Ухвала
від 05.09.2022 по справі 340/3166/22
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про повторне витребування доказів

06 вересня 2022 року м. Кропивницький Справа № 340/3166/22

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дегтярьової С.В., розглянув у порядку спрощеного провадження (письмового провадження) адміністративну справу

за позовом: Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (25009, м. Кропивницький, вул. Соборна, 7-а, ЄДРПОУ 22217312)

до відповідача: Товариства з додатковою відповідальністю Кіровоградгідроспецбуд (25014, м. Кропивницький, вул. Промислова, 4, ЄДРПОУ 01416197)

про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю Кіровоградгідроспецбуд на їхню користь адміністративно-господарські санкції у розмірі 34615,39 грн. та пеню за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій у розмірі 1882,92 грн.

Ухвалою судді Кіровоградського окружного адміністративного суду від 08.07.2022 відкрито провадження у справі та вирішено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) (а.с.15).

Позов мотивовано тим, що відповідачем не виконується норматив по працевлаштуванню осіб з інвалідністю та самостійно не сплачено адміністративно-господарські санкції, у зв`язку з чим за ним рахується заборгованість з адміністративно-господарських санкцій в сумі 34615,39 грн. та пені в розмірі 1882,92 грн.

Від представника відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву із запереченнями проти позову. Представник відповідача стверджував, що підприємством вчасно подано звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за 2021 рік до Кіровоградського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (форма № 10-ПІ). Представник відповідача вказує, що наказом директора ТДВ Кіровоградгідроспецбуд від 18.05.2020 р. №15 затверджено штатний розпис товариства. За вказаним штатним розписом визначено штатну чисельність працівників товариства, тарифну сітку посадових окладів, посади, яка зарезервована з особою з обмеженими можливостями (інвалідом). Представник відповідача зазначає, що за вказаним вище штатним розкладом, товариством визначено посаду контролера контрольно-пропускного пункту з місячним окладом 2384,00 грн. та на цю посаду було прийнято ОСОБА_1 відповідно до наказу від 29.06.2021 р. №5-п. Окрім того, представник відповідача вказує, що виходячи з того, що на підприємстві було створену таку посаду і вона на сьогодні не є вакантною, підприємство не зобов`язано подавати до фонду будь яку звітність за відсутності попиту на робочу силу та відсутності змін у штатній чисельності працівників.

Позивачем до суду подано відповідь на відзив (а.с.49).

В наданій відповіді на відзив позивач вказує, що 25.02.2021 р. відповідач надав до відділення Фонду Звіт за формою 10-ПОІ за 2021 рік, в якому зазначив відсутність працевлаштованих осіб з інвалідністю у 2021 році, при цьому у додатку до Звіту відповідач надав список осіб з інвалідністю, які працювали на підприємстві у 2021 році. В зазначеному списку значиться, що ОСОБА_1 була прийнята на посаду інваліда. В графі "№ та дата наказу про прийняття на роботу і звільнення" вказано "№10-П 4.11.2021".

До списку надано копію довідки МСЕК 12 ААБ №170079 (термін встановлення інвалідності до 01.09.2020 року) та пенсійне посвідчення. Зазначає, що відповідач надає копію наказу про прийняття на роботу з неповним робочим днем ОСОБА_1 з 01.07.2021 р. (наказ від 29.06.2021 р. №5-П). Позивач зазначає, що на теперішній час не зрозуміло, з якого часу прийнята ОСОБА_1 на посаду і скільки часу у 2021 році працювала ця особа з інвалідністю на підприємстві. Позивач вважає, що для перевірки даного факту потрібно дослідити відомості по відрахуванню ЄСВ за дану особу.

З метою повного та об`єктивного з`ясування обставин у справі, ухвалою суду від 22ю08.2022 року витребувано додаткові докази у позивача та ГУ ДПС в Кіровоградській області.

Вимог ухвали не виконано.

Відповідно до частини 8 статті 262 КАС України при розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їхні усні пояснення.

Згідно з вимогами частини 4 статті 9 КАС України суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом. Суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів. Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів.

Згідно ч.ч.1, 3, 9 ст.79 КАС України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Відповідно до ч.ч.3, 6-9 ст.80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до ч.ч.2, 3 ст.14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Також і згідно зі ст.370 КАС України судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Суд звертає увагу на те, що у разі неподання витребуваних доказів та інформації без поважних причин, посадова особа буде притягнута до відповідальності та до останньої будуть застосовані заходи процесуального примусу у відповідності до ст.ст.144, 149 КАС України.

Судом встановлено, що Головне управління ДПС в Кіровоградській області вимог ухвали суду від 22.08.2022 року не виконало.

Товариством з додатковою відповідальністю «Кіровоградгідроспецбуд» вимоги ухвали виконало частково.

Керуючись ст.9, 14, 77, 79, 80, 173, 181, 243, 248, 256 КАС України суд, -

У Х В А Л И В:

1. Зобов`язати повторно Головне управління ДПС в Кіровоградській області невідкладно надати інформацію про нарахування та сплату у 2021 році Товариством з додатковою відповідальністю «Кіровоградгідроспецбуд» (ЄДРПОУ 01416197) ЄСВ до бюджету на доходи ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), а також на доходи інших фізичних осіб з інвалідністю (за наявності). Дана інформація повинна містити відомості за такі нарахування і сплату в розрізі періодів та відповідних сум ЄСВ з зазначенням РНОКПП працівників.

2. Зобов`язати Товариство з додатковою відповідальністю «Кіровоградгідроспецбуд» невідкладно надати до суду:

- копію наказу №2 від 04.01.2021 року про затвердження штатного розпису, який діяв до прийняття наказу №15 від 18.05.2021 року з усіма додатками та який втратив чинність з прийняттям наказу №2 від 04.01.2021 року, про що вказано в його (наказу №2 від 04.01.2021 року) пункті 2;

- копію наказу про затвердження штатного розпису з усіма додатками, який діяв до прийняття наказу №2 від 04.01.2021 року про затвердження штатного розпису;

- документальні докази створення робочого місця для інваліда (крім тих, що вже наявні в матеріалах справи);

- документальні докази наявності у ОСОБА_1 документально підтвердженої інвалідності станом в період працевлаштування в ТДВ «Кіровоградгідроспецбуд» (ЄДРПОУ 01416197);

- за наявності копію наказу про звільнення ОСОБА_1 від 04.11.2021 року №10-П (наказ, який вказано в звіті про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за 2021 рік) або за іншими реквізитами;

- копію звіту 3-ПН з повідомленням про вакантну посаду для інваліда (до прийняття на роботу ОСОБА_1 та після її звільнення) та докази подання його протягом трьох робочих днів з дати відкриття вакансії до центру зайнятості, або документальні докази того, що посада інваліда не була вакантною в 2021 році;

- копії звітів Товариства з додатковою відповідальністю «Кіровоградгідроспецбуд» про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску за 2021 рік (щоквартальні);

- довідку про період роботи в Товаристві з додатковою відповідальністю «Кіровоградгідроспецбуд» ОСОБА_1 .

У випадку невиконання вимог ухвали суду - надати відповідне письмове пояснення.

3. Витребувану інформацію невідкладно направити до суду.

4. Копію ухвали направити учасникам справи та Головному управлінню ДПС у Кіровоградській області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду С.В. Дегтярьова

Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено08.09.2022
Номер документу106084371
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій та пені

Судовий реєстр по справі —340/3166/22

Постанова від 17.01.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Ухвала від 22.11.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Круговий О.О.

Рішення від 16.09.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Дегтярьова

Ухвала від 05.09.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Дегтярьова

Ухвала від 21.08.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Дегтярьова

Ухвала від 07.07.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

С.В. Дегтярьова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні