Рішення
від 24.08.2022 по справі 615/1255/19
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1255/19

Провадження № 2-о/615/9/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 серпня 2022 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Токмакової А.П.,

присяжних Манжелій І.А., Шевченка І.В.,

секретарясудового засідання Партола О.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Валки Харківської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Валківська міська рада Харківської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна,

встановив:

07.02.2022 ОСОБА_1 звернулась суду із заявою, в якій просить продовжити строк дії рішення Валківського районного суду Харківської області від 21.01.2020 про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення її опікуном.

В обґрунтування заявлених вимог зазначає, що рішенням суду ОСОБА_2 визнано недієздатною та призначено її опікуном, при цьому строк дії рішення встановлено на 2 роки з моменту набрання ним законної сили. Оскільки на даний час наявні обставини, які свідчать про продовження психічного розладу ОСОБА_2 , внаслідок якого вона не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, вважає необхідним продовжити строк дії рішення від 21.01.2020.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.02.2022 цивільна справа передана в провадження судді Товстолужського О.В.

На підставі ухвали судді від 11.02.2022 відкрито провадження у справі та призначено в судове засідання.

За клопотанням заявника ухвалою суду від 02.03.2022 призначено у справі судово-психіатричну експертизу, у зв`язку з чим провадження у справі зупинено.

Відповідно до повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.03.2022, судова справа передана в провадження судді Токмакової А.П. у зв`язку з увільненням судді Товстолужського О.В. від виконання обов`язків з відправлення правосуддя через призов на військову службу під час мобілізації в особливий період до ЗСУ.

Ухвалою суду від 29.03.2022 у справі призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам 18 відділення КНП ХОР «Обласна клінічна психіатрична лікарня №3». На час проведення експертизи провадження у справі було зупинено.

02.08.2022 до суду надійшов висновок судово-психіатричного експерта №120 від 12.07.2022 за результатом проведеної судово-психіатричної експертизи, в зв`язку з чим ухвалою суду від 03.08.2022 судовий розгляд цивільної справи поновлено.

Заявник надала заяву про розгляд клопотання за її відсутності, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи міський голова Скрипніченко В. надав клопотання про розгляд справи за відсутності представника міської ради, просить прийняти рішення згідно закону на підставі наявних доказів.

Дослідивши надані докази, суд доходить висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Валківського районного суду Харківської області від 21.01.2020 у справі №615/1255/19 ОСОБА_2 визнано недієздатною, встановлено над нею опіку та призначено ОСОБА_1 її опікуном. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною встановлено 2 роки з моменту набрання рішенням законної сили 03.03.2020.

Зі змісту вказаного рішення вбачається, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є рідними сестрами.

Відповідно до довідки МСЕК №196735 від 25.03.2013 ОСОБА_2 є особою з інвалідністю 1 «А» групи з дитинства безстроково.

Згідно ч.4 ст.82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Висновком судово-психіатричного експерта №120 від 12.07.2022 встановлено, що ОСОБА_2 на теперішній час виявляє хронічний, стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. Відповідно до свого психічного стану нездатна усвідомлювати зазначення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про це.

Враховуючи, що наведені докази свідчать про продовження психічного розладу у ОСОБА_2 , внаслідок яких вона не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, які в свою чергу були підставою для визнання її недієздатною, суд доходить висновку, що клопотання ОСОБА_1 про продовження строку дії рішення про визнання її недієздатною є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

За змістом ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Оскільки наявніпідстави дляпродовження строкудії рішенняпро визнання ОСОБА_2 недієздатною, повноваженняСкрипнік І.М. щодо опіки над недієздатною також продовжуються та не потребують повторного вирішення питання про призначення опікуна, оскільки заявник від виконання повноважень опікуна не звільнялась.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Валківського районного суду Харківської області від 21.01.2020 про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Валки Харківської області, що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 недієздатною, встановлення над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіки та призначення опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку м. Валки Харківської області, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 25.08.2022.

Суддя А.П. Токмакова

Присяжні І.А. Манжелій

І.В. Шевченко

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.08.2022
Оприлюднено26.08.2022
Номер документу105882714
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —615/1255/19

Ухвала від 28.08.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 27.08.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Рішення від 24.08.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 02.08.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 28.03.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 17.03.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 01.03.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні