Ухвала
від 25.08.2022 по справі 344/4728/22
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 344/4728/22

Провадження № 22-ц/4808/1068/22

Головуючий у 1 інстанції Кіндратишин Л. Р.

Суддя-доповідач Бойчук

У Х В А Л А

26 серпня 2022 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі:

судді-доповідача Бойчука І.В.,

суддів: Пнівчук О.В., Девляшевського В.А.,

ознайомившись із апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Івано-Франківського міського суду від 13 липня 2022 року під головуваннямсудді КіндратишинЛ.Р.у м.Івано-Франківську у справі за позовом Органу опіки та піклування м. Івано-Франківська, який діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2 , до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

в с т а н о в и в :

Орган опіки та піклування м. Івано-Франківська, який діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2 , звернувся досуду першоїінстанції зпозовом до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Рішенням Івано-Франківського міського суду від 13 липня 2022 року позов задоволено.

Позбавлено ОСОБА_3 та ОСОБА_1 батьківських прав щодо малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вирішено стягувати з ОСОБА_3 аліменти на малолітню дитину ОСОБА_2 у розмірі 1/4 частки від заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 20 квітня 2022 року і до досягнення дитиною повноліття.

Вирішено стягувати з ОСОБА_1 аліменти на малолітню дитину ОСОБА_2 у розмірі 1/4 частки від заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 20 квітня 2022 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнуто з ОСОБА_3 та з ОСОБА_1 в рівних частинах в дохід держави судовий збір в розмірі 1 984,80 грн.

Роз`яснено, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав, та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції в частині позбавлення його батьківських прав та стягнення з нього аліментів на малолітню дитину, ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу та заявив клопотання про звільнення від сплати судового збору в зв`язку з неможливістю сплати такого, враховуючи відсутність доходів та його важке матеріальне становище.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі, зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно ст. 8 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Перевіривши матеріали справи, суд вважає, що клопотання про звільнення від сплати судового збору підлягає до часткового задоволення.

Апеляційна скарга оформлена відповідно до вимог ст. 356 ЦПК України.

Апеляційна скарга подана з пропуском установленого законом строку і апелянтом заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Розглянувши клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, дослідивши матеріали справи, слід дійти висновку, що причини пропуску строку на апеляційне оскарження є поважними та достатніми для його поновлення.

Підстав для відмови у відкритті провадження, визначених у ст. 358 ЦПК України не виявлено.

За таких обставин, апеляційне провадження у даній справі підлягає відкриттю.

Керуючись ст. 354, 359, 360, 361 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Клопотання ОСОБА_1 про звільнення відсплати судовогозбору задовольнити частково.

Надати ОСОБА_1 відстрочку сплати судового збору за подання апеляційної скарги до ухвалення судового рішення у данійсправі всуді апеляційноїінстанції зайого апеляційноюскаргоюна рішення Івано-Франківського міського суду від 13 липня 2022 року.

Клопотання ОСОБА_1 про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження задовольнити та поновити строк на апеляційне оскарження рішення Івано-Франківського міського суду від 13 липня 2022 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Івано-Франківського міського суду від 13 липня 2022 року.

Копії апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи та роз`яснити їм право подати письмовий відзив на апеляційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам ст. 360 ЦПК України, у строк до 05 вересня 2022 року. Надати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Ухвала касаційному оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач І.В. Бойчук

Судді: О.В. Пнівчук

В.А.Девляшевський

Дата ухвалення рішення25.08.2022
Оприлюднено29.08.2022
Номер документу105914541
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —344/4728/22

Постанова від 22.09.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Постанова від 21.09.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Ухвала від 25.08.2022

Цивільне

Івано-Франківський апеляційний суд

Бойчук І. В.

Рішення від 12.07.2022

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Рішення від 12.07.2022

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 02.06.2022

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

Ухвала від 24.04.2022

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Кіндратишин Л. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні