Рішення
від 16.08.2022 по справі 305/1113/22
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/1113/22

Провадження по справі 2-о/305/31/22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.08.2022 року м. Рахів

Рахівський районний суд Закарпатської області в складі: головуючої - судді Попової О.М., присяжних: Ковбаснюка Р.М., Богуняка М.М., при секретарі судового засідання Орос С.Ю., за участі представника заявника - адвоката Онофрея В.К., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та його представника - адвоката Онофрея Василя Костянтиновича, заінтересована особа орган опіки та піклування Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області в особі Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 та його представник - адвокат Онофрей В.К., звернулись до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна, заінтересована особа орган опіки та піклування Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області в особі Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області.

Вимоги заяви мотивовано тим, що Заявник є внуком ОСОБА_2 , що підтверджується копіями свідоцтва про народження НОМЕР_1 від 25.08.1998 року на ім`я заявника та свідоцтва про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 - батька заявника. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом другої групи довічно, що підтверджується Довідкою серії МСЕ № 0121590 видана 21.06.2002 року, отриманої внаслідок трудової травми. ОСОБА_2 не взмозі працювати, не усвідомлює наслідків своєї поведінки. Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Стан його здоров`я з кожним днем погіршується, у останнього постійні порушення сну (безсоння), постійна втрата пам`яті, відчуття тривоги, ОСОБА_2 страждає психічним розладом - гострим поліморфним психотичним розладом без симптомів шизофренії, з зазначенням асоційованого гострого стресу, що підтверджується Консультативним висновком спеціаліста лікаря психіатра ОСОБА_7 .. З довідки № 412 від 22.06.2022 року виданої Бо гданською сільською радою вбачається, що ОСОБА_2 , 1945 року народження, мешканець АДРЕСА_1 , проживає один. Відповідно до Акта обстеження умов проживання гр. ОСОБА_1 1998 року народження, від 22.06.2022 року вбачається, що дідусь заявника, ОСОБА_2 проживає постійно з останнім у будинку батьків заявника, по АДРЕСА_2 . Згідно висновку про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватись та самообслуговуватись і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі № 163 від 21.06.2022 року хворому, ОСОБА_2 рекомендовано послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи. У зв`язку з викладеним, враховуючи стан здоров`я ОСОБА_2 , який потребує постійного стороннього додаткового догляду та уваги, виникла необхідність встановлення над ним опіки. Такого результату можливо достинути лише шляхом вирішення в судовому порядку питання про визнання громадянина ОСОБА_2 недієздатним внаслідок душевної хвороби, тобто його нездатності розуміти значення своїх дій та керувати ними та встановлення над ним опіки, у відповідності до чинного законодавства.

Представник заявника в судовому засіданні підтримав заяву, спираючись на письмові докази справи та просив її задовольнити.

Заявник в судове засідання не з`явився, однак його представник подав до суду письмову заяву про розгляд справи за відсутності заявника та про те, що заявлені вимоги підтримує повністю та просить суд такі задовольнити.

Представник опіки та піклування Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області в особі Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області, в судове засідання не з`явився, однак подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги заяви, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення заяви по суті, суд дійшов висновку, що заява директора Виноградівського дитячого будинку інтернат підлягає задоволенню за наступних підстав.

Згідно зі ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (ч. 2 п. 1 ст. 293 ЦПК України).

Главою 2 Розділу IV ЦПК України врегульовано саме порядок розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

У відповідності до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

В судовому засіданні встановлено, що згідно висновку судово-психіатричного експерта № 401 від 27.07.2022 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час хворіє психічним захворюванням у формі виражених розладів особистості та поведінки внаслідок органічного ураження центральної нервової системи, виражений психоорганічний синдром, дементна форма; за своїм психічним станом на даний час, не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними; в силу стану свого психічного здоров`я, останній, не може брати особисто участь у розгляді справи. Також відповідно до копії Висновку про наявність порушення функцій організму через якій невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі № 164 від 21.06.2022 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рекомендовано соціальні послуги: денного догляду, догляду вдома, паліативного догляду вдома; отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно ч. 1ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Стаття 63 ч. 4 ЦК України, визначає, що опікун або піклувальник призначається переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обовязки опікуна чи піклувальника.

Таким чином, призначення опікуна у разі визнання особи недієздатною є обовязком суду, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в даному конкретному випадку - забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Аналізуючи при цьому як норми ЦК України так і ЦПК України у даному питанні, слід дійти висновку, що законодавець, захищаючи недієздатну особу покладає на суд обов`язок відразу у рішенні про визнання особи недієздатною вирішити питання захисту прав цієї особи шляхом призначення їй опікуна. При цьому із змісту норм ЦК та ЦПК також вбачається вагома роль органу опіки та піклування, який зобов`язаний надати ґрунтовне подання суду щодо призначення опікуна, при цьому саме на вказаний орган покладається обов`язок знайти особу, яка за своїми якостями (стан здоров`я, родинні зв`язки тощо) найбільш ефективно для особи, визнаної недієздатною, може виконувати обов`язки опікуна.

Враховуючи те, що згідно акту обстеження умов проживання ОСОБА_1 , 1998 року народження, мешканця АДРЕСА_2 , від 22.06.2022 року, яка підписана депутатами Богданської сільської ради Колачук Г.М. та Ференц О.П. , а також сільським головою Степаном Мільчевичем, встановлено, що ОСОБА_1 проживає у будинку батьків разом з хворим дідусем ОСОБА_2 , 1945 року народження. Згідно характеристики наданої Богданською сільською радою Рахівського району Закарпатської області від 21.06.2022 року, ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 характеризується позитивно. Відповідно до Рішення Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області № 84 від 29.06.2022 року, встановлено, що Богданська сільська рада вирішила надати суду подання щодо доцільності призначення ОСОБА_1 опікуном на дідусем ОСОБА_2 б/б у випадку визнання його недієздатним, одночасно до рішення додано саме подання Богданської сільської ради, яке є додатком до рішення № 84 від 29.06.2022 року.

А також згідно заяви ОСОБА_1 від 27.06.2022 року, встановлено, що останній просить визнати його опікуном ОСОБА_2 , в разі визнання останнього недієздатним, тобто виявив добровільне бажання бути опікуном свого діда ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Тому, оцінивши подані докази у їх сукупності, суд прийшов до переконання, що звернення заявника та його представника є обґрунтованим, обставини, наведені ним, знайшли підтвердження під час судового розгляду справи, є передбачені законом підстави для задоволення заявлених вимог заяви, а відтак такі підлягають задоволенню.

Згідно ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З огляду на вищевикладене, суд вважає за можливе визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити його онука ОСОБА_1 , його опікуном.

Строк дії даного рішення суд встановлює тривалістю у два роки з моменту набрання ним законної сили.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. ст. 39, 40, 60 Цивільного кодексу України, ст. ст. 19, 76-81, 263-265, 295-300 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 та його представника - адвоката Онофрея Василя Костянтиновича, заінтересована особа орган опіки та піклування Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області в особі Богданської сільської ради Рахівського району Закарпатської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця села Богдан Рахівського району Закарпатської області.

Встановити опіку та призначити опікуна, над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцем села Богдан Рахівського району Закарпатської області, онука - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Копії рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, та органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Встановити строк дії рішення - 2 (два) роки з моменту набрання ним законної сили.

Крім того, за приписами ч. 5 ст. 300 ЦПК України рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Роз`яснити положення ч. ч. 7, 8 ст. 300 ЦПК України, згідно яких клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуюча суддя: О.М. Попова

Присяжні: Р.М. Ковбаснюк

М.М. Богуняк

Дата ухвалення рішення16.08.2022
Оприлюднено19.08.2022
Номер документу105764058
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —305/1113/22

Рішення від 16.08.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 01.08.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 14.07.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

Ухвала від 28.06.2022

Цивільне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Попова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні