Ухвала
від 27.08.2024 по справі 615/1255/19
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/1255/19

Провадження № 2-о/615/62/24

УХВАЛА

27 серпня 2024 року м. Валки

Валківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Левченка А.М.,

присяжних Кобзаря О.В.,

Пересади В.М.,

за участю секретаря судового засідання Павлович В.А.,

заявника ОСОБА_1 ,

представник заінтересованої особи Кривко Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Валки Харківської області питання щодо залучення адвоката, з метою представництва інтересів ОСОБА_2 по цивільній справі № 615/1255/19

за клопотанням ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи:Валківська міська рада Харківської області, ОСОБА_2 та Орган опіки і піклування Валківської міської ради Харківської області,

пропродовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ

21.08.2024 року ОСОБА_1 звернулась до Валківського районного суду Харківської області із клопотанням, в якому просить продовжити строк дії рішення Валківського районного суду Харківської області від 25.08.2022 року у справі №615/1255/19 про визнання недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначення ОСОБА_1 опікуном.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 22.08.2024 року прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

Судом у судовому засіданні поставлено на обговорення питання щодо залучення адвоката, з метою представництва інтересів ОСОБА_2 .

Заявник у судовому засіданні не заперечувала щодо залучення адвоката.

Представник заінтересованої особи в судовому засідання полалась на розсуд суду.

Дослідивши матеріали цивільної справи, вислухавши думку заявника та представника заінтересованої особи, суд приходить до наступного висновку.

Положенням частини 1 статті 299ЦПКУкраїни визначено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Відповідно до частини 5 статті 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до статті 15 ЦПК України, учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом. Безоплатна правнича допомога надається в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до частини 2 статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Згідно з пункту 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - мають право на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до частини 6 статті 19 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», у разі отримання ухвали суду про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов`язаний негайно призначити захисника.

Враховуючи вищевикладене, з метою належного надання правової допомоги, беручи до уваги обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, суд приходить до висновку про необхідність призначення адвоката Боровик ЛіліїМиколаївні.

У зв`язку з вищевикладеним, суд відповідно до положень ч. 5 ст.293ЦПКУкраїни вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_2 , через Східний міжрегіональний центр з надання безоплатної правничої допомоги.

Керуючись ст. 293 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ

Забезпечити участь адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у цивільній справі за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересовані особи:Валківська міська рада Харківської області, ОСОБА_2 та Орган опіки і піклування Валківської міської ради Харківської області, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Доручити Східному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити адвоката для здійснення представництва інтересів заінтересованої особи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за призначенням та забезпечитийого прибуття для участі у цивільній справі № 615/1255/19 в судове засідання, яке відбудеться28серпня 2024року о12годині 00хвилин в приміщенні Валківського районного суду Харківської області.

Копію ухвали направити до Східного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.М. Левченко

Присяжні О.В. Кобзар

В.М. Пересада

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення27.08.2024
Оприлюднено28.08.2024
Номер документу121205434
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —615/1255/19

Ухвала від 28.08.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 27.08.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Левченко А. М.

Рішення від 24.08.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 02.08.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 28.03.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 17.03.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 01.03.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні