Постанова
від 01.07.2010 по справі 2а-1685/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" липня 2010 р. Справа № 2a-1685/1 0/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружн ий адміністративний суд в ск ладі:

судді Тимощука О.Л.,

при секретарі Гергелюк Н.Т.

за участю:

представників позивача: Бандури А.М., Василика А.М. ,

представників відповідача : Ільяшенко О.В., Лахтіон ової О.Р.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду справу

за позовом: Івано-Франкі вського обласного відділенн я Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності в особі Івано-Фра нківської міської виконавчо ї дирекції

до відповідача: Товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Арніка-Люкс"

про зобов' язання вчин ення дій та стягнення штрафн их санкцій в сумі 2326,20 грн., -

встановив:

05.05.2010 року Івано-Франківсь ке обласне відділення Фонду соціального страхування з ти мчасової втрати працездатно сті в особі Івано-Франківськ ої міської виконавчої дирекц ії звернулося з адміністрати вним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Арніка-Люкс" про зобов' язан ня відобразити у звіті про на раховані страхові внески фор ми Ф4-ФССзТВП суму зараховани х штрафних санкцій в розмірі 2326,20 грн. та стягнути вказану су му штрафних санкцій.

Позовні вимоги мотивує тим , що проведеною ревізією відп овідача щодо правильності на рахування та використання ко штів Фонду, виявлено таке пор ушення як несвоєчасну сплату страхових внесків. Внаслідо к виявленого порушення було прийнято рішення № 240 від 24.03.2010р. про застосування штрафних са нкцій. На момент звернення до суду сума заборгованості ві дповідачем не сплачена.

Представники позивача в су довому засіданні позовні вим оги підтримали в повному обс язі, з підстав викладених в по зовній заяві.

Представники відповідача в судовому засіданні проти п озову заперечили. Пояснили, щ о на момент проведення ревіз ії сума заборгованості ними була сплачена, а тому правови х підстав, у застосуванні до н их штрафних санкцій у позива ча не було. В обґрунтування св оїх пояснень посилались на л ист-роз' яснення Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності № 05-31- 443 від 12.03.2009р. де вказано те, що з гідно п. 8 Порядку №123, у разі сам остійного повідомлення стра хувальником робочому органу Фонду про факт виявлення пом илки та перерахування нарахо ваних ним, у разі недоплати, ст рахових внесків та пені у пов ному обсязі до початку перев ірки органом Фонду, штрафи до страхувальника не застосову ються. Просили в задоволенні позову відмовити.

Розглянувши позовну зая ву, заслухавши представників сторін, дослідивши та оцінив ши подані докази, суд приходи ть до висновку, що позовні вим оги є обґрунтовані та підляг ають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.2 Закону У країни «Про загальнообов'язк ове державне соціальне страх ування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та в итратами, зумовленими похова нням»суб'єктами загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працезда тності та витратами, зумовле ними народженням та похованн ям, є застрахована особа, стра хувальник та страховик. Стра хувальником відповідно до ць ого Закону є роботодавець дл я осіб, які працюють на умовах трудового договору (контрак ту) на підприємствах, в устано вах, організаціях незалежно від форм власності та господ арювання або у фізичних осіб , у тому числі в іноземних дипл оматичних та консульських ус тановах, інших представництв ах нерезидентів, а також обра ні на виборні посади в органа х державної влади, органах мі сцевого самоврядування та в інших органах.

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відп овідальністю "Арніка-Люкс" (на далі - відповідач) є юридичн ою особою, що підтверджуєтьс я Свідоцтвом про державну ре єстрацію від 17.01.2003р. та довідкою Головного управління статис тики в Івано-Франківській об ласті №1557 від 22.04.2005р. і є страхува льником Івано-Франківської м іської виконавчої дирекції І вано-Франківського обласног о відділення Фонду соціально го страхування з тимчасової втрати працездатності. Стату с страхувальника набуло згід но заяви про взяття на облік я к страхувальника від 16.01.2003р., та отримало код - 260150006699.

04.03.2010 року позивачем проведен о ревізію відповідача щодо п равильності нарахування та в икористання коштів Фонду за період з 01.01.2008р. по 31.12.2009р. За резул ьтатами перевірки виявлено п орушення відповідачем своєч асності сплати страхових вне сків до Фонду за 2008 рік у сумі 2314 ,62грн. та за 2009 рік в сумі 2337,78грн., щ о підтверджується актом пере вірки та додатками до нього, н аявними в матеріалах справи.

Змістом ст.27 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв'язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими похованням», № 2240-ІІІ від 18.01.2001р., із змінами та доповненнями, (надалі - Зако н), закріплений обов' язок ст рахувальника нараховувати і сплачувати в установлені ст роки та в повному обсязі стра хові внески. Статтею 23 Закону встановлений порядок і строк и сплати страхових внесків. Т ак, страхувальники-роботодав ці сплачують до Фонду різниц ю між нарахованими для робот одавців і найманих працівник ів страховими внесками та ви тратами, пов'язаними з наданн ям матеріального забезпечен ня та соціальних послуг заст рахованим особам відповідно до цього Закону. Перерахуван ня зазначених сум шляхом без готівкових розрахунків здій снюється страхувальниками-р оботодавцями один раз на міс яць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за від повідний період.

Відповідно до абз.6, ч.1 ст. 23 За кону, якщо страхувальники не своєчасно чи не в повному обс язі сплачують страхові внеск и, до них застосовуються фіна нсові санкції, передбачені с таттею 30 цього Закону.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно із актом ревіз ії заступником директора вик онавчої дирекції Івано-Франк івського обласного відділен ня Фонду було прийнято рішен ня від 24.03.2010р. №240, за яким відпові дач повинен був сплатити сум у штрафних санкцій в розмірі 2326,20грн. в десятиденний строк в ід дня отримання рішення і ві добразити дану заборгованіс ть у звіті про нараховані стр ахові внески, перерахування та витрати, пов' язані із заг альнообов' язковим державн им соціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втрат ою працездатності - Ф4-ФССзТВП . Судом встановлено та підтве рджується матеріалами справ и, що дане рішення було надісл ано відповідачу за його юрид ичною адресою супровідним ли стом від 29.03.10р., №299-04 та згідно із п оштовим повідомленням про вр учення, отримане уповноважен им представником відповідач а 31.03.10р., та в подальшому 20.04.2010р., ос каржувалось відповідачем в а пеляційному порядку.

Згідно із абз.3 ч.1 ст.30 Закону за несвоєчасність сплати ст рахувальником страхових вне сків на нього накладається ш траф у розмірі 50 відсотків сум и належних до сплати страхов их внесків за весь період, яки й минув з дня, коли страхуваль ника було взято на облік.

Як зазначалось вище, актом п еревірки встановлена: несвоє часна сплата страхових внеск ів за 2008 рік в сумі 2314,62грн., 50% з яки х становить 1157,31грн.; та несвоєч асна сплата страхових внескі в за 2009 рік в сумі 2337,78грн., 50% з яких становить 1168,89грн., отже 1157,31грн. + 1168,89грн., складає суму застосов аних штрафних санкцій в розм ірі 2326,20грн., що відповідає вимо гам чинного законодавства.

Крім цього, відповідно до «М етодичних рекомендацій по за повненню звіту за формою Ф4-ФС С з ТВП та додатка до нього за формою Ф14», затверджених пост ановою правління Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності ві д 18.05.2006р. №48, передбачено, що в Ряд ку 8 Звіту відображається сум а штрафів (фінансових санкці й), за винятком адміністратив них стягнень, застосованих д о страхувальника відповідно до чинного законодавства.

Відповідач в своїх запереч еннях посилається на лист-ро з' яснення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності № 05-31- 443 ві д 12.03.2009р. де вказано, що, у разі са мостійного повідомлення стр ахувальником робочому орган у Фонду про факт виявлення по милки та перерахування нарах ованих ним, у разі недоплати, с трахових внесків та пені у по вному обсязі до початку пере вірки органом Фонду, штрафи д о страхувальника не застосов уються. За вищевказаних обст авин суд вважає дані твердже ння безпідставними, з наступ ним обгрунтуванням.

У вказаному листі-роз' ясн енні Фонду розглядається пит ання правильності та своєчас ності нарахування суми страх ових внесків до Фонду у разі д опущення помилки та неправил ьному нарахуванні страхувал ьником сум страхових внесків , відображених у звітах, що під тверджується застосуванням у вказаному листі приписів п останови Правління Фонду соц іального страхування з тимча сової втрати працездатності №123 від 25.12.2003р. «Про затвердження Порядку виправлення помилок минулих звітних періодів у з вітності страхувальників».

Судом встановлено, що відпо відачем у поданій ним звітно сті були правильно нарахован і суми страхових внесків, а пр ичина несвоєчасності сплати страхових внесків викликана скрутним фінансовим станови щем відповідача, а не, як зазна чалось вище, допущеними поми лками.

Вимоги статті 30 Закону про н акладення штрафу у розмірі 50 в ідсотків від сум належних до сплати страхових внесків за несвоєчасність сплати страх увальником страхових внескі в носять імперативний характ ер, мають вищу юридичну силу і є обов' язковим до виконанн я.

На підставі вищенаведено го, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таки м, що підлягає задоволенню.

На підставі ст. 121 Консти туції України, керуючись ст.с т. 11, 71, 86, ч.3 ст.160, ст.162 КАС України, су д -

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити п овністю.

Зобов' язати това риство з обмеженою відповіда льністю "Арніка-Люкс" відобра зити у звіті про нараховані с трахові внески форми Ф4 - ФСС зТВП суму штрафних санкцій 2326 ,20 грн. відповідно до рішення в иконавчої дирекції Івано-Фра нківського обласного відділ ення Фонду соціального стра хування з тимчасової втрати працездатності від 24.03.2010р. № 240.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальніст ю "Арніка-Люкс" (ЄДРПОУ 32077823) на ко ристь Івано-Франківської міс ької виконавчої дирекції Іва но-Франківського обласного в ідділення Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності штрафн і санкції у розмірі 2326,20 грн.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодек су адміністративного судочи нства України про апеляційн е оскарження постанови подає ться заява протягом 10 днів з д ня складення постанови в пов ному обсязі. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом 20 днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження. Якщ о постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк пода ння заяви про апеляційне оск арження обчислюється з дня о тримання нею копії постанови . Заява про апеляційне оскарж ення та апеляційна скарга по даються до Львівського апеля ційного адміністративного с уду через Івано-Франківський окружний адміністративний с уд.

Відповідно до статті 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України постанова су ду набирає законної сили піс ля закінчення 10-денного строк у подання заяви про апеляцій не оскарження, якщо таку заяв у не було подано. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у 20-денний ст рок, постанова набирає закон ної сили після закінчення ць ого строку. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Суддя Тимощук О.Л.

Постанова повному обсязі с кладена 06.07.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.07.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10538447
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1685/10/0970

Ухвала від 18.12.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 05.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 23.05.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Хобор Р.Б.

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні