Ухвала
від 29.07.2022 по справі 279/1015/22
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа№ 279/1015/22 провадження№1-кс/279/747/22 У Х В А Л А

іменем України

29 липня 2022 року

Слідчий суддяКоростенського міськрайонногосуду Житомирськоїобласті ОСОБА_1 ,з секретарем ОСОБА_2 розглянувшиклопотання прокурораКоростенської окружноїпрокуратури ОСОБА_3 покримінальному провадженню №42021062350000046 від 29.07.2021 року за ст.190 ч.4, 366 ч.2 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів,

В СТ АН ОВ ИВ :

В клопотаннівказано, що під час досудового розслідування встановлено, що невстановлені особи, маючи умисел на заволодіння земельними ділянками на користь ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », шляхом обману заволоділи земельними ділянками, що розташовані на території Коростенського району (колишньої Обиходівської сільської ради).

Крім цього, під час досудового розслідування було встановлено, що посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » шляхом внесення недостовірних відомостей до офіційних документів, незаконно заволоділи земельними ділянками, які розташовані на території Коростенського району (колишньої Обиходівської сільської ради) в результаті чого спричинили тяжкі наслідки.

Так, встановлено, що земельні ділянки загальною площею 2377,1393 га розташовано на території колишньої ІНФОРМАЦІЯ_2 (Коростенського району), які згідно відомостей Державного земельного кадастру рахуються на праві приватної власності за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Цільове призначення земельних ділянок: 16.00 землі запасу та 01.01 землі для ведення товарного сільськогосподарського призначення.

Вищезазначені земельні ділянки сформовані на підставі технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації земельних ділянок комунальної власності колишнього КСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Відповідно до п. 21 Перехідних положень Земельного кодексу України, землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вини розташовані.

Водночас, вказані земельні ділянки згідно відомостей Державного земельного кадастру оформлено на праві приватної власності за ПОСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та на даний час рахуються на праві приватної власності за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

З метою встановлення з`ясування всіх обставин вчинення кримінального правопорушення Коростенською окружною прокуратурою скеровано запити в порядку ст. ст. 36, 93 КПК України до ІНФОРМАЦІЯ_4 , щодо надання копії документів, які безпосередньо стосуються заволодіння земельними ділянками, а саме:

Згідно ст. 29 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» (далі Закон) реєстраційна справа формується в паперовій та/або електронній формі після внесення до Єдиного

державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи підприємця і державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Реєстраційна справа має реєстраційний номер, що присвоюється при внесенні до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця і державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, (крім громадського формування та релігійної організації) та фізичної особи підприємця у виконавчих органах міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київській, Севастопольській міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях.

Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається протягом п`яти років з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, або державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця. Після закінчення цього строку реєстраційні справи в паперовій формі, не внесені за результатами експертизи їх цінності до ІНФОРМАЦІЯ_5 , знищуються в установленому законодавством порядку.

Реєстраційна справа в електронній формі зберігається протягом 75 років з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, або державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи підприємця.

Стаття 30 Закону визначає, що тимчасовий доступ до документів з реєстраційної справи здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду в порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України.

У разі вилучення (виїмки) документів з реєстраційної справи на підставі ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів суб`єкт державної реєстрації, у якого зберігається реєстраційна справа, зобов`язаний зробити копії документів, що вилучаються з реєстраційної справи (щодо яких проведено виїмку), відповідно до частини другої цієї статті, а також долучити до реєстраційної справи копію такої ухвали та опис вилучених документів. Документи, вилучені з реєстраційної справи (щодо яких проведено виїмку), надаються безпосередньо особі, визначеній в ухвалі слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 1 Розділу І наказу Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3267/5 «Про затвердження Порядку формування та зберігання реєстраційних справ» (далі Наказ) реєстраційна справа формується у паперовій формі після відкриття розділу на об`єкт нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та внесення до нього відповідних відомостей, внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця і державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця державним реєстратором прав на нерухоме майно, державним реєстратором, яким здійснено зазначені дії.

Згідно п. 1 Розділу VІ Наказу передача у випадках, передбачених законом, реєстраційної справи або документів для долучення до реєстраційної справи суб`єкту, що забезпечує зберігання реєстраційних справ, здійснюється державним реєстратором, нотаріусом або уповноваженою особою фронт-офісу, що забезпечував прийняття, зберігання та видачу документів, поданих для державної реєстрації, протягом трьох робочих днів з дати проведення відповідної державної реєстрації поштовим відправленням за описом або нарочно за описом.

Відповідно доп.1Розділу VІІНаказу підставоюдля передачіреєстраційної справиміж суб`єктами,що забезпечуютьзберігання реєстраційнихсправ,є: усфері державноїреєстрації речовихправ нанерухоме майнота їхобтяжень: рішенняоргану,який наділенийвідповідними повноваженнями,про утворення,зміну межабо ліквідаціюадміністративно-територіальноїодиниці; усфері державноїреєстрації юридичнихосіб,фізичних осіб-підприємців тагромадських формувань,що немають статусуюридичної особи: реєстраційнадія,проведена державнимреєстратором,що пов`язаназі зміноюмісцезнаходження юридичноїособи,громадського формуванняабо фізичноїособи -підприємця,якщо новемісцезнаходження розташованена територіїіншої адміністративно-територіальноїодиниці; рішення органу, який наділений відповідними повноваженнями, про утворення, зміну меж або ліквідацію адміністративно-територіальної одиниці.

Згідно п. 2 Розділу VІІ Наказу акт приймання-передавання реєстраційної справи на зберігання складається у двох примірниках, по одному для посадових осіб із зберігання реєстраційних справ.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані документи мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, які могли зберегти на собі ознаки вчиненого злочину, їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей, які іншим способом неможливо отримати.

Відповідно до відкритих відомостей щодо реєстрації юридичних осіб, ПОСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » має код ЄРДПОУ № НОМЕР_1 реєстраційний номер: НОМЕР_2 , реєстрація юридичної особи проведена 09.03.2000, юридична адреса підприємства АДРЕСА_1 .

Державна реєстрація юридичних осіб на території Коростенського району на час реєстрації ПОСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснювалась державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Відповідно, враховуючи те, що перераховані вище документи знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , а доступ до відомостей, що містяться в них, здійснюється лише на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ, виникла необхідність для звернення до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Прокурор просив надати тимчасовий доступ до речей і документів, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Вивчивши матеріалисправи судом встановлено,що року слідчимвідділом КоростенськогоРУП ГУНПв Житомирськійобласті данівідомості внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№42021062350000046за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ст.190ч.4,366ч.2 КК України, проводиться досудове розслідування.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.162 КПК України персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних відносяться до охоронюваної законом таємниці.

Дії, передбачені ст.159 КПК, є заходами забезпечення кримінального провадження, дозвіл на застосування яких надає слідчий суддя суду першої інстанції, при цьому відомості щодо таких дій не становлять державної таємниці.

За правиламист.93КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального про вадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження передбачено ст.159 КПК України, клопотання містить належне обгрунтування зв`язку між вимогами, заявленими в ньому, та обставинами вчиненого правопорушення.

За таких обставин суд заявлене клопотання визнає обгрунтованим і задовольняє.

Керуючись ст.131, 132,159,160-165 КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору Коростенської окружної прокуратури ОСОБА_3 , слідчим СВ Коростенського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , тимчасовий доступ до речей і документів (у тому числі в електронній формі) що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 , що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , а саме:

-матеріалів реєстраційної справи ПОСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

-у разі закриття реєстраційної справи супровідних листів до уповноважених підрозділів про передачу на зберігання матеріалів реєстраційних справ;

-у разі знищення реєстраційної справи до документів, що підтверджують їх знищення;

-до матеріалів реєстраційної справи вищевказаної юридичної особи у електронній формі;

-розпоряджень ІНФОРМАЦІЯ_6 щодонадання дозволуПОСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 »дозволу нарозробку проектно-технічноїдокументації наотримання увласність (користування)земельних ділянокна територіїОбиходівської сільрадиКоростенського району;про затвердженнявідповідної документації;про наданняу власність(користування)земельних ділянок.

Роз`яснити, що згідно ст.166 КПК України, в разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали становить два місяці з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Копія згідно з оригіналом

СудКоростенський міськрайонний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення29.07.2022
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу105498192
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —279/1015/22

Ухвала від 12.05.2023

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

Ухвала від 29.07.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 29.07.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 29.07.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 29.07.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 29.07.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 29.07.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 02.06.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 06.06.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 21.04.2022

Кримінальне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні