Ухвала
від 04.08.2022 по справі 570/4223/19
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/4223/19

Номер провадження 6/570/36/2022

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2022 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі судді Штогуна О.С.

за участю секретаря судового засідання Соломицької Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Рівненського районного суду Рівненської області заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження, -

в с т а н о в и в :

Представник ОСОБА_1 - адвокат Лук`янчук С.М. звернувся у Рівненський районний суд Рівненської області з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, в якій просить замінити боржника у виконавчому листі Рівненського районного суду Рівненської області від 09 березня 2022 року по справі № 570/4223/19 з Державного підприємства "Клеванське лісове господарство" (ідентифікаційний код юридичної особи 00992852) на Державне підприємство "Костопільське лісове господарство" (ідентифікаційний код юридичної особи 00992800).

В обґрунтування заяви представник заявника посилається на те, що рішенням Рівненського районного суду Рівненської області від 14 вересня 2020 року позовні вимоги ОСОБА_1 про стягнення шкоди завданої каліцтвом задоволено частково, стягнуто з Державного підприємства "Клеванське лісове господарство" на користь позивача шкоду заподіяну втратою заробітку (доходу) внаслідок каліцтва, що підлягає відшкодуванню за період з 01 березня 2015 року по 31 серпня 2019 року в розмірі 100000 грн 00 коп. та щомісячно, довічно, починаючи з 01 вересня 2019 року шкоду, заподіяну втратою заробітку (доходу) внаслідок каліцтва в розмірі 3000 грн 00 коп.

Однак, боржник - Державне підприємство "Клеванське лісове господарство" після прийняття наказу Державного агентства лісових ресурсів України № 627 від 04 жовтня 2021 року "Про припинення Державного підприємства "Клеванське лісове господарство" та затвердження складу Комісії з припинення" припинило виплату грошових коштів ОСОБА_1 на виконання виконавчого листа Рівненського районного суду Рівненської області, виданого 09 березня 2022 року.

Заявник, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду заяви, у судове засідання не з`явився, представник заявника подав через канцелярію суду заяву, в якій просив здійснити розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження за відсутності заявника та його представника.

Державне підприємство"Клеванськелісове господарство",будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду заяви, явку представника до суду не забезпечило, про причини неявки свого представника суд не повідомило, заяви про відкладення, чи розгляд справи без його участі до суду не подало.

З урахуванням положень ст.442 ЦПК України, суд прийшов до висновку про можливість розгляду заяви у відсутності сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчим провадженням, як завершальною стадією судового провадження і примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб), вважається сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з частиною першою та другою статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Відповідно до абзацу першого частини п`ятої статті 15 Закон України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї зі сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За змістом частин першої та другої статті 442 ЦПК України у разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником; заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Виконавче провадження є однією зі стадій судового провадження, яка завершує його, на стадії виконавчого провадження можлива заміна сторони виконавчого провадження. Така заміна є прийнятною у правовідносинах, що допускають правонаступництво.

За приписами статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво у розумінні статті 55 ЦПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення.

Правонаступництво - це перехід суб`єктивного права (а у широкому розумінні - також і юридичного обов`язку) від однієї особи до іншої (правонаступника).

Правонаступництво юридичної особи має місце у випадку її припинення шляхом реорганізації: злиття, приєднання, поділу, перетворення (частина перша статті 104 ЦК України). У такому разі відбувається одночасне правонаступництво (передання) прав і обов?язків юридичної особи або, іншими словами, одночасне правонаступництво щодо майна, прав і обов`язків юридичної особи (частина друга статті 107 ЦК України). Тому правонаступництво юридичної особи, так само як і спадкове правонаступництво (стаття 1216 ЦК України), завжди є універсальним, тобто передбачає одночасний перехід до правонаступника за передавальним актом або розподільчим балансом (частина перша статті 104, статті 106-109 ЦК України) прав і обов`язків юридичної особи, яка припиняється шляхом реорганізації.

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі необхідно визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах.

Відповідно до частини першої статті 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

За правилами частини п`ятої наведеної статті юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до Єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань можуть підтверджувати факт правонаступництва юридичної особи у випадку її припинення шляхом реорганізації.

Зазначених висновків Велика Палата Верховного Суду дійшла у постанові від 30 червня 2020 року у справі № 264/5957/17 (провадження № 14-37цс20).

Згідно з частиною восьмоюстатті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

Зазначені правові норми є загальними для всіх юридичних осіб.

09 березня 2022 року Рівненським районним судом Рівненської області видано виконавчий лист у справі № 570/4223/19 за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства "Клеванське лісове господарство" про стягнення шкоди заподіяної каліцтвом.

Згідно наказу Державного агентства лісових ресурсів України № 627 від 04 жовтня 2021 року "Про припинення Державного підприємства "Клеванське лісове господарство" та затвердження складу Комісії з припинення" розпочато процедуру припинення Державного підприємства "Клеванське лісове господарство" та затверджено склад Комісії з його припинення.

Однак, заявником не надано суду доказів, що юридична особа - боржник є припиненою за передавальним актом або розподільчим балансом, а також не вказано, що боржник є припиненим за відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, у зв`язку з чим у суду відсутні підстави вважати, що Державне підприємство "Клеванське лісове господарство" є припиненим станом на день подання заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку, що Державне підприємство "Клеванське лісове господарство" не є припиненим, а перебуває на стадії припинення, тобто не втратило статусу юридичної особи, відтак його заміна у виконавчому провадженні є безпідставною, а тому відсутні підстави для задоволення заяви про заміну боржника у виконавчому листі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 260, 261, 352-355, 442 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження у виконавчому листі Рівненського районного суду Рівненської області від 09 березня 2022 року по справі № 570/4223/19 з Державного підприємства "Клеванське лісове господарство" (ідентифікаційний код юридичної особи 00992852) на Державне підприємство "Костопільське лісове господарство" (ідентифікаційний код юридичної особи 00992800) - відмовити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Штогун О.С.

СудРівненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення04.08.2022
Оприлюднено12.08.2022
Номер документу105673897
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —570/4223/19

Ухвала від 04.08.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 04.12.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Ухвала від 05.11.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Гордійчук С. О.

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Рішення від 14.09.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 17.07.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

Ухвала від 04.02.2020

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Штогун О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні