадку має місце цивільно-правовий спір, який має розглядатися за нормами ЦПК України, тому скарга ОСОБА_1 на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи до задоволення не підлягає.

Керуючись ст.ст.236-1, 236-2 КПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Скаргу ОСОБА_3 напостанову провідмову впорушенні кримінальноїсправи від20.10.2011року відносно ОСОБА_2 залишити без задоволення.

На постанову судді прокурором, особою, яка подала скаргу, протягом семи діб з дня її винесення може бути подана апеляція до апеляційного суду Рівненської області через Рівненський районний суд.

Суддя Остапчук Л.В.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення20.11.2012
Оприлюднено02.12.2022
Номер документу105218028
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-107/11

Постанова від 11.02.2011

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Одеси

Шкорупеєв Д. А.

Постанова від 20.11.2012

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Постанова від 23.11.2011

Кримінальне

Старобільський районний суд Луганської області

Олійник С. В.

Постанова від 31.01.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Постанова від 02.03.2011

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Спаї В. В.

Постанова від 23.11.2011

Кримінальне

Карлівський районний суд Полтавської області

Жмурко П. Я.

Постанова від 18.04.2011

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Панкеєв О. В.

Постанова від 16.02.2011

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Постанова від 12.04.2011

Кримінальне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Єйбог І. М.

Постанова від 03.06.2011

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Рябота В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні