Ухвала
від 22.08.2022 по справі 360/1635/22
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про продовження строку для надання відзиву у справі

23 серпня 2022 року Справа № 360/1635/22

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Тихонов І.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про продовження строку для надання відзиву у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Луганського окружного адміністративного суду перебуває справа за адміністративним позовом ОСОБА_1 до головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою суду від 08.08.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Витребувано у Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області копію пенсійної справи в межах позовних вимог (заяву та додані до неї документи, рішення тощо).

18.08.2022 від Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області до суду надійшло клопотання про продовження строку для надання відзиву та направлення копії позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

В обґрунтування клопотання зазначено, що до електронного кабінету головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області через підсистему «Електронний суд» ЕСІТС надійшла ухвала Луганського окружного адміністративного суду від 08.08.2022 про відкриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії. При цьому, у підсистемі «Електронний суд» ЕСІТС відсутні інші матеріали справи, зокрема копії доданих до позовної заяви документів. Таким чином, у Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області відсутня можливість виконання вимог Луганського окружного адміністративного суду, зокрема надання відзиву та витребуваних судом документів по справі.

Згідно вимог ч.1 ст.121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Частиною 3 статті 121 КАС України передбачено, що якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, у письмовому провадженні.

Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк (ч.4 ст.121 КАС України).

Пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію (частина 5 статті 121 КАС України).

За приписами ч.5 ст.162 КАС України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дасть змогу відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив до початку першого підготовчого засідання у справі.

Відповідно до ч. 2. ст. 174 КАС України одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі учасникам справи надсилається копії доданих до позовної заяви документів.

При цьому, у підсистемі «Електронний суд» ЕСІТС відсутня інформація щодо отримання відповідачем копії доданих до позовної заяви документів.

Разом з тим, при вирішенні питання можливості продовження строку на надання відзиву на позов суд також враховує, що відповідно до частини другої статті 2 КАС України завданням адміністративного судочинства, крім іншого, є своєчасне вирішення спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Таким чином, з метою дотримання принципу рівності сторін, з метою забезпечення права відповідача щодо надання відзиву на позовну заяву та витребуваних документів, суд вважає за можливе продовжити відповідачу строк на подання відзиву та надання документів, які визначені ухвалою від 08 серпня 2022 року, на п`ятнадцять днів з дня отримання копій доданих до позовної заяви документів ОСОБА_1 .

Про поновлення або продовження процесуального строку, відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу, яка не пізніше наступного дня з дня її постановлення надсилається особі, яка звернулася із відповідною заявою (частина шоста статті 121 КАС України).

Відтак, заяву представника відповідача слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись статтями 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 6-9, 121, 162, 166, 241-243, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про продовження строку для надання відзиву у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії задовольнити.

Продовжити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Хмельницькій області строк для подання відзиву на позовну заяву та витребуваних документів, які визначені ухвалою суду від 08 серпня 2022 року, на п`ятнадцять календарних днів з дня отримання копій доданих до позовної заяви документів ОСОБА_1 .

Роз`яснити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Хмельницькій області, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк, це буде розцінено судом як визнання позову відповідачем та вирішено справу за наявними матеріалами.

Повідомити учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів можуть бути подані ними шляхом надання суду через підсистему (модуль) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд» або в електронній формі на офіційну електронну адресу суду зі скріпленням електронним підписом учасника справи (його представника).

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя І.В. Тихонов

Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено25.08.2022
Номер документу105865088
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —360/1635/22

Ухвала від 29.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Ухвала від 16.03.2023

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

А.Г. Секірська

Постанова від 15.02.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 25.01.2023

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 03.11.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Міронова Галина Михайлівна

Ухвала від 03.11.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Міронова Галина Михайлівна

Ухвала від 26.09.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Рішення від 26.09.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 22.08.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

Ухвала від 07.08.2022

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В. Тихонов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні