Ухвала
від 01.08.2022 по справі 320/17324/21
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

02 серпня 2022 року м. Київ320/17324/21

Київський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Панової Г.В., при секретарі судового засідання Ставничого Н.В.

за участю представників сторін:

від позивача Янчук А.А.,

від відповідача Резнік М.О.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Бучанської міської ради,

про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась ОСОБА_1 з позовом до Бучанської міської ради Київської області, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Бучанської міської ради щодо відмови у видачі будівельного паспорта на здійснення будівництва на земельній ділянці з кадастровим номером 3221080501:01:001:0035 ОСОБА_1 ;

- зобов`язати Бучанську міську раду видати будівельний паспорт на будівництво на земельній ділянці з кадастровим номером 3221080501:01:001:0035 ОСОБА_1 .

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 28.12.2021 відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі та призначено судове засідання у справі на 01.02.2022.

Протокольною ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 01.02.2022 суд відклав розгляд справи на 15.03.2022.

Судове засідання, призначене у справі на 15.03.2022 знято з розгляду, наступне судове засідання, призначене у справі на 19.05.2022.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 19.05.2022 суд відклав судове засідання в адміністративній справі № 320/17324/21, наступне судове засідання у справі призначив на 05.07.2022.

Також суд витребував від ОСОБА_1 : витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки площею 0,2505 га кадастровий номер №3221080501:01:001:0035 та викликав в судове засідання інженера-землевпорядника Бучанської міської ради для надання пояснень відносно земельної ділянки щодо якої позивач бажає отримати будівельний паспорт на будівництво на земельній ділянці з кадастровим номером 3221080501:01:001:0035 та справи (їх представників).

Протокольною ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 05.07.2022 суд відклав розгляд справи на 02.08.2022.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 08.07.2022 суд відмовив у задоволенні клопотання Бучанської міської ради про проведення судового засіданя в режимі відеоконференції.

В судове засідання, призначене у справі на 02.08.2022 з`явилися уповноважені представники сторін.

В ході судового розгляду справи судом було встановлено, що 01.08.2022 на адресу суду надійшла заява про залучення до участі у розгляді справи в якості третьої особи на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України».

В обґрунтування вказаної заяви заявник зазначив, що ТОВ «Оператор ГТС України» вважає, що рішення у даній справі може вплинути на права та інтереси підприємства, з огляду на наступне. Відповідно до частини 1 статті 20 Закону України «Про ринок природного газу» оператор газотранспортної системи на виключних засадах відповідає за надійну та безпечну експлуатацію, підтримання в належному стані та розвиток, включаючи нове будівництво та реконструкцію, газотранспортної системи з метою задоволення очікуваного попиту суб`єктів ринку природного газу на послуги транспортування природного газу, враховуючи поступовий розвиток ринку природного газу.

Заявник додав, що суб`єкт господарювання, який отримав ліцензію на провадження діяльності з транспортування природного газу, є оператором газотранспортної системи.

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - НКРЕКП, Регулятор) від 24.12.2019 №3011 «Про видачу ліцензії з транспортування природного газу ТОВ «Оператор ГТС України» Регулятором було прийнято рішення про видачу ліцензії на право провадження господарської діяльності з транспортування природного газу ТОВ «Оператор ГТС України».

Крім того, пунктом 1 розділу 1 глави V Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2493 встановлено, що оператор газотранспортної системи на виключних засадах відповідає за надійну та безпечну експлуатацію, підтримання в належному стані та розвиток, включаючи нове будівництво та реконструкцію газотранспортної системи, з метою задоволення очікуваного попиту суб`єктів ринку природного газу на послуги із транспортування природного газу, враховуючи розвиток ринку природного газу.

З огляду на вимоги Постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 № 942 «Про деякі питання управління майном, що перебуває в державній власності та використовується для забезпечення транспортування природного газу магістральними газопроводами» та на підставі Акту приймання-передачі державного майна, що використовується у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами від 01.01.2020, АТ «Укртрансгаз» передано до ТОВ «Оператор ГТС України» на праві господарського відання об`єкти права державної власності, що використовуються у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами - магістральні газопроводи з відгалуженнями, лупінгами, компресорними станціями та газорозподільними станціями (далі також - ГРС) (копія Акту додається).

Таким чином, діючим законодавством на ТОВ «Оператор ГТС України» покладено обов`язок щодо забезпечення надійної та безпечної експлуатації газотранспортної системи, до складу якої зокрема входять: магістральні газопроводи з відгалуженнями та газорозподільними станціями.

Присутній у судовому засіданні представник позивача заперечував щодо залучення третьої особи, оскільки заява про залучення третьої особи до участі у справі може бути подана до початку першого судового засідання, при цьому такий строк пропущено заявником.

Уповноважений представник відповідача не заперечував щодо залучення до участі у справі в якості третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України».

Заслухавши представників сторін, дослідивши подану заяву про залучення третьої особи судом встановлено наступне.

Відповідно до частини 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Частинами 4 та 5 вказаної норми передбачено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до положень статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи за правилами загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Розгляд справи по суті за правилами спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання. Якщо судове засідання не проводиться, розгляд справи по суті розпочинається через тридцять днів, а у випадках, визначених статтею 263 цього Кодексу, - через п`ятнадцять днів з дня відкриття провадження у справі.

З аналізу вказаних статей можна дійти висновку, що в разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження заяву про залучення до участі у справі третьої особи може бути подано до початку першого судового засідання.

Частиною четвертою статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України обумовлено, що перше судове засідання у справі проводиться не пізніше тридцяти днів із дня відкриття провадження у справі. За клопотанням сторони суд може відкласти розгляд справи з метою надання додаткового часу для подання відповіді на відзив та (або) заперечення, якщо вони не подані до першого судового засідання з поважних причин.

Враховуючи ту обставину, що судове засідання по справі проведено судом 02.08.2022, а всі попередні засідання судом було відкладено, судом встановлено, що заяву про залучення до участі у справі третьої особи подано у строк визначений Кодексом адміністративного судочинства України.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом позову є вимога позивача про визнання протиправним та скасувати рішення Бучанської міської ради щодо відмови у видачі будівельного паспорта на здійснення будівництва на земельній ділянці з кадастровим номером 3221080501:01:001:0035 ОСОБА_1 та зобов`язання відповідача видати будівельний паспорт на будівництво на земельній ділянці з кадастровим номером 3221080501:01:001:0035 ОСОБА_1 .

Зі змісту повідомлення про відмову в наданні будівельного паспорта Бучанської міської ради від 15.09.2021 вбачається, що підставою для відмови у видачі позивачу будівельного паспорта на будівництво на земельній ділянці з кадастровим номером 3221080501:01:001:0035 стало те, що відповідно до містобудівної документації, а саме Генральний план с. Блиставиця Схема існуючих планувальних обмежень санітарно-захисна зона магістрального газопроводу високого тиску до ГРС «Блиставиця» Ду 300-150 мм.

Враховуючи викладені обставини, а також те, що до обов`язків ТОВ «Оператор ГТС України» належить забезпечення надійної та безпечної експлуатації, а також своєчасного проведення ремонтів газотранспортної системи, у тому числі об`єкта магістрального газопроводу - ГРС «Блиставиця», суд дійшов висновку що рішення, прийняте за результатами розгляду даної справи, може вплинути на права та обов`язки вказаного суб`єкта господарювання, у зв`язку з цим, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» (ідентифікаційний код 42795490; 03065, м. Київ, проспект Любомира Гузара, 44).

Керуючись статтями 49, 173, 180, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

2. Залучити до участі у розгляді справи, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Оператор газотранспортної системи України» (ідентифікаційний код 42795490; 03065, м. Київ, проспект Любомира Гузара, 44).

3. Зобов`язати позивача протягом двох днів з дня проголошення вступної та резолютивної частини даної ухвали направити на адреси третьої особи копії позовної заяви із доданими документами, докази надіслання (вручення) надати суду.

4. Запропонувати третій особі, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача протягом п`яти днів з дня отримання копії позову подати до суду пояснення щодо позову або відзиву на позовну заяву.

5. Запропонувати позивачу та відповідачу протягом п`яти днів з дня отримання пояснень щодо позову або відзиву на позовну заяву третьої особи подати до суду відповідь на такі пояснення.

6. Копію ухвали надіслати (вручити) особам, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Панова Г. В.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 05.08.2022 року.

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено10.08.2022
Номер документу105617270
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —320/17324/21

Рішення від 05.09.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Рішення від 05.09.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 01.08.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 01.08.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 07.07.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 18.05.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

Ухвала від 28.12.2021

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні