Ухвала
від 04.04.2024 по справі 522/7857/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/7857/19

Провадження № 8/522/7/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року у Приморському районному суді міста Одеси у складі:

головуючого судді: Свячена Ю.Б.

при секретарі: Байчура А.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Одесі заяву ОСОБА_1 про перегляд рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 квітня 2021 року за нововиявленими обставинами по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про захист прав споживача, зобов`язання внести зміни до реєстру акцептованих вимог кредиторів, а також перерахувати грошові кошти.

ВСТАНОВИВ:

17 травня 2023 року до Приморського районного суду м. Одеси надійшла заява ОСОБА_1 про перегляд рішення суду від 21 квітня 2021 року в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про захист прав споживача, зобов`язання внести зміни до реєстру акцептованих вимог кредиторів, а також перерахувати грошові кошти за нововиявленими обставинами, та з урахуванням поданої заяви заявник просить суд:

-скасувати рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 квітня 2021 року в справі № 522/7857/19 та ухвалити нове рішення в даній справі про задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про відшкодування шкоди та стягнути з відповідача на користь позивача 1393917,51 гривень.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 05 червня 2023 року заяву прийнято до свого провадження.

Не погодившись з рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 21.04.2021 року та постановою Одеського апеляційного суду від 18.04.2023 року, якою рішення Приморського районного суду м. Одеси залишено без змін, ОСОБА_1 подано касаційну каргу.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду касаційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення

Заявник в судове засідання, яке призначено на 04 квітня 2024 року не з`явився, подав суду заяву про розгляд справи без його участі. Просив заяву про перегляд рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 квітня 2021 року за нововиявленими обставинами задовольнити.

Представником відповідача Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - адвокатом Сидоренко Юлією Анатоліївною подано Заперечення на заяву про перегляд рішення за нововиявленими обставинами, відповідно до яких остання просила відмовити в задоволенні заяви про перегляд рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 квітня 2021 року в справі № 522/7857/19.

Вивчивши матеріали заяви та справи, суд приходить до висновку, що заява не підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до положень статті 423 ЦПК України, рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

Згідно з ч. 2 ст. 423 ЦПК України, підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є:

1) істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи;

2) встановлений вироком або ухвалою про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності, що набрали законної сили, факт надання завідомо неправильного висновку експерта, завідомо неправдивих показань свідка, завідомо неправильного перекладу, фальшивості письмових, речових чи електронних доказів, що призвели до ухвалення незаконного рішення у даній справі;

3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення судового рішення, що підлягає перегляду.

Частиною 4 цієї статті передбачено, що не є підставою для перегляду рішення суду за нововиявленими обставинами:

1) переоцінка доказів, оцінених судом у процесі розгляду справи;

2) докази, які не оцінювалися судом, стосовно обставин, що були встановлені судом.

Необхідними умовами нововиявлених обставин, є те, що вони існували на час розгляду справи; ці обставини не могли бути відомі заявникові на час розгляду справи; вони входять до предмета доказування у справі та можуть вплинути на висновки суду про права та обов`язки осіб, які беруть участь у справі.

Нововиявлені обставини мають підтверджуватися фактичними даними (доказами), що в установленому порядку спростовують факти, покладені в основу судового рішення. Суд має право скасувати судове рішення за нововиявленими обставинами лише за умови, що ці обставини можуть вплинути на юридичну оцінку обставин, здійснену судом у судовому рішенні, що переглядається.

Згідно п. 4 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування цивільного процесуального законодавства при перегляді судових рішень у зв`язку з нововиявленими обставинами» від 30.03.2012 року № 4, вирішуючи питання про наявність нововиявлених обставин, суд повинен розмежовувати нововиявлені обставини та нові обставини.

Обставини, що обґрунтовують вимоги або заперечення сторін чи мають інше істотне значення для правильного вирішення справи, існували на час ухвалення судового рішення, але залишаються невідомими особам, які беруть участь у справі, та стали відомими тільки після ухвалення судового рішення, є нововиявленими обставинами.

Питання про те, які обставини можна вважати істотними, є оціночним, і вирішуються судом у кожному конкретному випадку з урахуванням того, чи ці обставини могли спростувати факти, покладені в основу судового рішення, та вплинути на висновки суду під час його ухвалення таким чином, що якби вказана обставина була відома особам, які беруть участь у справі, то зміст судового рішення був би іншим.

Як встановлено в судовому засіданні, рішенням Шевченківського районного суду міста Києва від 21 квітня 2021 року в позові ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про відшкодування шкоди та стягнення з відповідача на користь позивача 1393917,51 гривень,відмовлено вповному обсязі Рішення набрало законної сили 18 квітня 2023 року.

Підставою для перегляду рішення Приморського районного суду міста Одеси від 21.04.2021, заявник посилається на наявність виписок по рахункам ОСОБА_1 та ТОВ «Катрал Юг», які були відкрити в ПАТ «Банк Форум», і зазначенням призначення платежу: «… погашення заборгованості за кредитним договором № 1-0015/13/28-KL від 28.10.2013…»

Як роз`яснив Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в п. 3 Постанови від 30 березня 2012 р. за № 4 «Про застосування цивільного процесуального законодавства при перегляді судових рішень у зв`язку з нововиявленими обставинами» нововиявлені обставини - це юридичні факти, які мають істотне значення для розгляду справи та існували на час розгляду справи, але не були і не могли бути відомі заявнику, а також обставини, які виникли після набрання судовим рішенням законної сили та віднесені законом до нововиявлених обставин.

Таким чином, обставини, на які посилалась заявник, в розумінні вимог процесуального закону не є нововиявленими та не впливають на вирішення справи судом.

Разом з тим, жодних інших істотних для справи обставин, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі заявнику на час розгляду справи, не наведено та не підтверджено жодними належними та допустимими доказами.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що відсутні правові підстави для задоволення заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 квітня 2021 року в справі № 522/7857/19.

Керуючись ст. 423 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_1 про перегляд рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 квітня 2021 року в по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про захист прав споживача, зобов`язання внести зміни до реєстру акцептованих вимог кредиторів, а також перерахувати грошові кошти за нововиявленими обставинами.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Суддя: Ю. Б. Свячена

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118385968
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами

Судовий реєстр по справі —522/7857/19

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Постанова від 27.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Постанова від 18.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Постанова від 18.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні