Ухвала
від 12.07.2022 по справі 160/15308/21
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

13 липня 2022 рокуСправа №160/15308/21

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Жукова Є.О., розглянувши у порядку письмового провадження у м.Дніпро заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/15308/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку» Новопільської сільської ради (Новопільський ЗДО «Снігуронька») про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень, -

ВСТАНОВИВ:

02 вересня 2021 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька»), в якій позивач просить суд застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) об`єктів, а саме: зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень; зобов`язати зупинити експлуатацію об`єкту, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) загального розвитку «Новопільської сільської ради» до повного усунення порушень.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21.10.2021 р. у справі №160/15308/21 позовну заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень задоволено.

Зобов`язано Комунальний заклад «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») зупинити експлуатацію об`єктів, а саме: будівлю за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення виявлених порушень.

Стягнуто судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з оплати судового збору у розмірі 2 270,00 грн. (дві тисячі двісті сімдесят грн., 00 коп.).

05.07.2022 р. на адресу суду Комунальним закладом «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку» Новопільської сільської ради (Новопільський ЗДО «Снігуронька») подано заяву про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/15308/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку» Новопільської сільської ради (Новопільський ЗДО «Снігуронька») про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень, в обґрунтування якої зазначено наступне.

У зв`язку із неможливістю виконати рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2021 року у справі №160/15308/21 внаслідок дії обставин непереборної сили (війна) відстрочити виконання такого рішення до прийняття Президентом України указу про скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях (Новопільська територіальна громада).

Повне зупинення експлуатації будівлі та приміщень Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок)

«Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» призведе до порушення гарантій передбачених Конституцією України та статті 2 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод відповідно до якої передбачено, що нікому не може бути відмовлено у праві на освіту. За змістом абзаців 1-3 статті 53 Конституції України, кожен має право на освіту. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно- технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Повне зупинення експлуатації будівлі та приміщень Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» обмежить право вихованців на навчання та наступне вивільнення працівників Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» що є недопустимим беручи до уваги лист Міністерства освіти і науки України «Щодо збереження мережі закладів дошкільної освіти та захисту прав їх працівників» від 22.06.2022р. № 1/6887-22 (додається). З огляду на вищевикладене, оцінюванню підлягає питання, чи є захід реагування співрозмірним до мети його застосування, якщо такий захід реагування призвиде до порушення права на освіту та вивільнення значної кількості працівників Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» під час воєнного стану в Україні.

Фінансування закладів дошкільної освіти здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Відповідно до вимог чинного законодавства, Комунальний заклад «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» є бюджетним, неприбутковим, комунальним закладом дошкільної освіти, здійснює свою діяльність лише за рахунок коштів місцевого бюджету територіальної громади, а тому кошти для усунення порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки в усіх закладах освіти територіальної громади, а це приблизно 116 млн., 400 тис. грн, відсутні.

Комунальним закладом «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» укладено договір від 27.06.2022р. №19/22-ТБ (додається) про виконання послуг з проведення ідентифікації щодо наявності (або відстуності) на об`єкті небезпечних чинників техногенного характеру, що свідчить про добровільний намір Відповідача поступового виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2021 року в справі № 160/15308/21.

Також Новопільською територіальною громадою поступово вирішуються питання виконання заходів з забезпечення пожежної безпеки об`єктів освіти громади.

У листі Фінансового управління Новопільської сільської ради від 27.06.2022 № 02-86/79 (додається) зазначено, що формування показників видатків бюджету сільської територіальної громади по основних видах видатків проведено зі збереженням в умовах чинного законодавства видатків по всіх галузях соціально-культурної сфери та соціального захисту населення з додержанням принципу першочерговості їх фінансування та забезпечення пріоритетного спрямування коштів на соціально - захищені статті видатків в повному обсязі.

Загальний обсяг видатків бюджету Новопільської сільської ради станом на 27.06.2022 визначений у сумі 189 980 168,79 грн, у тому числі видатків загального фонду 165 873 794,79 грн, видатків спеціального фонду бюджету - 24 106 374 грн. (Додаток 3 до рішення виконавчого комітету від 24.06.2022 №82).

На галузь "Освіта", "Культура", "Фізична культура" заплановані видатки в сумі 121 505 659,45 грн, (що становить 64% від загального бюджету), з них загальний фонд - 110 629 393,45 грн ( в т.ч. кошти державного бюджету - 45 655 872,45 грн), спеціальний фонд - 9 776 266 грн (в т.ч. кошти державного бюджету - 8 776 266 грн).

В зв`язку із збільшенням тарифів на енергоносії в 2022 році заклади дошкільної освіти не забезпечені в повному обсязі видатками на 41% від загальної потреби, або 3 160 682 грн.

На Програму «Організація безкоштовного харчування у закладах загальної середньої освіти та дошкільних закладах Новопільської сільської ради на 2022 рік» загальний обсяг видатків складає 223 200 грн, в бюджеті на 2022 рік заплановано кошти в сумі 86 800 грн (в зв`язку із збільшенням вартості харчування на 1 учня з 01 січня 2022 року незабезпеченість становить 61 %).

В зв`язку з введенням в Україні воєнного стану знизились темпи виконання дохідної частини бюджету та існує великий ризик невиконання бюджету Новопільської сільської територіальної громади за рік. Фактичне надходження власних доходів бюджету станом на 01.06.202 в порівнянні з минулим роком складає 98%.

На теперішній час надходжень власних доходів вистачає лише на забезпечення виплат із заробітної плати, оплату енергоносіїв, медикаментів та інших першочергових видатків.

Враховуючи дію обставин непереборної сили (війна), а відтак, відсутності матеріальних ресурсів у Новопільської територіальної громади для усунення порушень виявлених Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій порушень у Комунальному закладі «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради», у зв`язку із посиленням фінансово-бюджетної дисципліни та економії коштів бюджету громади та постанови КМУ «Пріоритетність здійснення видатків Казначейством та органами Казначейства» від 9 червня 2021 р. № 590, вважаємо що такий захід реагування як зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» покладе додатковий тягар, який не забезпечить виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2021 року у справі № 160/15308/21.

На підставі викладеного вище, представник заявника просить суд відстрочити виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 жовтня 2021 року у справі № 160/15308/21 внаслідок дії обставин непереборної сили (війна) до прийняття Президентом України указу про скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях (Новопільській терторіальній громаді); зобов`язати Криворізький відділ державної виконавчої служби у Криворізькому районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) повернути виконавчий документ від 23.02.2022р. №68768110 Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій (стягувану).

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 06.07.2022 року, призначено заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/15308/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку» Новопільської сільської ради (Новопільський ЗДО «Снігуронька») про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень, до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників справи на 13 липня 2022 року.

Суд зазначає, що копію ухвали суду від 06.07.2022 р. у справі №160/15308/21 разом з позовною заявою та доданими до неї документами направлено на адресу відповідача, що підтверджується розпискою, яка міститься в матеріалах справи.

На підставі викладеного вище, суд зазначає, що останній вжив заходи, щодо належного повідомлення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про розгляд даної заяви за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи у письмовому провадженні, у порядку визначеним КАС України.

Вирішуючи означену заяву, суд зазначає наступне.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21.10.2021 р. у справі №160/15308/21 позовну заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень задоволено.

Зобов`язано Комунальний заклад «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») зупинити експлуатацію об`єктів, а саме: будівлю за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення виявлених порушень.

Стягнуто судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області з оплати судового збору у розмірі 2270,00 грн. (дві тисячі двісті сімдесят грн., 00 коп.).

Вирішено розподіл судових витрат вирішено не здійснювати.

Вказане рішення набрало законної сили 23.11.2021 р.

У подальшому 31.12.2021 р. Дніпропетровським окружним адміністративним судом у справі №160/15308/21 видано виконавчий лист про ої сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») зупинити експлуатацію об`єктів, а саме: будівлю за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення виявлених порушень.

Відповідно до ст. 378 Кодексу адміністративного судочинства України, за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Отже, передумовою для прийняття судом рішення про зміну способу або порядку виконання судового рішення є наявність обставин, які унеможливлюють або ускладнюють виконання рішення у спосіб чи порядок, які первинно визначені в рішенні суду.

Заявник не вказав обставин, які унеможливлюють або ускладнюють виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21.10.2022 р. у справі №160/15308/21, а послався лише на воєнний стан в країні, та той факт, що коштів вистачає лише на забезпечення виплат із заробітної плати, оплату електроенергії, медикаментів та інших першочергових видатків.

На підставі означеного вище, суд зазначає, що заявником не було наведено конкретних обставин, що унеможливлюють або ускладнюють виконання рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21.10.2021 р. у справі №160/15308/21.

З огляду на вищенаведене, суд приходить до висновку, що заява Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/15308/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку» Новопільської сільської ради (Новопільський ЗДО «Снігуронька») про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень є безпідставною та необґрунтованою, а тому не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 2, 3, 5, 241, 248, 249, 250, 251, 256, 294, 295, 297, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області про відстрочення виконання судового рішення у справі №160/15308/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області до Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку» Новопільської сільської ради (Новопільський ЗДО «Снігуронька») про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації об`єкта, а саме: будівлі за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький район, Новопільська ТГ, село Новопілля, вул. Полтавського, будинок 7 Комунального закладу «Новопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Снігуронька» загального розвитку «Новопільської сільської ради» (Новопільський ЗДО «Снігуронька») (код ЄДРПОУ 34752489) до повного усунення порушень, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили в порядку та в строки, передбачені ст. 256 КАС України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції порядку та в строки, передбачені ст. ст. 295 - 297 КАС України.

Суддя Є.О. Жукова

Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено18.07.2022
Номер документу105240320
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо цивільного захисту

Судовий реєстр по справі —160/15308/21

Ухвала від 21.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 21.09.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 12.07.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 05.07.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Рішення від 21.10.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 20.09.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 20.09.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 03.09.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

Ухвала від 03.09.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Жукова Євгенія Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні