Ухвала
від 12.07.2022 по справі 522/7857/19
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/3265/22

Справа № 522/7857/19

Головуючий у першій інстанції Свячена Ю. Б.

Доповідач Таварткіладзе О. М.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

13.07.2022 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Таварткіладзе О.М.,

суддів: Заїкіна А.П., Погорєлової С.О.,

розглянувши клопотання представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державної організації «Фонд гарантування фізичних осіб» про відшкодування шкоди, за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 квітня 2021 року,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Одеського апеляційного суду перебуває вищевказана цивільна справа за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 квітня 2021 року.

Розгляд справи, що був призначений на 22 березня 2022 року на 14-00 год., відкладений на 24 січня 2023 року на 14-30 год.

В ході розгляду справи в суді апеляційної інстанції 17 березня 2022 року адвокат Сидоренко Юлія Анатоліївна, діючи в інтересах Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, через засоби електронного зв`язку, подала клопотання, в якому просить відкласти розгляд справи та забезпечити участь представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в наступному судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програми «EasyCon».

Ознайомившись з вказаним клопотанням, апеляційний суд приходить до наступного.

Згідно ч. 1 ст. 182 ЦПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань.

Стаття 183 ЦПК України передбачає загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення.

Зокрема, відповідно до змісту ст. 183 ЦПК України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити: 1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); 2) найменування суду, до якого вона подається; 3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі; 4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника; 5) підстави заяви (клопотання, заперечення); 6) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви (клопотання, заперечення); 7) інші відомості, що вимагаються цим Кодексом.

Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Положення щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції закріплює стаття 212 ЦПК України.

Так, згідно цієї статті ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Отже, аналіз вищевказаних положень закону дає підстави вважати, що учасник справи може брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. При цьому учасник справи подає до суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання заяву про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, в якій повинно бути вказано про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів (зокрема, за допомогою програмного забезпечення «EasyCon»). У разі проведення відеоконференції поза межами суду за допомогою власних технічних засобів, учасник справи у відповідній заяві зазначає, зокрема, про електронну адресу, яка використана користувачем для реєстрації в «EasyCon». Також, до заяви повинно бути додано докази надсилання такої заяви іншим учасникам справи.

Як вбачається з поданого адвокатом Сидоренко Ю.А. в інтересах Фонду гарантування вкладів фізичних осіб клопотання, заявником виконано не всі вимоги закону щодо форми та змісту клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, а саме: заявником не надано доказів надсилання такої заяви іншим учасникам справи.

Відтак, подання клопотання про участь усудовому засіданнів режимівідеоконференції без дотримання вищевказаних вимог, позбавляє апеляційний суд можливості належним чином вирішити питання щодо розгляду цивільної справи в режимі відеоконференції з дотриманням прав та інтересів осіб, які беруть участь у цій справі.

За таких обставин, апеляційний суд приходить до висновку про повернення заявнику без розгляду клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

На підставі викладеного та керуючись ст. 183, 212, 260 ЦПК України, апеляційний суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції повернути заявнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Судді Одеського апеляційного суду О.М. Таварткіладзе

А.П. Заїкін

С.О. Погорєлова

СудОдеський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено15.07.2022
Номер документу105219060
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —522/7857/19

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Постанова від 27.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Постанова від 18.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 18.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні