Ухвала
від 21.07.2022 по справі 503/1574/21
КОДИМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 503/1574/21

Провадження №1-кп/503/26/22

УХВАЛА

21 липня 2022 року Кодимський районний суд Одеської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

проводячи судове засідання в залі суду в м. Кодима у судовому провадженні в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020160320000237 від 18.11.2020 року, за обвинуваченням ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Івашків Кодимського району Одеської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 246 КК України,

сторони кримінальногопровадження:прокурори ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , потерпілий ДП «Кодимське лісове господарство», обвинувачений ОСОБА_3 , захисник обвинуваченого адвокат ОСОБА_6 ,

встановив:

В провадженні Кодимського районного суду Одеської області знаходиться вище вказане кримінальне провадження, в якому на стадії досудового розслідування були проведенні слідчі дії, а саме слідчий експеримент за участю свідка ОСОБА_7 від 23.11.2020 року, до участі в якому у якості понятої було залучено ОСОБА_8 (а.п.144-147 том 1); допит свідка ОСОБА_9 25.11.2021 року (а.п.7 том 1); а також додатковий огляд місця події від 14.12.2020 року до участі в якому у якості понятої також було залучено ОСОБА_8 (а.п.10-18 том 2).

При цьому, в протоколі складеному слідчим за результатом проведення 23.11.2020 року слідчого експерименту за участю свідка ОСОБА_7 зазначено, що слідча дія проводилась на території лісового масиву урочища «Івашківське». Сам протокол зазначеної слідчої дії був підписаний свідком ОСОБА_7 та понятою ОСОБА_8 без яких-небудь зауважень до його змісту.

В протоколі складеному слідчим за результатом проведення 14.12.2020 року додаткового огляду місця події зазначено, що слідча дія проводилась на території ділянки лісового масиву у квадраті 111, виділі 4 Будеївського лісництва ДП «Кодимське лісове господарство», розташованого на околиці села Івашків, Кодимської ТГ Подільського району Одеської області. Сам протокол зазначеної слідчої дії був підписаний ОСОБА_8 без яких-небудь зауважень та доповнень до його змісту.

В свою чергу під час допитів ОСОБА_7 , ОСОБА_8 і ОСОБА_9 , як свідків, в судовому засіданні, яке відбулось 03.05.2022 року (а.п.60-71 том 2) останні дали покази про те, що вирубка дерев проводилась в саду (зарослому садку) с. Івашків, який знаходиться поряд із лісовим масивом урочища «Івашківське» і примикає до останнього внаслідок розростання самосівом акації. Саме в зазначеному садку дрова завантажувались на причеп до трактора, а в подальшому там і проводився слідчий експеримент.

Внутрішнє переконання суду при оцінці доказів повинне ґрунтуватись на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин кримінального провадження в їх сукупності. При цьому не повинна мати місце наперед визначена упередженість, тенденційність при оцінці доказів, впевненість у винності особи, діям якої дається оцінка, безпідставне, необґрунтоване відкидання доказів, які свідчать про невинуватість особи (правовий висновок зазначений в постанові Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у своїй постанові від 07.08.2019 року у справі № 607/14707/17 (провадження № 51-2604 км 19).

Водночас ч.3 ст. 26 КПК України передбачає положення диспозитивності суду у кримінальному провадженні, згідно із яким суд у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень цим Кодексом.

У зв`язку з чим суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, у відповідності до положень ч.6 ст. 22 КПК України, звернув увагу сторін на згадані вище розбіжності і суперечності, а також роз`яснив їм положення ч.3 ст. 333 КПК України щодо їх права звернутись до суду з клопотанням про доручення органу досудового розслідування провести певні слідчі (розшукові) дії.

В судовому засіданні прокурор заявив клопотання про проведення слідчих експериментів із свідками обвинувачення за участі спеціаліста.

Обвинувачений ОСОБА_3 та його захисник адвокат ОСОБА_6 в судовому засіданні не заперечували проти задоволення клопотання прокурора.

Заслухавши думку учасників судового провадження та дослідивши матеріали судового провадження суд встановив наступні обставини.

За наслідком проведення під час судового розгляду допитів свідків обвинувачення ОСОБА_7 і ОСОБА_8 судом встановлено розбіжності і суперечності повідомлених ними обставин у своїх показах щодо розташування місця вчинення кримінального правопорушення територія садка с. Івашків, який знаходиться поряд із лісовим масивом урочища «Івашківське» і примикає до останнього, в той час як у процесуальних документах складених на стадії досудового розслідування за результатом проведення відповідних слідчих дій, участь у яких брали зазначені свідки, зазначалось, що місцем вчинення кримінального правопорушення була територія лісового масиву урочища «Івашківське», квадрат 111, виділ 4 Будеївського лісництва ДП «Кодимське лісове господарство».

Свідок обвинувачення ОСОБА_9 в ході його допиту під час судового засідання проведеного 03.05.2022 року також надав суду покази, згідно яких місцем вчинення кримінального правопорушення була територія садка с. Івашків, який знаходиться поряд із лісовим масивом урочища «Івашківське» і примикає до останнього.

В свою чергу свідки обвинувачення ОСОБА_10 і ОСОБА_11 допитані під час судового засідання проведеного 25.05.2022 року дали покази згідно яких місцем вчинення кримінального правопорушення була територія саме лісового масиву урочища «Івашківське», квадрат 111, виділ 4 Будеївського лісництва ДП «Кодимське лісове господарство» та відмітили його територію на запропонованих їм роздруківках місцевості із супутника наявних на веб-сайті http://www.google.com/maps/, які знаходяться у вільному доступі у мережі Інтернет.

Водночас із цим свідки обвинувачення ОСОБА_12 і ОСОБА_13 в ході їх допиту під час судового засідання проведеного 25.05.2022 року не змогли вказати розташування місця вчинення кримінального правопорушення на запропонованих їм роздруківках місцевості із супутника наявних на веб-сайті http://www.google.com/maps/, які знаходяться у вільному доступі у мережі Інтернет, але при цьому відзначили, що можуть його вказати очно на місцевості.

Відповідно до положень пункту 1 ч.1 ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягає доказуванню, серед іншого, подія кримінального правопорушення, яка включає в себе місце вчинення кримінального правопорушення.

За існування вище вказаних обставин суд вважає, що в ході судового слідства виникла необхідність, як у встановленні обставини так і у перевірці обставини, яка має істотне значення для кримінального провадження, а саме розташування на місцевості території, яка була місцем вчинення кримінального правопорушення.

Згідно положень першогоречення ч.3ст.333КПК України,у разі, якщо під час судового розгляду виникне необхідність у встановленні обставин або перевірці обставин, які мають істотне значення для кримінального провадження, і вони не можуть бути встановлені або перевірені іншим шляхом, суд за клопотанням сторони кримінального провадження має право доручити органу досудового розслідування провести певні слідчі (розшукові) дії.

В свою чергу ч.2 ст. 223 КПК України передбачає, що підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно положень ч.1-3 і 6 ст.240КПК України,з метоюперевірки іуточнення відомостей,які маютьзначення длявстановлення обставинкримінального правопорушення,слідчий,прокурор маєправо провестислідчий експериментшляхом відтвореннядій,обстановки,обставин певноїподії,проведення необхіднихдослідів чивипробувань. За необхідності слідчий експеримент може проводитися за участюспеціаліста.Під часпроведення слідчогоексперименту можутьпроводитися вимірювання,фотографування,звуко-чи відеозапис,складатися планиі схеми,виготовлятися графічнізображення,які додаютьсядо протоколу. Доучасті вслідчому експериментіможуть бутизалучені підозрюваний,потерпілий,свідок,захисник,представник. Про проведення слідчого експерименту слідчий, прокурор складає протокол згідно з вимогами цього Кодексу. Крім того, у протоколі докладно викладаються умови і результати слідчого експерименту.

При цьому, суд вважає, що перевірити і уточнити зазначену вище обставину можливо виключно шляхом доручення органу досудового розслідування провести відповідні слідчі (розшукові) дії слідчі експерименти за участю свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_12 і ОСОБА_13 , які в ході їх проведення мають вказати на відкритій місцевості територію, яка була місцем діяння, яке доказується у даному кримінальному провадженні. При цьому, проведення зазначених слідчих експериментів необхідне із:

- свідком ОСОБА_7 для перевірки обставин відтворення ним подій під час слідчого експерименту на стадій досудового розслідування та показів наданих ним в ході його допиту на стадій судового слідства;

- свідком ОСОБА_8 для перевірки обставин, які засвідчувались нею під час слідчого експерименту на стадій досудового розслідування та показів наданих нею в ході її допиту на стадій судового слідства;

- свідком ОСОБА_9 для перевірки показів наданих ним в ході його допиту на стадій судового слідства;

- свідками ОСОБА_12 і ОСОБА_13 для уточнення показів наданих ними в ході їх допиту на стадій судового слідства.

Відповідно доч.1-2ст.71КПК України,спеціалістом укримінальному провадженніє особа,яка володієспеціальними знаннямита навичкамиі моженадавати консультації,пояснення,довідки тависновки підчас досудовогорозслідування ісудового розглядуз питань,що потребуютьвідповідних спеціальнихзнань інавичок. Спеціаліст може бути залучений для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складення схем, планів, креслень, відбір зразків для проведення експертизи тощо) сторонами кримінального провадження під час досудового розслідування і судом під час судового розгляду, а також для надання висновків у випадках, передбачених пунктом 7 частини четвертої цієї статті.

Зважаючи, що місцем вчинення діяння, яке доказується у даному кримінальному провадженні, є територія відкритої місцевості, яка не має огородження або межових знаків позначення, то суд вважає за необхідне обов`язково залучити до проведення згаданих вище слідчих експериментів відповідного спеціаліста у галузі геодезії та картографії, який зможе на місцевості визначити належність території, яка була місцем діяння, яке доказується у даному кримінальному провадженні, до лісового масиву урочища «Івашківське», Будеївського лісництва ДП «Кодимське лісове господарство», зокрема його квадрату 111, виділу 4, або до території садка с. Івашків, Кодимської ТГ Подільського району Одеської області, яка межує із згаданим лісовим масивом.

Ураховуючи зазначене суд вважає необхідним доручити органу досудового розслідування провести слідчі експерименти за участю свідків та за участю спеціаліста.

Керуючись ст. 91, 110, 223, 240, 333, 369, 371-372 КПК України, суд

постановив:

Доручити органу досудовогорозслідування СВ Подільського районного управління поліції ГУНП в Одеській області провести у судовому провадженні № 503/1574/21 в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020160320000237 від 18.11.2020 року, слідчі експерименти за участю свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_12 і ОСОБА_13 , які в ході їх проведення мають вказати на відкритій місцевості територію, яка була місцем діяння, яке доказується у даному кримінальному провадженні, зокрема територією на якій розташовані пні в кількості 10 штук від зрізаних дерев породи акація і один пень від зрізаного дерева породи клен звичайний, а також був виявлений трактор Т-25А на причеп до якого було завантажено дрова, про які зазначено в протоколі огляду місця події від 17.11.2020 року.

Метою проведення цих слідчих експериментів є:

- встановлення географічних координат території, яка була місцем діяння, яке доказується у даному кримінальному провадженні;

- визначення належності території,яка буламісцем діяння,яке доказуєтьсяу даномукримінальному провадженні,до лісовогомасиву урочища«Івашківське»,Будеївського лісництваДП «Кодимськелісове господарство»(зокремайого квадрату111,виділу 4),до територіїсадка с.Івашків,Кодимської ТГПодільського районуОдеської області,яка межуєіз згаданимлісовим масивом, або до території якої небудь іншої місцевості;

- фіксація на складених письмових документах (схемах, планах, кресленнях) або фіксування шляхом нанесення відповідних позначень на вже існуючі (схеми, плани, креслення) тієї території, які вже існують у розпорядженні ГУ Держгеокадастру в Одеській області.

Слідчі експерименти провести із використанням відеозапису.

Дані слідчі експерименти мають бути проведенні за участю спеціаліста відповідного працівника Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, який буде визначений цією установою.

Доручити Головному управлінню Держгеокадастру в Одеській області визначити та забезпечити прибуття на проведення слідчих дій, за погодженням із слідчим та/або прокурором, відповідного свого працівника, який володіє спеціальними знаннями у галузі геодезії та картографії із необхідним для цього обладнанням та документами з метою складення схем, планів, креслень та надання допомоги у позначенні на останніх території місця діяння, яке доказується у даному кримінальному провадженні та окремих об`єктів, які мають значення для даного кримінального провадження.

Копії даної ухвали надіслати для виконання у відповідних частинах до відділення №2 СВ Подільського РУП ГУНП в Одеській області та ГУ Держгеокадастру в Одеській області, а прокурорам Подільської окружної прокуратури ОСОБА_4 і ОСОБА_5 для здійснення контролю за її виконанням.

Встановити строк до 01.09.2022 року у який слідчі експерименти, проведення яких доручено даною ухвалою, мають бути проведені органом досудового розслідування із наданням до суду відповідних протоколів із додатками до них (носіями відеозаписів, складеними схемами, планами, кресленнями тощо) складених за результатом їх проведення.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудКодимський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105359936
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —503/1574/21

Ухвала від 12.01.2024

Кримінальне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 14.11.2022

Кримінальне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 27.01.2022

Кримінальне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

Ухвала від 28.12.2021

Кримінальне

Кодимський районний суд Одеської області

Вороненко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні