Ухвала
від 22.08.2022 по справі 473/2070/22
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/2070/22

УХВАЛА

"23" серпня 2022 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі судді Лузан Л.В., розглянувши клопотання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору за їх позовом до КОМУНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВОЗНЕСЕНСЬКИЙМІСЬКИЙ ЦЕНТРФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ`ЯНАСЕЛЕННЯ "СПОРТДЛЯ ВСІХ" про визнання незаконним та скасування наказу,

ВСТАНОВИВ:

в серпні 2022 року позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом, поданим в їх інтересах адвокатом Вуїв Оксаною Вікторівною, до КОМУНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ`Я НАСЕЛЕННЯ "СПОРТ ДЛЯ ВСІХ" про визнання незаконним та скасування наказу №19 від 01 квітня 2022 року про призупинення трудового договору.

Разом з вказаним позовом представник позивачів подала клопотання про звільнення останніх від сплати судового збору, посилаючись на те, що позивачі в зв`язку з оголошенням воєнного стану фактично позбавлені роботи та заробітку (з квітня 2022 року не отримують заробітну плату за місцем роботи, інших офіційних/неофіційних доходів не мають).

Вирішуючи вказане клопотання, суд виходить з наступного.

Так, згідноКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини під час застосування цієї Конвенціїне визнається необхідність сплати судових витрат обмеженням права доступу до суду. Разом із тим, ураховуючи положення п.1 ст. 6 Конвенції та прецедентну практику Європейського суду з прав людини, зокрема, рішення від 19.06.2001 року в справі «Креуз проти Польщі», сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.

У зв`язку із цим при здійсненні правосуддя у цивільних справах суди повинні вирішувати питання, пов`язані з судовими витратами (зокрема, щодо відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх сплати), у чіткій відповідності до ЦПК України, Закону України «Про судовий збір», а також інших нормативно-правових актів України, забезпечуючи при цьому належний баланс між інтересами держави у стягненні судового збору за розгляд справ, з одного боку, та інтересами позивача (заявника) щодо можливості звернення до суду, з другого боку.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити, розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі, а також зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно п.3 ч.1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, зокрема, якщо предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Таким чином, враховуючи, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом, та, одночасно, приймаючи до уваги те, що сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, та на підставі документів, наданих позивачами, суд приходить до висновку щодо можливості відстрочення останнім сплати судового збору, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Керуючись ст.ст. 136, 260, 261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відстрочити позивачу ОСОБА_1 по цивільній справі за його позовом до КОМУНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВОЗНЕСЕНСЬКИЙМІСЬКИЙ ЦЕНТРФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ`ЯНАСЕЛЕННЯ "СПОРТДЛЯ ВСІХ" про визнання незаконним та скасування наказу сплату судового збору в розмірі 992 грн. 40 коп. до 01.10.2022, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Відстрочити позивачу ОСОБА_2 по цивільній справі за його позовом до КОМУНАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "ВОЗНЕСЕНСЬКИЙМІСЬКИЙ ЦЕНТРФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ`ЯНАСЕЛЕННЯ "СПОРТДЛЯ ВСІХ" про визнання незаконним та скасування наказу сплату судового збору в розмірі 992 грн. 40 коп. до 01.10.2022, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Л.В.Лузан

Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено24.08.2022
Номер документу105856415
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —473/2070/22

Постанова від 06.02.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Коломієць В. В.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Коломієць В. В.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Коломієць В. В.

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні