Ухвала
від 27.07.2022 по справі 473/1637/22
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/1637/22

Номер провадження 1-кс/473/484/2022

УХВАЛА

"27" липня 2022 р. місто Вознесенськ

Слідчий суддя Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання дізнавача СД Вознесенського РУП ГУНП України у Миколаївській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Вознесенської окружної прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів за кримінальним провадженням, внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022152040000035,

В С Т А Н О В И В:

27.07.2022 року до Вознесенського міськрайонного суду надійшло клопотання дізнавача СД Вознесенського РУП ГУНП України у Миколаївській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Вознесенської окружної прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, яке обґрунтоване тим, що вході перевірки встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 на підставі рішення 1 сесії 22 скликання ІНФОРМАЦІЯ_2 від 26.07.1994 отримав у постійне користування для ведення підсобного сільського господарства земельну ділянку площею 50,00 га, що підтверджується державним актом на право постійного користування землею серія МК №018. Крім того, розпорядженням ІНФОРМАЦІЯ_3 від 20.02.2002 №79-р ІНФОРМАЦІЯ_4 надано в постійне користування для сільськогосподарського виробництва земельну ділянку площею 97,29 га, що підтверджується державним актом на право постійного користування землею серія ІІ-МК №000637, зареєстрованому в книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 603. Також, перевіркою встановлено, що земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні ІНФОРМАЦІЯ_5 у 2022 році у користування іншим суб`єктами господарювання не передавалися, договори оренди не укладалися, однак на момент перевірки дані земельні ділянки засіяно сільськогосподарськими культурами.

Відомості за даним фактом 24.06.2022 року зареєстровані до єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022152040000035 за ознаками кримінального проступку передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України.

В ході досудового розслідування допитана в якості свідка ОСОБА_5 повідомила, що працює у ІНФОРМАЦІЯ_4 на посаді бухгалтера та згідно наказу № 78 від 31.12.2021 уповноважена виконувати функції, щодо оформлення державних закупівель сировини. Також ОСОБА_5 повідомила що, в книзі обліків «журналі реєстрації договорів з 2021 по 2024 рік» ІНФОРМАЦІЯ_5 договір укладений 28.02.2022 між ІНФОРМАЦІЯ_1 ЄДРПОУ НОМЕР_1 та Селянським (фермерським) господарством « ІНФОРМАЦІЯ_6 » № ЄДРПУ НОМЕР_2 № 1/22 про виконання сільськогосподарських робіт, не вносився та реєстрації його не має. Де саме реєструвався вище вказаний договір, та хто його розробляв пояснити не може.

Крім того, 26.07.2022 в ході огляду журналу реєстрації договорів ІНФОРМАЦІЯ_5 встановлено, що в ньому відсутні будь які записи реєстрації договору про виконання сільськогосподарських робіт між ІНФОРМАЦІЯ_1 та Селянським (фермерським) господарством « ОСОБА_6 ».

Також виникає необхідність у перевірці діяльності ІНФОРМАЦІЯ_5 у сільськогосподарській сфері та отриманні оригіналів документів бухгалтерського обліку (видаткові накладні, виписки-квитанції, платіжні доручення) з питань обробітку земельних ділянок Селянським (фермерським) господарством « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, сприятимуть встановленню усіх осіб, що скоїли або причетні до вчинення даного правопорушення та може бути використана, як доказ у кримінальному провадженні № 420221520410000035 від 24.06.2022.

У зв`язку з цим дізнавач просив надати дозвіл на тимчасовий доступ (з можливістю вилучення) вище переліченої інформації (документів) що перебуває у власності ІНФОРМАЦІЯ_5 .

В судове засідання дізнавач СД Вознесенського РУП ГУНП України в Миколаївської області ОСОБА_3 не з`явився, проте надав заяву про розгляд клопотання без його участі, заявлене клопотання підтримує у повному обсязі.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_5 в судове засідання не викликався згідно ч. 2 ст.163КПК України (сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, довела наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів особою, у володінні якої вони знаходяться).

Дослідивши матеріали клопотання та зваживши доводи, викладені в ньому, проходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу.

Зігдно п.19 ч.1 ст.3 КПК України сторони кримінального провадження - з боку обвинувачення є слідчий, дізнавач, керівник органу досудового розслідування, керівник органу дізнання, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом; з боку захисту: підозрюваний, обвинувачений (підсудний), засуджений, виправданий, особа, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, їхні захисники та законні представники.

Відповідно до ч.1 ст. 40-1 КПК України дізнавач при здійсненні дізнання наділяється повноваженнями слідчого. Дізнавач несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення дізнання.

Дізнавач уповноважений, зокрема, звертатися за погодженням із прокурором до слідчого судді з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій (п.4 ч.2 ст. 40-1 КПК України).

В судовому засіданні встановлено, що у провадженні СД Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області перебувають матеріали кримінального провадження №420221520410000035 від 24.06.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України, внесені до Єдиного реєстру досудового розслідування, за фактом самовільного зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику.

Оригінали документів, до яких просить надати доступ дізнавач СД Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області в клопотанні знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 ЄДРПОУ ( НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході досудового розслідування допитана в якості свідка ОСОБА_5 повідомила, що працює у ІНФОРМАЦІЯ_4 на посаді бухгалтера та згідно наказу № 78 від 31.12.2021 уповноважена виконувати функції, щодо оформлення державних закупівель сировини. Також ОСОБА_5 повідомила що, в книзі обліків «журналі реєстрації договорів з 2021 по 2024 рік» ІНФОРМАЦІЯ_5 договір укладений 28.02.2022 між ІНФОРМАЦІЯ_1 ЄДРПОУ НОМЕР_1 та Селянським (фермерським) господарством « ІНФОРМАЦІЯ_6 » № ЄДРПУ 31448432 № 1/22 про виконання сільськогосподарських робіт, не вносився та реєстрації його не має. Де саме реєструвався вище вказаний договір, та хто його розробляв пояснити не може.

Крім того, 26.07.2022 в ході огляду журналу реєстрації договорів ІНФОРМАЦІЯ_5 з 2021 по 2024 рік встановлено, що в ньому відсутні будь які записи реєстрації договору про виконання сільськогосподарських робіт між ІНФОРМАЦІЯ_1 та Селянським (фермерським) господарством « ОСОБА_6 ».

Метою доступу є огляд та виїмка зазначеного документу, який в подальшому може бути використаний як доказ в рамках даного кримінального провадження.

Згідно ч.1 ст.159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.5 ст.163КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи : 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 7 ст.163КПК України надане право зазначити в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів щодо видання розпорядження про можливість вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В обгрунтування клопотання дізнавачем СД Вознесенського РУП ГУНП України в Миколаївській області надано належні та допустимі докази, які дали змогу слідчому судді переконатись в тому, що документи до яких просить надати доступ слідчий дійсно перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_5 ЄДРПОУ ( НОМЕР_1 ) АДРЕСА_2 .

Згідно матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що такі документи, як оригінали (книга) журналу реєстрації договорів з 2021 по 2024 рік, ІНФОРМАЦІЯ_5 ЄДРПОУ (НОМЕР_1 ), мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальномупровадженні,сприятимуть встановленнюусіх осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

При цьому, дізнавачем не наведено у клопотанні обґрунтування того, яке значення для досудового розслідування матимуть оригінали інших документів, таких як видаткові накладні, виписки-квитанції, платіжні доручення з питань обробітку земельних ділянок Селянським (фермерським) господарством « ІНФОРМАЦІЯ_6 », тому в цій частині вилучення слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,162,163,309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання дізнавача СД Вознесенського РУП ГУНП України у Миколаївській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Вознесенської окружної прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів закримінальним провадженням, внесеним до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022152040000035 задовольнити частково.

Надати дозвіл групі дізнавачів Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області, у складі: ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 на тимчасовий доступ та вилучення з ІНФОРМАЦІЯ_5 ЄДРПОУ ( НОМЕР_1 ), який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , наступну інформацію (документи): оригінали (книги) журналу реєстрації договорів з 2021 по 2024 рік, ІНФОРМАЦІЯ_5 ЄДРПОУ (НОМЕР_1 ).

В задоволенні іншої частини клопотання відмовити.

При здійсненні тимчасового доступу до вказаних документів забезпечити групі дізнавачів Вознесенського РУП ГУНП в Миколаївській області, у складі: ОСОБА_7 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 можливість ознайомитися з ними та вилучити їх, тобто здійснити їх виїмку відповідно до вимог ст.165 КПК України.

Строк дії ухвали встановити до 27.08.2022 року.

Роз`яснити виконуючої обов`язки директора ІНФОРМАЦІЯ_5 ЄДРПОУ ( АДРЕСА_3 , що відповідно дост.166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей.

Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудВознесенський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.07.2022
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу105452805
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —473/1637/22

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 12.10.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 07.10.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 01.08.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 29.07.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 27.07.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 21.07.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

Ухвала від 18.07.2022

Кримінальне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Миронова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні