Ухвала
від 14.07.2022 по справі 758/12198/21
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження 11-кп/824/2269/2022 Категорія: ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 185 КК України

ЄУН № 758/12198/21 Головуючий у суді І інстанції ОСОБА_1

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 липня 2022 року м. Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_2

суддів ОСОБА_3

ОСОБА_4

за участю секретаря ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві в режимі відеоконференцзв`язку з Бердичівським міськрайонним судом Житомирської області, Мукачевським міськрайонним судом Закарпатської області, Київською міською психоневрологічною лікарнею № 3 матеріали кримінального провадження № 12021100070001253, внесеного до ЄРДР 8 липня 2021 року щодо ОСОБА_6 , дії якої підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України, за апеляційною скаргою захисника ОСОБА_7 в інтересах особи, щодо якої застосовані примусові заходи медичного характеру ОСОБА_6 на ухвалу Подільського районного суду м. Києва від 11 лютого 2022 року,

за участю сторін апеляційного провадження:

прокурора ОСОБА_8

захисника ОСОБА_7

законного представника особи, яка

вчинила суспільно-небезпечне діяння ОСОБА_9

особи, яка вчинила суспільно-небезпечне діяння ОСОБА_6

В С Т А Н О В И Л А :

Судом першої інстанції встановлено, 8 липня 2021 приблизно о 08 год. 37 хв. ОСОБА_6 ,перебувала за адресою: АДРЕСА_1 , де побачила приміщення магазину ТОВ «Вайн Поінт» (код ЄДРПОУ 41773015) та в цей час у неї виник злочинний умисел направлений на таємне викрадення чужого майна, поєднаного з проникненням до іншого приміщення.

Реалізуючи свій злочинний умисел, 8 липня 2021року приблизно о 08 год. 40 хв., за адресою: АДРЕСА_1 , діючи з корисливих мотивів, переконавшись, що за її діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_6 підійшла до дверей магазину ТОВ «Вайн Поінт» (код ЄДРПОУ 41773015), після чого шляхом віджиму дверей,зайшла до середини магазину, звідки із касового ящику таємно викрала грошові кошти в розмірі 6 314 грн.

Проте, з причин, що не залежали від волі ОСОБА_6 , остання не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення злочину до кінця, оскільки була затримана працівниками служби охорони ТОВ «Охорона і безпека Київ».

В разі доведення ОСОБА_6 кримінального правопорушення до кінця, ТОВ «Вайн Поінт» (код ЄДРПОУ 41773015) могло бути завдано матеріальної шкоди в розмірі 6 314 грн.

Таким чином, ОСОБА_6 , своїми діями, які виразилися у вчиненні незакінченого замаху на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), поєднаному із проникненням до іншого приміщення, коли особа з причин, що не залежали від її волі, не вчинила усіх дій, які вважала необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, вчинила суспільно небезпечне діяння, яке підпадає під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.15ч. 3 ст.185 КК України.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 , на період часу, до якого відноситься правопорушення будь-якого тимчасового розладу психічної діяльності чи іншого хворобливого стану психіки не виявляла, а страждала хронічним психічним розладом у вигляді Параноїдної шизофренії, безперервний тип перебігу, виражений апато-дисоціативний тип дефекту, маніоформно-параноїдний синдром (F20.00), у зв`язку з чим вона тоді за своїм психічним станом не могла усвідомлювати свої дії та керувати ними;

ОСОБА_6 в даний час будь-якого тимчасового розладу психічної діяльності чи іншого хворобливого стану психіки не виявляє, а страждає хронічним психічним розладом у вигляді Параноїдної шизофренії, безперервний тип перебігу, виражений апато-дисоціативний тип дефекту, маніоформно-параноїдний синдром (F20.00), і за своїм психічним станом не може усвідомлювати свої дії та керувати ними.

За своїм психічним станом в теперішній час ОСОБА_6 рекомендовано застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом.

Ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 11 лютого 2022 року задоволено клопотання прокурора про застосування до ОСОБА_6 примусових заходів медичного характеру.

Застосовано до ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом.

Цією ж ухвалою запобіжний захід, застосований до ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вигляді поміщення до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку, а саме: до Київської міської психоневрологічної лікарні № 3, за адресою: Київська обл., Васильківський р-н, смт. Глеваха, вул. Павлова, 7, - до набрання ухвалою суду законної сили, залишено без змін.

Не погоджуючись з ухвалою суду, захисник ОСОБА_7 в інтересах ОСОБА_6 подала апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу суду від 11 лютого 2022 року скасувати, а кримінальне провадження закрити у зв`язку з відсутністю в діях ОСОБА_6 ознак злочину, відсутністю самої події злочину.

Під час апеляційного розгляду захисник вказала, що після проведення судово-психіатричної експертизи пройшов тривалий час, ОСОБА_10 пройшла курс лікування, на даний час продовжує лікування, а тому, на думку захисника, не потребує примусових заходів медичного характеру саме у виді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом. Окрім того, захисник вказала про те, що після шестимісячного терміну необхідно було провести експертизу відносно ОСОБА_6 для встановлення її стану та необхідності у примусовому лікуванні саме у лікарні.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 95 КК України особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу.

Вислухавши думку учасників апеляційного провадження, перевіривши наявні матеріали, колегія суддів доходить такого висновку.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження ОСОБА_6 затримана 8 липня 2021 року, та на підставі ухвали слідчого судді від 9 липня 2021 року до неї застосований запобіжний захід у виді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку. На даний час ОСОБА_6 перебуває у Київський міській психоневрологічній лікарні № 3 (Київська область, Васильківський район, смт Глеваха), де отримує відповідне лікування.

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта № 437 від 26 серпня 2021 року ОСОБА_6 , на період часу, до якого відноситься правопорушення будь-якого тимчасового розладу психічної діяльності чи іншого хворобливого стану психіки не виявляла, а страждала хронічним психічним розладом у вигляді Параноїдної шизофренії, безперервний тип перебігу, виражений апато-дисоціативний тип дефекту, маніоформно-параноїдний синдром (F20.00), у зв`язку з чим вона тоді за своїм психічним станом не могла усвідомлювати свої дії та керувати ними;

ОСОБА_6 в даний час будь-якого тимчасового розладу психічної діяльності чи іншого хворобливого стану психіки не виявляє, а страждає хронічним психічним розладом у вигляді Параноїдної шизофренії, безперервний тип перебігу, виражений апато-дисоціативний тип дефекту, маніоформно-параноїдний синдром (F20.00), і за своїм психічним станом не може усвідомлювати свої дії та керувати ними.

За своїм психічним станом в теперішній час ОСОБА_6 рекомендовано застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом.

З метою перевірки доводів апеляційної скарги, з огляду на те, що з часу проведення судово-психіатричної експертизи пройшов тривалий час, враховуючи обставини, встановлені під час апеляційного розгляду, колегія суддів вважає, що по справі відносно ОСОБА_11 слід призначити судово-психіатричну експертизу для визначення її психічного стану на даний час, поставивши перед експертами наступні питання: чи страждає ОСОБА_6 на даний час на психіатричну хворобу, що позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними; чи потребує ОСОБА_6 на даний час застосування до неї примусових заходів медичного характеру? Якщо потребує, то яких?

З огляду на те, що ОСОБА_6 перебуває на лікуванні у смт. Глеваха, колегія суддів вважає можливим доручити проведення експертизи експертам Обласного психіатрично-наркологічного медичного об`єднання за адресою: Київська обл., смт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8, попередивши експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Керуючись ст. 376, 242, 405 КПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Призначити у кримінальному провадження № 12021100070001253 щодо ОСОБА_6 , дії якої підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України судову психіатричну експертизу відносно обвинуваченої ОСОБА_6 , проведення якої доручити експертам Обласного психіатрично-наркологічного медичного об`єднання за адресою: Київська обл., смт. Глеваха, вул. Вокзальна, 8.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_6 на даний час на психіатричну хворобу, що позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії та керувати ними;

1. Чи потребує ОСОБА_6 на даний час застосування до неї примусових заходів медичного характеру? Якщо потребує, то яких?

Для проведення експертизи направити матеріали кримінального провадження у двох томах.

Попередити експертів про відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Провадження у кримінальному провадженні призупинити до отримання висновків експертизи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105314833
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності

Судовий реєстр по справі —758/12198/21

Ухвала від 19.01.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 27.12.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 14.07.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 16.05.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 05.05.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні