Ухвала
від 21.07.2022 по справі 554/11867/21
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 21.07.2022 Справа № 554/11867/21

Провадження № 2/554/1052/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 липня 2022 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого судді - Материнко М.О.,

за участю секретаря судового засідання - Бормотова А.Р.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

представника відповідача - ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду у місті Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа - виконавчий комітет Шевченківської районної у м. Полтаві ради про визначення місця проживання дитини, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Октябрського районного суду м.Полтави перебуває вказана цивільна справа.

03.05.2022 року до суду від ОСОБА_4 надійшла зустрічна позовна заява про визначення місця проживання дитини з матір`ю.

В судовому засіданні представник відповідача ОСОБА_3 заявила клопотання про прийняття до розгляду зустрічного позову ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дитини з матір`ю.

Представник позивача та позивач проти клопотання не заперечували.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні заявила клопотання про проведення судової психологічної експертизи та зупинення провадження по справі №554/11867/21.

Позивач клопотання підтримав.

Представник відповідача ОСОБА_3 проти задоволення клопотання не заперечувала.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

У відповідності до положень ч. 1 ст. 193 ЦПК України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Згідно ч. 2 ст. 193 ЦПК України, зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов?язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Пред?явлений первісний та зустрічний позов виникають з одних правовідносин, регулюються цивільним кодексом України. Форма і зміст поданої зустрічної позовної заяви відповідають вимогам ст.ст.175 і 177 ЦПК України.

У відповідності до ст. 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 252 та п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку, зокрема призначення експертизи. У випадку призначення експертизи провадження зупиняється на час проведення експертизи.

Суд вважає за необхідне призначити судову психологічну експертизу, а також зупинити провадження у праві, оскільки для проведення вказаної експертизи потрібний значний проміжок часу.

На підставі вище викладеного, керуючись ст.ст. 189, 193, 196-198,200, 212 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Прийняти зустрічну позовну заяву ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про визначення місця проживання дитини з матір`ю.

Встановити відповідачу за зустрічним позовом п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч.ч. 4,5 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. До відзиву додаються: докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Встановити позивачу за зустрічним позовом п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи (ч.1 ст. 199 ЦПК України).

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 про проведення судової психологічної експертизи та зупинення провадження по справі №554/11867/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , про визначення місця проживання дитини - задовольнити.

Призначити по справі №554/11867/21 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про визначення місця проживання дитини судову психологічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1.Чи спроможна малолітня ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку та умов мікросоціального середовища надавати оцінку відношенню кожного з батьків до неї, виявляти прихильність до когось з батьків?

2.Якими індивідуально-психологічними властивостями характеризується особистість батька ОСОБА_1 (Адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2 ). ?

3.Якими індивідуально-психологічними властивостями характеризується особистість матері ОСОБА_4 (Адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , Адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_3 )?

4.Який психологічний вплив виявляє (може виявляти) поведінка батька та його виховна поведінка на психічний стан і розвиток малолітньої ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , її емоційний стан та відчуття благополуччя?

5.Який психологічний вплив виявляє (може виявляти) поведінка матері та її виховна поведінка на психічний стан і розвиток малолітньої ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , її емоційний стан та відчуття благополуччя?

6.Чи є доцільним в інтересах ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 зменшення контактів з матірью (або їх відсутність), з урахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку?

7.Чи має залежність оцінка сімейної ситуації дитиною ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 від впливу з боку батьків та інших дорослих?

8.З ким (з батьком ОСОБА_1 чи з матір`ю ОСОБА_4 ) дитина ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 бажає проживати?.

9.Чи вплине, а якщо «так», то яким чином, зміна умов проживання, виховання та оточення малолітньої Дитини ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 на її психологічний стан у випадку передачі дитини від матері ОСОБА_4 (Адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , Адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_3 до батька ОСОБА_1 (Адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2 )?

10.Яке ставлення дитини ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 до матері ОСОБА_4 (Адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , Адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_3 ) та батька ОСОБА_1 (Адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2 )? До кого з батьків більш прихильна дитина ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 .? Як проявляється прихильність до кожного з батьків?

11.Якими є рекомендації для забезпечення найліпших інтересів дитини ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 з психологічної точки зору?

12.Які відкриті та приховані побажання дитини ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо місця проживання з кожним із батьків?

2.Проведення експертизи доручити експертам Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (36004, м. Полтава, провулок Рибальський, 8, Код ЄДРПОУ 25574067), попередити судового експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків.

3.Експертизу проводити за участі обох батьків: матері ОСОБА_4 (Адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , Адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_3 , телефон: НОМЕР_3 , НОМЕР_4 ), батька ОСОБА_1 (Адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2 , тел. НОМЕР_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4), та дитини ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

4.Зобов`язати матір ОСОБА_4 (Адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , Адреса фактичного місця проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_3 ) забезпечити участь ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у проведенні судової психологічної експертизи в обсязі, необхідному для проведення експертизи.

5.Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 (Адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , Дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2 ).

Про час та місце проведення експертизи повідомити учасників справи за адресами вказаними у матеріалах справи.

Оплату за проведення експертизи покласти на заявника.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи до надходження до суду висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження по справі до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15-ти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Суддя М.О. Материнко

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено26.07.2022
Номер документу105350380
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення місця проживання дитини

Судовий реєстр по справі —554/11867/21

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Постанова від 06.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні