Рішення
від 07.08.2022 по справі 903/231/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

08 серпня 2022 року Справа № 903/231/22

Господарський суд Волинської області у складі судді Слободян О.Г., за участю секретаря судового засідання Лівандовського Т.Г.,

представника позивача: адвоката Федоша С.М.,

представника третьої особи: адвоката Голошви В.Л.,

третьої особи: ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом ОСОБА_2

до відповідачів:

1) Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5"

2) Організатора ініціативної групи ОСОБА_3

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача- ОСОБА_1

про визнання недійсним рішення загальних зборів

встановив: ОСОБА_2 (позивач) звернулася до суду з позовом до ОСББ "Відродження 5" (відповідача-1) та організатора ініціативної групи ОСОБА_3 (відповідача-2), в якому просить визнати недійсним рішення загальних зборів ОСББ "Відродження 5" від 26.03.2022, яке оформлене у вигляді протоколу загальних зборів ОСББ "Відродження 5", що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Також зазначила, що витрати по справі складаються із сплаченого судового збору на суму 2481грн та витрат на професійну правничу допомогу, розмір якої орієнтовно складає 7000грн.

Обгрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що ініціативною групою, до складу якої входила організатор ініціативної групи ОСОБА_3 , порушено вимоги Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" та Статуту ОСББ щодо порядку скликання та проведення загальних зборів ОСББ "Відродження 5, як вищого органу управління об`єднання. Вказує, що вимога статуту щодо порядку скликання та проведення загальних зборів ініціативною групою не була виконана. Співвласники квартир не були належним чином повідомлені про скликання загальних зборів ОСББ, не проводилося обговорення порядку денного зборів, пунктами якого були питання про стан виконання та дотримання вимог Статут ОСББ окремими членами та головою Правління ОСББ (п.2), про припинення повноважень членів та голови Правління ОСББ (п.3).

Відповідно до п.4.1.6. Статуту ОСББ, рішення загальних зборів викладається у письмовій формі та засвідчується підписами кожного, хто проголосував, із зазначенням результату його голосування ("за" чи "проти"). Під час проведення зборів протокол не вівся, члени ініціативної групи за декілька хвилин оголосили порядок денний, а самого обговорення питань, які були винесені на розгляд загальних зборів також не було. Цей факт також свідчить про порушення вимог Статуту ОСББ.

Згідно ч.16 ст.10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення загальних зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Рішення загальних зборів від 26.03.2022 належним чином не було оформлене.

Ухвалою суду від 13.04.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

25.04.2022 представник відповідача ОСОБА_3 (відповідача 2) подав до суду заяву, до якої долучив копію протоколу №2 загальних зборів ОСББ "Відродження 5" від 26.03.2022.

03.05.2022р. на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву (вх.№01-57/2382/22) за підписом голови правління ОСББ "Відродження 5" ОСОБА_1, в якому позовні вимоги ОСОБА_1 визнає повністю. ОСОБА_1 зазначив, що у порушення п.4.1.3 Статуту об`єднання не було забезпечено належне повідомлення всіх співвласників будинку про дату та час, порядок денний загальних зборів у встановлений термін. Він, як голова правління та інші члени правління ОСББ до участі у підготовці та проведенні загальних зборів залучені не були. Участь у зборах приймало не більше 30 осіб із загальної кількості співвласників 96. Жодних підстав для винесення на зборах проекту рішення про визнання роботи членів правління незадовільною представлоно не було. Крім того, у порушення п.4.1.9 Статуту рішення даних зборів не оприлюднене до цього часу у будь-який спосіб.

Водночас, у підготовчому засіданні 11.05.2022р. представник відповідача - адвокат Дягель В.М. повідомив, що на даний час головою ОСББ "Відродження 5" є ОСОБА_4 , що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 18.04.2022р.

17.05.2022р. представник позивача подав клопотання про витребування доказів, в якому зазначено, що 26.03.2022р. були проведені загальні збори ОСББ "Відродження 5", які були скликані ініціативною групою співвласників житлового будинку: ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 . Ініціативну групу організувала ОСОБА_3 , яка мешкає в квартирі АДРЕСА_2 .

В подальшому члени ініціативної групи роздали окремим співвласникам листок письмового опитування співвласника для голосування на загальних зборах Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5", проведених 26 березня 2022 року за адресою: АДРЕСА_3 .

Всупереч вимогам закону позивачу - ОСОБА_2 не було надано для ознайомлення протокол загальних зборів та листки опитування співвласників житлового будинку, а лише усно повідомлено, що на загальних зборах 26.03.2022р. рішення по питаннях порядку денного були прийняті, з врахуванням результатів письмового опитування.

Тому, ОСОБА_2 не може надати суду копію листків опитування співвласників житлового будинку, які є невід`ємною частиною протоколу загальних зборів ОСББ "Відродження 5" і змушена звернутися до суду із клопотанням про витребування доказів.

У вказаному клопотанні представник позивача просив суд витребувати в ОСББ "Відродження 5" пронумеровані та прошнуровані листки письмового опитування співвласників, які є невід`ємною частиною протоколу загальних зборів ОСББ.

30.05.2022 відповідач 1 - ОСББ надіслав суду відзив за підписом голови правління ОСББ "Відродження 5" ОСОБА_7 , в якому відповідач вважає наведені позивачем факти в частині порушення та (або) недотримання вимог Статуту ОСББ та (або) вимог Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» щодо порядку скликання, проведення та оформлення результатів загальних зборів ОСББ такими, що не відповідають дійсним (фактичним) обставинам справи. При цьому зазначено, що оголошення про проведення загальних зборів, а також повідомлення про час, дату і місце їх проведення містили всю необхідну інформацію, в тому числі щодо місця, часу та порядку реєстрації учасників; документів, необхідних для реєстрації; права осіб, які не можуть бути присутніми на зборах - щодо порядку делегування повноважень представникам; питання порядку денного. Крім того, в оголошенні (повідомленні) про проведення загальних зборів зазначалось, що для отримання всієї необхідної інформації щодо порядку скликання, проведення та участі у загальних зборах співвласників ОСББ, а також іншої інформації, безпосередньо пов`язаної із проведенням цих зборів, прохання звертатися за вказаними телефонами та (або) на електронну адресу. При цьому, членами ініціативної групи оголошення було розміщено таким чином, щоб кожен із мешканців будинку мав об`єктивну можливість з ним ознайомитись. Після проведення зборів ініціативної групи, відразу було здійснено поквартирний обхід до кожного члена ОСББ, які були присутні за місцем проживання.

До відзиву головою ОСББ "Відродження 5" Марчук Л. було додано протокол №1 зборів ініціативної групи від 10.03.2022.

В частині позовних вимог до фізичної особи ОСОБА_8 відпровідач-1 вказує, що позивачем визначено так званий статус «організатора» ініціативної групи ОСББ на свій власний розсуд, без будь-якого належного правового обґрунтування, при цьому позивачем не наведено ніяким чином в чому саме полягають неправомірні дії саме громадянки ОСОБА_3 , що потягли за собою негативні наслідки для позивача в частині її порушеного права, а тому суду необхідно закрити провадження у справі, оскільки спір з урахуванням наведеного позивачем статусу ОСОБА_3 та вимог ст. 173 ГК України, не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

31.05.2022р. представником відповідачів до суду подано заяву про приєднання до матеріалів справи оригіналів документів в якості письмових доказів у кількості 88 аркушів.

Ухвалою суду від 31.05.2022р. продовжено строк підготовчого провадження до 12.07.2022р. та відкладено підготовче засідання на 14.06.2022р. Залучено до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача, ОСОБА_1 - попереднього керівника ОСББ "Відродження 5".

13.06.2022р. представник відповідача 1 - ОСББ "Відродження 5" подав до суду заяву (вх.№01-57/3449/22), в якій просив суд долучити до матеріалів справи, в якості письмових доказів, нотаріально посвідчені заяви свідків ОСОБА_9 від 08.06.2022; ОСОБА_10 від 09.06.2022; ОСОБА_11 від 09.06.2022 та докази направлення (вручення) сторонам належним чином завірених копії документів, поданих відповідачем-1 до Господарського суду Волинської області, в якості доказів у справі N903/231/22.

14.06.2022р. третя особа - ОСОБА_1 надіслав на адресу суду пояснення (вх.№01-57/3485/22), в якому зазначив, що протокол № 02 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5" від 26.03.2022 року та листи письмового опитування не є належними доказами правомірності проведення загальних зборів співвласників цього ОСББ і оформлені з суттєвими порушеннями вимог і положень діючого законодавства України та без дотримання вимог та статуту цього об`єднання.

Кількість голосів співвласників, котрі підтримали відповідні рішення порядку денного загальних зборів ОСББ "Відродження 5" становить менше 50% загальної площі всіх квартир, тобто даний протокол загальних зборів по змісту не відповідає доданим матеріалам (листкам письмового опитування) і його рішення не визначають необхідний для їх прийняття кворум у розмірі: "Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували Співвласники (їхні представники), які разом мають більше половини від загальної кількості голосів Співвласників" (абз.2 п.4.1.6. Статуту ОСББ) та відповідних положень і вимог Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирних будинків". За таких обставин рішення вважаються неприйнятими (п.4.1.7 Статуту).

У вказаному поясненні третя особа - ОСОБА_1 просить суд задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

21.06.2022р. представник відповідача 1 - ОСББ "Відродження 5" надіслав на адресу суду заяву (вх.№01-57/3685/22), в якій просив суд долучити до матеріалів справи оригінал протоколу зборів ініціативної групи ОСББ "Відродження 5" №1 від 10.03.2022р.

Ухвалою суду від 21.06.2022р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 07.07.2022р.

В судовому засіданні 07.07.2022 на стадії з`ясування обставин справи представники позивача, відповідачів та третьої особи надали свої пояснення по справі.

За згодою учасників справи 07.07.2022 була оголошена перерва до 04.08.2022р.

У судовому засіданні 04.08.2022 представник позивача та третьої особи зазначили, що в порушення вимог ч.9 ст. 80 ГПК України, відповідачем не надано учасникам справи всіх доказів, які були подані до суду у судовому засіданні 31.05.2022, а саме копії реєстру учасників Загальних зборів ОСББ "Відродженення 5" від 26.03.2022.

Як вбачається з супровідного листа від 06.06.2022 про надання представнику позивача адвокату Федошу С.М. копій документів на 88 арк., з поміткою про отримання цих документів Федошем С.М. , та супровідного листа з описом вкладення від 08.06.2022 про надіслання третій особі - ОСОБА_1 копії документів, учасникам справи було надано лише копії протоколу загальних зборів та копії листків письмового опитування на 87 арк. Копії реєстру учасників Загальних зборів ОСББ "Відродженення 5" від 26.03.2022 представнику позивача та третій особі не надано.

У відповідності до ч. 9 ст. 80 ГПК України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

03.08.2022р. представник відповідачів подав до суду заяву (вх.№01-57/4407/22), в якій просив суд відкласти розгляд справи у зв`язку з його перебуванням на амбулаторному лікуванні.

Відповідно до ч.2 ст.195 ГПК України суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті.

Ухвалою суду від 04.08.2022 за клопотанням представника відповідачів відкладено розгляд справи на 08.08.2022. Тобто, у зв`язку із закінченням встановленого законом строку розгляду справи по суті, суд не мав можливості відкласти розгляд справи на більш тривалий термін.

У судовому засіданні 08.08.2022 представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити повністю.

Третя особа та його представник проти позову не заперечують.

Інших заяв та клопотань учасниками справи не подано.

Частинами 1 та 3 ст.202 ГПК України встановлено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Враховуючи закінчення строку розгляду справи, суд дійшов висновку про продовження розгляду справи по суті за відсутності представника відповідачів.

Дослідивши матеріали справи та подані докази, оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення учасників справи, господарський суд встановив наступне.

Позивач - ОСОБА_2 проживає у квартирі АДРЕСА_4 . Дана квартира належить позивачу на праві спільної сумісної власності, що підтверджується Свідоцтвом про право власності на житло від 25.04.1996 року, виданого відділом по приватизації житлового фонду виконавчого комітету Луцької міської ради згідно із Розпорядженням від 25.04.1996 року № 196-р.

08.09.2020 мешканцями житлового будинку АДРЕСА_3 було проведено установчі збори щодо створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5" (надалі - ОСББ або Об`єднання).

Згідно протоколу №1 загальних зборів ОСББ від 08.09.2020 загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку становить 112 осіб, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень - 4208,18кв.м. ОСОБА_2 було обрано одним із членів правління цього ОСББ.

Протоколом загальних зборів ОСББ затверджено Статут ОСББ "Відродження 5".

Відповідач - ОСББ "Відродження 5", як юридична особа, був зареєстрований 10.11.2020 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

У своїй діяльності зазначене ОСББ керується Статутом та Законом України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" та іншими нормативно-правовими актами.

Судом встановлено, що 10.03.2022 було проведено збори ініціативної групи ОСББ «Відродження 5», головою яких було обрано ОСОБА_3 (відповідач 2).

Порядком денним зборів ініціативної групи ОСББ були наступні питання:

1 .Про обрання Голови та секретаря зборів;

2. Про ситуацію, що склалася в умовах відсутності виконавчого органу правління ОСББ.

3. Про забезпечення діяльності та вжиття невідкладних заходів щодо належного функціонування ОСББ.

4. Про необхідність скликання Загальних зборів співвласників ОСББ з метою зміни та (або) припинення повноважень Голови та членів правління.

5. Про вжиття невідкладних заходів реагування щодо ймовірної протиправної діяльності окремих посадових (службових) осіб ОСББ.

Результати зборів ініціативної групи ОСББ «Відродження 5» оформлено протоколом № 1 від 10.03.2022. При цьому, за наслідками проведених зборів, серед іншого, було прийнято рішення про необхідність скликання загальних зборів ОСББ.

З метою скликання загальних зборів біля входу до першого під`їзду будинку у АДРЕСА_3 було розміщено оголошення про скликання ініціативною групою з числа осіб - мешканців будинку у кількості не менше 3 (трьох) осіб загальних зборів співвласників ОСББ, проведення яких заплановано на 26.03.2022 о 15:00 год. за адресою: АДРЕСА_3 . Зазначене не заперечується відповідачем - ОСББ "Відродження 5".

26.03.2022 року були проведені загальні збори співвласників ОСББ "Відродження 5", які були скликані ініціативною групою співвласників житлового будинку, з таким порядком денним:

1. Про обрання Голови та секретаря зборів Загальних зборів співвласників ОСББ;

2. Про стан виконання та дотримання вимог Статуту ОСББ окремими членами та головою Правління ОСББ;

3. Про припинення повноважень членів та голови Правління ОСББ;

4. Про обрання членів Правління ОСББ;

5. Про обрання членів ревізійної комісії (ревізора) ОСББ.

Головою загальних зборів ОСББ було обрано ОСОБА_3 (відповідач 2).

Рішенням загальних зборів ОСББ від 26.03.2022, оформленим протоколом №2 загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5", було вирішено, зокрема, визнати роботу Голови Правління ОСОБА_1 та членів Правління ОСББ "Відродження 5" ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_2 , ОСОБА_9 незадовільною; припинити повноваження голови правління ОСОБА_1 та членів правління ОСББ ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_2 , ОСОБА_9 ; обрати правління ОСББ у складі 7 членів; обрати ревізора ОСББ.

У протоколі зборів зазначено, що рішення прийнято відкритим особистим голосуванням. При цьому, в протоколі не зазначено про обговорення визнання роботи членів діючого правління ОСББ незадовільною, порушень Статуту тощо.

Протокол №2 Загальних зборів ОСББ "Відродження 5" від 26.03.2022 був підписаний головою зборів ОСОБА_3 та секретарем - ОСОБА_5 , посвідчений 04.04.2022 приватним нотаріусом Луцького районного нотаріального округу у Волинської області та зареєстрований у реєстрі.

Позивач зазначає, що багато співвласників будинку були відсутні на загальних зборах ОСББ через введення в Україні воєнного стану, їх не повідомлення про проведення таких зборів та з інших причин.

Позивач не брала участі у загальних зборах, оскільки не була належним чином повідомлена. Ініціативна група повідомила, що відсутнім на загальних зборах будуть роздані листки письмового опитування співвласників для голосування на загальних зборах Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5". Проте позивачка такого листка опитування не отримувала.

Члени ініціативної групи роздали листки письмового опитування не усім співвласникам для голосування по питаннях, винесених на розгляд загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5", проведених 26 березня 2022 року за адресою: АДРЕСА_3 .

Позивач вказує, що такий листок опитування їй ніхто не надав. Його зразок надіслали на телефон через Viber інші співвласники будинку, котрим такий листок опитування був наданий для підпису. У даному листку опитуванні вже зазначені прізвища осіб, яких пропонується обрати до складу правління ОСББ та ревізором, а в оголошенні такого не було зазначено. При цьому, не було зазначено жодної із причин визнання роботи членів діючого правління Об`єднання незадовільною (акт ревізії із виявленими порушеннями, скарги, виявлені факти грубих порушень Статуту тощо).

Позивач звертає увагу, що рішення загальних зборів від 26.03.2020 року належним чином не було оформлене.

Позивач стверджує, що ініціативну групу організувала ОСОБА_3 , котра мешкає у квартирі АДРЕСА_2 . Вважає, що ініціативною групою було порушено вимоги Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", Статуту ОСББ щодо порядку скликання та проведення загальних зборів співвласників житлового будинку, як вищого органу управління об`єднання.

З рішенням загальних зборів ОСББ "Відродження 5", яке оформлене протоколом від 26.03.2022 року позивач не згідна, оскільки вважає, що самі загальні збори були проведені із грубими порушеннями процедури їх проведення, а отже рішення таких зборів є незаконними, оскільки їх проекти не обговорювалися, підстави для їх прийняття не оголошувалися і були відсутні.

Відповідно до ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст. 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Закон України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Статтею 1 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; представник співвласника - фізична або юридична особа, яка на підставі договору або закону має право представляти інтереси співвласника; співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку. Власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання. (ст. 4 даного Закону)

Відповідно до ст. 6 даного Закону об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку. Для створення об`єднання скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Сттатею 10 Закону передбачено, що органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. Вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об`єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників. Загальні збори скликаються не рідше одного разу на рік. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів оприлюднюється. У передбачених статутом або рішенням загальних зборів випадках воно може бути надане співвласникам під розписку або направлене поштою (рекомендованим листом). Співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії.

Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку. Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною чотирнадцятою цієї статті, проводиться письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення загальних зборів. Якщо протягом цього строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення загальних зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Статутом об`єднання може бути встановлено інший порядок визначення кількості голосів, що належать кожному співвласнику на загальних зборах.

Відповідно до частин 7-8, 10 ст. 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" встановлено порядок оформлення протоколу загальних зборів та порядок проведення письмового опитування співвласників, які не голосували на зборах. Так, рішення зборів співвласників оформлюється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, кожен з яких ставить підпис під відповідним варіантом голосування ("за", "проти", "утримався"), за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики.

У протоколі обов`язково зазначається така інформація про співвласників (їх представників), які взяли участь у зборах співвласників: прізвище, ім`я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представника).

Якщо під час проведення зборів співвласників для прийняття рішення не набрано встановленої частиною шостою цієї статті кількості голосів "за" або "проти", проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення зборів співвласників. Якщо протягом цього строку необхідної кількості голосів "за" не набрано, рішення вважаються неприйнятими.

Письмове опитування співвласників проводиться ініціативною групою та іншими співвласниками за бажанням.

Письмове опитування може проводитися щодо одного або декількох питань одночасно. Питання - це текст, у якому викладається пропозиція у вигляді резолюції, щодо якої учаснику опитування пропонується відповісти "за", "проти" або "утримався". Питання повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень.

Письмове опитування співвласників проводиться шляхом власноручного заповнення ними листків опитування, в яких зазначаються день опитування, прізвище, ім`я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, загальна площа квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників), відповідь співвласника на питання "так", "ні" або "утримався", особистий підпис співвласника та особи, яка проводила опитування.

Голосування від імені співвласника представником здійснюється в порядку представництва згідно з вимогами цивільного законодавства. Кожен співвласник, який має право голосу, може реалізувати це право під час проведення такого опитування лише один раз з одного питання.

За результатами підрахунку результатів письмового опитування співвласників особи, які проводили письмове опитування, вносять його результати до протоколу зборів та підводять загальні підсумки голосування щодо всіх питань. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані на зборах співвласників, і голоси співвласників, отримані під час проведення письмового опитування.

Листки письмового опитування співвласників пронумеровуються, прошнуровуються та додаються до відповідного протоколу зборів.

Повідомлення про рішення, прийняте зборами співвласників, не пізніше 10 днів після його прийняття надається в письмовій формі кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а також розміщується у загальнодоступному місці при вході до кожного під`їзду.

Згідно ст.14 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" співвласник має право, зокрема, брати участь в управлінні об`єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об`єднання; обирати та бути обраним до складу статутних органів об`єднання; знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки.

Відповідно до п.4.1.2 Статуту ОСББ "Відродження 5" Загальні збори скликаються і проводяться правлінням об`єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників.

Відповідно до п.4.1.3. Статуту ОСББ, правління (ініціативна група) зобов`язані не раніше, ніж за 14 (чотирнадцять) днів до дати проведення загальних зборів, вручає кожному співвласнику під розписку або надсилає рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення письмове повідомлення про проведення загальних зборів. У повідомленні зазначається з чиєї ініціативи скликаються загальні збори, місце, дата і час проведення та проект порядку денного таких зборів.

Відповідно до п.4.1.6. Статуту ОСББ, рішення на загальних зборах приймається шляхом відкритого поіменного голосування. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники (їхні представники), які разом мають більше половини від загальної кількості голосів співвласників. Рішення загальних зборів викладається письмово та засвідчується підписами кожного, хто проголосував, із зазначенням результату його голосування ("за" чи "проти").

Згідно п.4.1.7. Статуту ОСББ, якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не набрало кількості голосів "за" або "проти", - ініціатором зборів (правлінням або ініціативною групою) проводиться подальше письмове опитування серед співвласників, які не голосували на загальних зборах. Порядок проведення письмового опитування співвласників встановлюється Загальними зборами.

Пунктом 4.1.9 Статуту встановлено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення Загальних зборів мають вищу юридичну силу щодо рішення органів управління Об`єднання. Рішення Загальних зборів оприлюднюється шляхом розміщення його тексту у місцях загального користування будинку чи в інший, затверджений загальними зборами, спосіб. Співвласники мають право ознайомитися з рішенням (протоколами Загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та за власний рахунок робити із них копії, ксерокопії та виписки).

Отже, Статутом об`єднання (п.4.1.3) та статтею 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" встановлений вичерпний перелік способів повідомлення про проведення загальних зборів: вручення кожному співвласнику під розписку; надсилання рекомендованим листом.

Вказана норма права імперативно визначає порядок і спосіб повідомлення власників: форма повідомлення обов`язково письмова; повідомляється кожен власник; таке повідомлення вручається власнику або під розписку, або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом).

Вказана позиція відображена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 18.04.2018 у справі N 904/2796/17.

Таким чином, порядок і спосіб повідомлення співвласників ОСББ має здійснюватися відповідно до положень Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" та відповідати вимогам ст. 6 цього Закону.

Порушення порядку скликання зборів є підставою для визнання недійсним рішення зборів ОСББ, оскільки не дає можливості встановити факт отримання повідомлення та дату такого отримання та позбавляє співвласника реалізувати своє право на участь в управлінні об`єднанням.

Як зазначив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у постанові від 15.10.2020 по справі N 922/2575/19 необізнаність учасника товариства про конкретні дату, час, місце проведення та порядок денний зборів або неоднозначність відомостей у повідомленні може перешкодити співвласнику будинку реалізувати його право на участь в управлінні багатоквартирним будинком шляхом участі у відповідних зборах, голосування з питань порядку денного, підписання протоколу зборів тощо. Не повідомлений співвласник будинку позбавляється можливості володіти об`єктивною інформацією, що стосується управління будинком.

Недотримання ініціативною групою встановленого законом порядку повідомлення співвласників будинку, зокрема позивача, про скликання установчих зборів порушує права позивача на добровільне волевиявлення та висловлення своєї думки з приводу управління Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку та самим будинком, які є суттєвими та могли потенційно вплинути на результати голосування, а позивач позбавляється можливості реалізувати свої права та здійснити вплив на результати голосування.

Аналогічний висновок Верховного Суду викладений також у постанові від 25.06 2019 по справі N 922/1500/18.

Судом встановлено, що повідомлення про проведення 26.03.2022 загальних зборів не було здійснено ініціативною групою у визначений спосіб. Повідомлення про проведення зборів, про час та дату, місце їх проведення було розміщено біля входу до будинку, шляхом вивішення оголошення. Зазначене підтверджується та не заперечується відповідачем - ОСББ.

За таких обставин ОСОБА_2 як співвласник будинку та член правління ОСББ була позбавлена можливості володіти об`єктивною інформацією, що стосується управління будинком, вчасно підготувати свої заперечення та відзвітуватися про свою роботу як члена правління.

Недотримання ініціативною групою встановленого законом порядку скликання установчих зборів та повідомлення співвласників будинку, а також позивача, про скликання зборів порушує права позивача на добровільне волевиявлення та висловлення своєї думки з приводу управління Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку та самим будинком, які є суттєвими та могли потенційно вплинути на результати голосування, а позивач позбавився можливості реалізувати свої права та здійснити вплив на результати голосування.

Крім того, відповідачами не надано доказів оприлюднення рішення загальних зборів від 26.03.2022 у будь-який спосіб, що також є порушенням вимог Закону та Статуту ОСББ,

Зазначені порушення є підставами для визнання рішення Загальних зборів недійсним.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про визнання недійсним рішення загальних зборів ОСББ "Відродження 5" від 26.03.2022, оформлене протоколом №2 загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5", що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Щодо позовної вимоги про визнання недійсним рішення загальних зборів до організатора ініціативної групи ОСОБА_3 , суд зазначає таке.

Дана вимога стосується саме рішення загальних зборів ОСББ, а не рішення ініціативної групи чи її членів. Крім того, позивачем не надано та в матеріалах справи відсутні будь-які докази того, що ОСОБА_3 була організатором іціативної групи.

Згідно протоколу №1 зборів ініціативної групи ОСББ "Відродження 5" від 10.03.2022 та протоколу №2 загальних зборів ОСББ "Відродження 5" від 26.03.2022 ОСОБА_3 є головою зборів, а не організатором.

З огляду на зазначене, позовна вимога до Відповідача 2 є безпідставною, а тому в позові до оганізатора ініціативної групи ОСОБА_3 слід відмовити у зв`язку з необгрунтованістю та безпідставністю.

Згідно із ч.ч. 2-4 ст. 13 ГПК України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч. 1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Підсумовуючи вищенаведене, з урахуванням конкретних обставин справи та змісту позовних вимог, суд дійшов висновку, що вимоги позивача у даній справі підлягають задоволенню частково.

У позовній заяві позивач зазначив, що судові витрати складаються із сплаченого судового збору та витрат на правову допомогу, розмір яких орієнтовно складає 7000грн.

Проте, до позовної заяви позивач не додав доказів що підтверджують надання правової допомоги (актів виконаних робіт, рахунків тощо).

Оскільки позивачем у позовній заяві не заявлено вимогу про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, не подано до суду заяви про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу з відповідними доказами, а до закінчення судових дебатів, у порядку ч.8 ст.129 ГПК України, представник позивача не зробив відповідної заяви щодо подання протягом п`яти днів після ухвалення рішення доказів на підтвердження судових витрат на професійну правничу допомогу, такі витрати покладаються на позивача.

Водночас, згідно п.2 ч.1 ст. 129 ГПК України судовий збір покладається у спорах, виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 86, 129, 202, 233, 236-240 Господарськоого процесуального кодексу України, господарський суд,

в и р і ш и в :

1. Позов задовольнити частково.

2. Визнати недійсним рішення загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5" (код ЄДРПОУ 44135275) від 26.03.2022, оформлене протоколом №2 загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5", що розташоване за адресою: 43020, м.Луцьк, проспект Відродження, будинок №5.

3. В позові до Організатора ініціативної групи ОСОБА_3 - відмовити.

4. Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Відродження 5" (43000, Волинська обл., м.Луцьк, пр.Відродження, буд.5, код ЄДРПОУ 44135275) на користь ОСОБА_2 ( АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 ) 1240грн 50коп витрат по сплаті судового збору.

Відповідно до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 12.08.2022.

Суддя О. Г. Слободян

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення07.08.2022
Оприлюднено16.08.2022
Номер документу105696785
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про визнання недійсними установчих документів, внесення змін до них

Судовий реєстр по справі —903/231/22

Судовий наказ від 06.09.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 11.08.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Рішення від 07.08.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 03.08.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 20.06.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 30.05.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 12.04.2022

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні