Ухвала
від 27.07.2022 по справі 463/4724/22
ЛИЧАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 463/4724/22

Провадження № 2-з/463/67/22

У Х В А Л А

про повернення заяви про забезпечення позову

27 липня 2022 року суддя Личаківського районного суду м.Львова Грицко Р.Р., розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про забезпеченняпозову уцивільній справіза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та поділ майна,

в с т а н о в и в :

позивач звернуласяв судз позовноюзаявою довідповідача про розірвання шлюбу, зареєстрованого 10 травня 2003 року Личаківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції, актовий запис № 95, а також визнання права власності на автомобіль марки «TOYOTA YRIS CROSS», 2021 року випуску, VIN - код НОМЕР_1 , р.н. НОМЕР_2 , за ОСОБА_1 , визнання права власності на Ѕ частки житлового будинку разом з майном, яке в ньому знаходиться (далі разом або окремо-майно), що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , будинок розташований на земельній ділянці, яка на даний час не приватизована; визнання права власності на Ѕ частини частки у розмірі 16,665% статутного капіталу у ПП «Компанія Артендарт», код ЄДРПОУ 37584111 за ОСОБА_1 , визнання права власності на Ѕ частини частки у розмірі 24,5% статутного капіталу у CryptoLions GmbH,USt-IDNr.DE321293695 за ОСОБА_1 , здійснення поділу доходів в ФОП ОСОБА_2 , реєстраційний номер № НОМЕР_3 , дата реєстрації 08.02.2022 року; визнання права власності на Ѕ частини коштів, що знаходяться на рахунках її чоловіка за ОСОБА_1 .

Позовна заява поступила до суду 04.07.2022 року.

Позивач ОСОБА_1 25.07.2022 року подала заяву про забезпечення позову, відповідно до якої просить заборонити вчиняти будь які дії відносно виселення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Заяву мотивує тим, що нею подано позовну заяву про розірвання шлюбу та поділ майна подружжя. Зазначає, що її чоловік ОСОБА_2 також подав позовну заяву до суду про розірвання шлюбу. Разом з тим, після подачі вказаних вище заяв чоловік постійно принижує її і погрожує виселити з будинку, а також повідомив, щоб вона до 01.08.2022 року покинула будинок, у зв`язку із чим вона залишається без житла. А тому, просить заборонити вчиняти будь які дії відносно неї та дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , щодо виселення з будинку за адресою: АДРЕСА_1 , який розташований на земельній ділянці, яка на даний час не приватизована.

Вивчивши матеріали позову та заяви про забезпечення позову, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст.151 ЦПК України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі, підписується заявником і повинна містити: найменування суду, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, за наявності; предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; ціну позову, про забезпечення якого просить заявник; пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення; інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

У відповідності до вимог ст.151ЦПК України забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до ст.153ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи. Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

За загальним правилом, заявник зобов`язаний довести наявність підстав для забезпечення позову, надавши відповідні докази, що невжиття заходів забезпечення позову може привести до утруднення або навіть неможливості у майбутньому виконати рішення суду.

У заявіпро забезпеченняпозову заявникомповинні бутизазначені причини,у зв`язкуз якимипотрібно забезпечитипозов,обґрунтування необхідностітакого заходу,інші відомості,потрібні для забезпечення позову.

У пункті 4 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від22.12.2006року №9«Про практикузастосування судамицивільного процесуальногозаконодавства прирозгляді заявпро забезпеченняпозову» наголошено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу позивача та відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Цивільний процесуальний закон не зобов`язує суд при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а лише запобігає ситуації, при якій може бути утруднено чи стане неможливим виконання рішення у разі задоволення позову. Види забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду, а таке рішення може бути постановлено тільки відповідно до заявлених позовних вимог.

Заходи забезпечення позову повинні застосовуватись лише у разі необхідності та бути співмірними із заявленими вимогами, оскільки безпідставне забезпечення позову може призвести до порушення прав і законних інтересів інших осіб.

Мета забезпечення позову - це хоча і негайні, проте тимчасові заходи, направлені на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акту, а також перешкоджання спричинення значної шкоди позивачу.

При розгляді заяви про забезпечення позову вирішується лише питання про наявність підстав для вжиття заходів забезпечення позову і не вирішуються матеріально-правові вимоги та наперед результат розгляду справи по суті позову.

Вивчивши заяву про забезпечення позову та додатки до неї, суд вважає, що у порушення вимог п.4 ч.1 ст.151 ЦПК України,в заявінеповно тане конкретновикладено обґрунтуваннянеобхідності забезпеченняпозову,при цьомутакож ненадано доказів,які бсвідчили проте,що невжиттязаходів забезпеченняпозову можеістотно ускладнитиреалізацію прававолодіння,користування (проживання)та розпорядженняжитловим будинком за адресою: АДРЕСА_1 , разом з майном яке в ньому знаходиться, так як в заяві містяться посилання лише на імовірність настання такої можливості, що за своєю суттю є суб`єктивним припущенням заявника.

Крім того, згідно вимог п.6 ч.1 ст.151ЦПК України заява про забезпечення позову повинна містити пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення.

Разом з тим, зазначена заява про забезпечення позову всупереч вимогам законодавства не містить пропозиції заявника щодо зустрічного забезпечення.

Відповідно до ч.10 ст.153 ЦПК України, суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 151 цього Кодексу, повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу.

Таким чином, враховуючи вищенаведені обставини, суд приходить до висновку, що заява про забезпечення позову не відповідає вимогам ч.1 ст.151 ЦПК України та підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст.151-153, 259, 260, 353, 354 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в :

заяву позивача ОСОБА_1 прозабезпечення позовуу цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірванняшлюбу таподіл майна- повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання до Львівського апеляційного суду.

Повне найменування (ім`я) учасників справи та їх місце проживання (місцезнаходження):

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 .

Суддя Грицко Р.Р.

СудЛичаківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення27.07.2022
Оприлюднено29.07.2022
Номер документу105455573
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —463/4724/22

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Ухвала від 29.03.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Постанова від 07.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Постанова від 07.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Постанова від 07.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Личаківський районний суд м.Львова

Грицко Р. Р.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шандра М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні