Ухвала
від 12.07.2022 по справі 547/197/22
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченка, 41-а, смт Семенівка, Кременчуцький район, Полтавська область, 38200

тел. (05341) 9-17-39, факс (05341) 9-17-39, 9-15-37, inbox@sm.pl.court.gov.ua

Справа №547/197/22

Провадження №2-о/547/7/22

У Х В А Л А

13 липня 2022 року смт Семенівка, Полтавська область

Семенівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді В.Ф.Харченка, присяжних М.М.Мойса, І.М.Палій,

за участі секретаря судового засідання І.І.Совєтової,

заявника ОСОБА_1 ,

представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування Семенівської селищної ради М.В.Зайченко,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 1 Семенівського районного суду Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_3 , заінтересована особа орган опіки і піклування - виконавчий комітет Семенівської селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна,

представник заявника ОСОБА_1 адвокат О.В.Щепіна,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду перебуває вказана цивільна справа.

Заявник звернувся до суду з клопотанням про витребування у КП"Семенівська лікарня" амбулаторної карти свого брата ОСОБА_4 для підтвердження стану його здоров`я. Інші учасники справи не заперечували щодо вказаного клопотання.

Також заявник просив призначити судово-психіатричну експертизу щодо стану здоров`я його брата ОСОБА_4 стосовно якого бажає стати опікуном.

Представник заявника звернулася до суду з клопотанням про розгляд справи за її відсутності, просила задоволити вимоги заяви повністю.

Заінтересована особа надала до суду копію рішення від 07.07.2022 № 77 "Проможливість особи бути опікуном над недієздатною особою".

У судовому засіданні заявник свої вимоги підтримав.

Представник органу опіки та піклування підтримав відповідний висновок про можливість призначення опікуном, але за умови отримання відповідного висновку експерта.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

За змістом ч. 1 ст. 299 ЦПК України п итання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Додані до заяви документи вказують на існування у ОСОБА_4 таких ознак хвороби як органічний кататонічний розлад.

Відтак судробить висновокпро необхідністьвитребування уКП "Семенівськалікарня"амбулаторної карти ОСОБА_4 і призначаєвідповідну експертизуу Комунальному підприємстві "Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради".

Також з метою надання експертові відповідних відомостей суд допитав 13.07.2022 у судовому засіданні ОСОБА_5 , яка є матір`ю ОСОБА_3 , а також заявника ОСОБА_1 .

Статтями 252, 253 ЦПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи. Провадження зупиняється на час проведення експертизи.

Ураховуючи зазначене, керуючись ст.ст. 84, 102, 103, 252, 253, 298, 299, 353 ЦПКУкраїни, суд

УХВАЛИВ:

Призначити комісійну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертній установі Комунальному підприємству "Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради" (КП "Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР") (36013, Полтавська область, м. Полтава вул. Медична, будинок 1).

На вирішення експертизи поставити такі питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , на психічну хворобу? Якщо так, то на яку саме?

2. Чи є у ОСОБА_3 хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок якого він не здатен усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Якою є міра (ступінь) здатності ОСОБА_3 усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

4. Чи має ОСОБА_3 фактичну можливість з`явитися в судове засідання, а також можливість особисто дати пояснення по суті справи?

Витребувати у Комунального підприємства "Семенівська лікарня" Семенівської селищної ради та Оболонської сільської ради (Полтавська обл., Кременчуцький р-н, смтСеменівка, вул. Шевченка, 78, ідентифікаційний код 01999494) медичну карту ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Витребувану карту надати до суду упродовж 5-ти днів з дня отримання копії ухвали суду.

Для проведення експертизи направити експертній установі матеріали цивільної справи, та інші необхідні матеріали на запит експертів.

Звернути увагу, що у висновку експерта має бути зазначено, що він попереджений (обізнаний) про відповідальність за завідомо неправдивий висновок, а у випадку призначення експертизи судом також про відповідальність за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку учасниками справи до Полтавського апеляційного суду протягом 15-ти днів з дня її проголошення лише у частині призначення експертизи і зупинення провадження у справі. Уіншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Учасник справи, якому копія повної ухвали не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом 15-ти днів з дня вручення йому повної копії ухвали суду.

Головуючий суддя Присяжні

В.Ф.Харченко З.М.Мойса І.М.Палій

Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено15.07.2022
Номер документу105220782
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки і призначення опікуна, представник заявника ОСОБА_1 адвокат О.В.Щепіна

Судовий реєстр по справі —547/197/22

Рішення від 26.10.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Харченко В. Ф.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Харченко В. Ф.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Харченко В. Ф.

Ухвала від 21.06.2022

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Харченко В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні