Рішення
від 08.08.2022 по справі 202/3396/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3396/22

Провадження № 2-о/202/114/2022

РІШЕННЯ

Іменем України

09 серпня 2022 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого - судді Мачуського О.М.,

присяжних - Дробецького В.О., Щербини В.Л.,

за участю: секретаря судового засідання - Ситника С.О.,

заявників - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Дніпро в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Краматорської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство «Краматорський будинок дитини «Антошка», про усиновлення дитини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулись до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська, із заявою про усиновлення, відповідно до якої просили ухвалити рішення про усиновлення ними малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , змінити дитині прізвище і по батькові, та внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

В обґрунтування своїх вимог заявники зазначають, що вони є громадянами України, які з 20.01.2012 року перебувають у шлюбі і мають на утриманні дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .. Також вони перебувають на обліку в службі у справах дітей та сім`ї Вишневої ради Бучанського району Київської області, як кандидати в усиновлювачі від 22.10.2021 року і бажають усиновити вихованця КНП «Краматорський будинок дити «Антошка» - малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з яким заявники встановили контакт, та який має всі правові підстави для усиновлення.

Заявники зазначають, що вони проживають у приватному будинку, що належить на праві власності ОСОБА_2 , будинок відповідає санітарно-гігієнічним нормам та у ньому створені усі умови для проживання дітей. Стан, матеріальне забезпечення та любов до дітей, дозоляє заявникам створити дитині належні умови для життя і виховання. Також заявники вказують, що ознайомлені зі станом здоров`я дитини та її соціальним походженням, їм відомі правові умови, права та обов`язки, що виникають внаслідок усиновлення і можуть створити всі необхідні умови для здорового фізичного, морального, духовного розвитку дитини та її навчання.

Ухвалою судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська Мачуського О.М. від 06 липня 2022 року заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні в режимі відеоконференції заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 підтримали заяву та просили її задовольнити.

Представник Виконавчого комітету Краматорської міської ради в судове засідання не з`явився, натомість в матеріалах справи наявна заява вих. № 01-49/1310 від 27.07.2022 року, відповідно до якої Орган опіки та піклування Краматорської міської ради просить розглянути справу без їх участі та підтримують вимоги заявників в повному обсязі.

Представник Комунального некомерційного підприємства «Краматорський будинок дитини «Антошка» в судове засідання не з`явився, в матеріалах справи наявна заява вих. № 01/07/160 від 01.08.2022 року, в якій в.о. директора КПН «КБД «Антошка» зазначає, що вимоги заявників підтримує в повному обсязі та просить судове засідання з розгляду справи проводити без участі їх представника.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи та вирішення справи по суті, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Відповідно до ст. ст. 3, 4, 5, 7 Сімейного кодексу України кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ст. 207 Сімейного кодексу України (далі - СК України) усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

У відповідності до ч. 1 ст. 208 СК України усиновленою може бути дитина.

Згідно зі статтею 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

Пунктами 4, 5 ч.1 ст. 219 СК України передбачено, що усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавлені батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ст. 135 Сімейного Кодексу України.

Відповідно до ст. 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Частиною 3 ст. 218 СК України встановлено, що усиновлення проводиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в місті Слов`янськ Донецької області, про що Слов`янським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області 27 квітня 2018 року складено відповідний актовий запис № 286, та відповідно, є малолітньою особою.

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого 27 квітня 2018 року Слов`янським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області батьками дитини записані ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Відповідно до заочного рішення Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 23 січня 2019 року, яке набрало законної сили 25.02.2019 року, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , позбавлено батьківських прав у відношенні її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Встановлено над малолітнім ОСОБА_3 опіку, а також стягнуто з ОСОБА_7 аліменти на утримання дитини - ОСОБА_3 , в розмірі 1/4 частини її заробітку (доходу) щомісячно, але не менш ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 15.11.2018 року, до досягнення дитиною повноліття.

Згідно з витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження, відомості про батька дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внесено до Книги реєстрації народжень у відповідності до ч. 1 ст. 135 СК України.

Відповідно до наданих суду документів, близькі родичі щодо влаштування дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 під опіку чи в інші форми сімейного виховання до органу опіки та піклування не звертались.

Відомостей про наявність у малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 рідних братів чи сестер у Служби у справах дітей Слов`янської міської військово-цивільної адміністрації не має (Довідка про наявність братів/сестер № 29/03-396 від 15.02.2022 року).

Відповідно до рішення Слов`янської міської ради № 307/2 від 16.05.2018 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, та в подальшому його взято на облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до рішення Слов`янської міської ради № 306/2 від 16.05.2018 року влаштовано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на повне державне утримання до державного закладу.

Відповідно до Повідомлення про первинний облік та місцевий облік усиновлення (оновлено) № 29/03-395 від 15.02.2022 року, ОСОБА_3 поставлено на облік дітей, які можуть бути усиновлені, в службі у справах дітей Слов`янської міської ради 11.03.2019 року за № 483.

Таким чином, вирішення питання щодо усиновлення дитини ОСОБА_3 провадиться без згоди ОСОБА_7 , оскільки її позбавлено батьківських прав щодо дитини, а запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ст. 135 Сімейного Кодексу України.

Відповідно до довідки начальника служби у справах дітей Краматорської міської ради про усиновлення дитини без її згоди, ОСОБА_3 , 02.04.2018 року, перебуває у КПН «КБД «Антошка» на повному забезпеченні, за віком хлопчик не усвідомлює факт усиновлення, а тому можливо провести усиновлення останнього, без його згоди.

Судом враховується наявність згоди в.о. директора КНП «КБД «Антошка» Романова А.О. вих. № 03/08-06 від 11.02.2022 року, на здійснення усиновлення громадянами України ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , які перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі, вихованця КНП «КБД «Антошка» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Отже, судом встановлено наявність правових підстав для усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Як зазначено у статті 224 Сімейного кодексу України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

В ході судового розгляду встановлено, що заявники є громадянами України, які з 20 жовтня 2012 року перебувають в зареєстрованому шлюбі, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 20 жовтня 2012 року Виконавчим комітетом Боярської міської ради Києво-Святошинського району Київської області, актовий запис № 427.

Заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 проживають за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві приватної власності ОСОБА_2 .

Згідно акту обстеження умов проживання, затвердженого 11.02.2022 року, в зазначеному вище двоповерховому будинку, загальною площею 163 кв.м., наявна необхідна побутова техніка, та створені умови для проживання дітей. Стосунки у сім`ї люблячі, дружні. Діти ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 дуже люблять батьків. Рішення ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення дитини є виваженим та обдуманим.

Також встановлено, що ОСОБА_2 на праві власності належить земельна ділянка б/н, з кадастровим номером 3222481600:02:010:0162, за адресою: АДРЕСА_2 та квартира АДРЕСА_3 , загальною площею 41,80 кв.м.

Відповідно до висновків про стан здоров`я від 15.04.2021 року, виданих Товариством з обмеженою відповідальністю «Амбулаторія Медесана», код ЄДРПОУ 42389605, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , за станом здоров`я можуть бути усиновлювачами, оскільки не мають захворювань та не знаходяться на обліках у лікарів.

Згідно довідки 21118521470720147692 серії ІІА № 2419884 Міністерства внутрішніх справ України громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , станом на 29.04.2021 року до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Згідно довідки 21335581220890559984, серії IIА № 2755594 Міністерства внутрішніх справ України громадянка України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , станом на 02.12.2021 року до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Відповідно до Довідки про доходи № 661/30 від 17.01.2022 року, ОСОБА_2 працює на посаді фахівця в Національному авіаційному університеті, та її заробіток за період з січня 2021 року по грудень 2021 року склав 116754,17 гривень.

Відповідно до Довідки про доходи № 661/31 від 17.01.2022 року, ОСОБА_1 працює на посаді фахівця в Національному авіаційному університеті, та його заробіток за період з січня 2021 року по грудень 2021 року склав 32052,48 гривень.

Крім того, заявники мають на утриманні дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Таким чином, письмовими доказами безперечно доведено, що матеріальний, побутовий та фізичний стан заявників, їх поведінка, відношення до дітей та почуття відповідальності відповідає вимогам законодавства про усиновлення дітей.

Заявники ОСОБА_2 та ОСОБА_1 пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в Київському обласному центрі соціальних служб, про що отримали довідку № 36 від 04.10.2021 року з рекомендаціями щодо можливості усиновлення однієї дитини віком від 2-х місяців до 3-х років.

Згідно з Висновком Служби у справах дітей та сім`ї Вишневої міської ради Бучанського району Київської області № 378 від 22.10.2021 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , можуть бути кандидатами в усиновлювачі дитини (хлопчика) віком від трьох до чотирьох років та поставлені на облік за № 6 від 22.10.2021 року.

Відповідно до Акту про знайомство кандидатів в усиновлення з дитиною, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , за направленням № 03-2022 від 28.01.2022 року, виданим службою у справах дітей Донецької облдержадміністрації, 28.01.2022 року, в присутності головного спеціаліста сектору опіки, піклування та усиновлення служби у справах дітей Краматорської міської ради Ножиної А.А. та представників КНП «КБД «Антошка» - в.о. директора Романова А.О., юрисконсульта ОСОБА_9 , лікаря ОСОБА_10 , особисто познайомились з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до висновку органу опіки та піклування - Виконавчого комітету Краматорської міської ради № 01-49/994 від 22.02.2022 року, орган опіки та піклування Краматорської міської ради вважає доцільним усиновлення малолітнього ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , та таким, що відповідає його інтересам.

Як з`ясовано в ході судового розгляду, заявники ознайомлені зі станом здоров`я дитини, вони розуміють всі правові аспекти усиновлення і свідомо беруть на себе батьківські обов`язки.

З урахуванням вимог статей 211, 212 Сімейного кодексу України, судом не встановлено перешкод для усиновлення ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 , малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Виходячи з вищевикладеного, приймаючи до уваги мотиви усиновлення, враховуючи встановлені в ході судового розгляду обставини, зокрема, стан здоров`я та матеріальне становище заявників, їх сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дітей, мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дитину, особу дитини та стан її здоров`я, відсутність заборон, передбачених ст.212 СК України, суд доходить висновку, що заявники здатні забезпечити малолітній дитині ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 стабільні та гармонійні умови життя і виховання у повній сім`ї, а отже усиновлення відповідає інтересам дитини.

За таких обставин, вимога ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , є обґрунтованою та такою, що не суперечить законодавству, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому підлягає задоволенню.

Щодо вимог заявників про зміну прізвища, по батькові дитини та внесення відповідних змін до актового запису про народження дитини, суд зазначає наступне.

Так, у відповідності до ч. 1, 3 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ст.230 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців. У рішенні про усиновлення суд змінює відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її інтересам.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім`ї усиновлювачів і звикла до нового імені. Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Відповідно до ч.2 ст.224 СК України при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

У відповідності до ст.ст.229, 230, 231, 233 СК України суд також вважає за можливе задовольнити вимоги заявників щодо зміни дитині прізвища, по батькові, записавши заявників батьками дітей, про що внести зміни до актового запису про народження дитини.

Розглянувши справу в межах заявлених вимог, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення ними малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Крім того, для забезпечення таємниці усиновлення суд, відповідно до вимог ч.1 ст.228 СК України, роз`яснює, що особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 314 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявників.

Керуючись ст.ст. 211, 218, 224, 225, 228, 229, 230, 231 СК України, ст. ст. 12, 76, 81, 259, 263-265, 268, 310-314 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Виконавчий комітет Краматорської міської ради, Комунальне некомерційне підприємство «Краматорський будинок дитини «Антошка», про усиновлення дитини - задовольнити.

Оголосити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП НОМЕР_3 , та громадянку України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП НОМЕР_4 , усиновлювачами малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Змінити дитині ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , прізвище з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_14 » та по батькові з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_14 » .

Внести відповідні зміни до актового запису №286, складеного 27 квітня 2018 року Слов`янським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

Прізвище дитини: ІНФОРМАЦІЯ_14 ;

По батькові: ІНФОРМАЦІЯ_14 ;

В графі батько записати: громадянин України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

В графі мати записати: громадянка України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ;

Інші відомості актового запису - залишити без змін.

У відповідності до вимог ст. 225 СК України, ч. 7 ст. 314 ЦПК України усиновлення вважати здійсненим у день набрання чинності даного рішення суду.

Копію рішення суду надіслати до Індустріального районного у місті Дніпрі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини.

Повне рішення складено 10 серпня 2022 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.М. Мачуський

Присяжні В.О. Дробецький

В.Л. Щербина

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення08.08.2022
Оприлюднено11.08.2022
Номер документу105657062
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —202/3396/22

Рішення від 08.08.2022

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Рішення від 08.08.2022

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 17.07.2022

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

Ухвала від 05.07.2022

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Мачуський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні