Ухвала
від 21.07.2022 по справі 953/21590/19
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

21 липня 2022 року

м. Київ

справа № 953/21590/19

провадження № 51-588ск22

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши матеріали провадження за касаційною скаргою прокурора Київської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 на ухвалу Харківського апеляційного суду від 11 листопада 2021 року щодо виправданого ОСОБА_5 ,

встановив:

18 липня 2022 року прокурор звернувся з касаційною скаргою про перегляд у касаційному порядку ухвали Харківського апеляційного суду від 11 листопада

2021 року та клопотанням в якому порушує питання про поновлення йому строку на касаційне оскарження.

Перевіривши доводи, викладені у клопотанні, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання прокурора про поновлення строку на касаційне оскарження задоволенню не підлягає з таких підстав.

Відповідно до правил ч. 2 ст. 426 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) касаційна скарга на судові рішення може бути подана протягом трьох місяців з дня проголошення рішення судом апеляційної інстанції, а засудженим, який тримається під вартою, в той самий строк з дня вручення йому копії цього рішення.

Правило дотримання тримісячного строку для подання касаційної скарги має на меті гарантувати правову визначеність і забезпечити, щоб справи розглядалися впродовж розумного часу, не змушуючи зацікавлених осіб перебувати у стані невизначеності. При цьому це правило надає сторонам провадження достатній строк для роздумів, у межах якого вони зобов`язані (мають право) вчинити процесуальну дію, чітко визначити свої аргументи та окреслити стверджувану правову позицію.

Згідно з приписами ч. 2 ст. 113 КПК процесуальні дії під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цьогоКодексу. Вимога про необхідність виконання процесуальних дій у встановлений КПК строк також міститься у ст. 116 вказаного Кодексу.

Частиною 1 ст. 117 КПК процесуальний строк може бути поновлений лише у випадку, коли він був пропущений з поважних причин.

Як вбачається із матеріалів провадження за скаргою, прокурорКиївської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_6 звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою на ухвалу апеляційного суду 3 лютого 2022 року (згідно з відміткою на конверті і отриманої судом 8 лютого 2022 року), та ця касаційна скарга ухвалою суду від 14 лютого 2022 року була залишена без руху у зв`язку з невідповідністю вимогам ст. 427 КПК і надано строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання копії вказаної ухвали.

Вказана ухвала суду касаційної інстанції була надіслана прокурору невідкладно та отримана Київською окружною прокуратурою м. Харкова 23 лютого 2022 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

16 червня 2022 року ухвалою колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду, касаційну скаргу прокурора було повернуто на підставі п. 1 ч. 3 ст. 429 КПК, через не усунення недоліків в установлений законом строк.

18 липня 2022 року від прокурора Київської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 на адресу Суду надійшла касаційна скарга з клопотанням про поновлення строку на касаційне оскарження ухвали апеляційного суду від

11 листопада 2021 року.

Тобто касаційна скарга подана більше ніж через 5 місяців після закінчення встановленого ст. 426 КПК строку касаційного оскарження судових рішень.

Підставою для поновлення строку прокурор зазначає, що на території України з

24 лютого 2022 року введений воєнний стан, що в свою чергу перешкоджає нормальному функціонуванню органів прокуратури.

Проте наведені доводи не можна визнати спроможними.

Суд зауважує, що поважні причини пропуску строку на касаційне оскарження мають існувати саме в період визначеного тримісячного строку. Прокурор не наводить жодної причини пропуску строку починаючи з 11 листопада 2021 року і до 24 лютого 2022 року (3,5 місяці).

Що стосується воєнного стану, то слід зазначити наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»у період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність.

Отже введення воєнного стану, саме по собі, без інших вагомих обставин, не припиняє роботу прокуратури та судів.

Під поважними причинами слід розуміти лише ті обставини, які були чи є об`єктивно непереборними, тобто не залежать від волевиявлення особи, пов`язані дійсно з істотними обставинами, перешкодами чи труднощами, що унеможливлювали своєчасне звернення до суду у визначений законом строк. У кожній справі суд має перевірити, чи наводить особа, яка заявляє клопотання про поновлення строків на оскарження судового рішення, такі підстави.

За таких обставин суд касаційної інстанції не вбачає підстав для поновлення прокурору строку на касаційне оскарження ухвали Харківського апеляційного суду від 11 листопада 2021 року. Будь-яких інших об`єктивних причин пропуску строку на касаційне оскарженнясудового рішення прокурором не зазначено.

Згідно з п. 3 ч. 3 ст. 429 КПК касаційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку касаційного оскарження і суд касаційної інстанції за заявою особи не знайшов підстав для його поновлення.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 429 КПК, Верховний Суд

постановив:

Відмовити прокурору Київської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 у задоволенні її клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження ухвали Харківського апеляційного суду від 11 листопада 2021 року щодо виправданого ОСОБА_5 .

Касаційну скаргуповернути особі, яка її подала,разом з усіма доданими до неї матеріалами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105372086
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —953/21590/19

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 11.11.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Яковлева В. С.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савченко І. Б.

Ухвала від 27.11.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савченко І. Б.

Вирок від 12.10.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Попрас В. О.

Ухвала від 19.05.2020

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Попрас В. О.

Ухвала від 01.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Сенаторов В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні