Ухвала
від 22.08.2022 по справі 2-48/11
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 2-48/11

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2022 року Печерський районний суд м. Києва

суддя Матійчук Г.О.

секретар судового засідання Музика В. П.

справа №2-48/11

учасники справи:

заявник: старший державний виконавець Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) Левіцький Тимофій Костянтинович

стягувач: Публічне акціонерне товариство «Дельта Банк»

боржник: ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання (заяву) старшого державного виконавця Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) Левіцького Тимофія Костянтиновича про видачу дубліката виконавчого листа у справі №2-48/11 за позовом Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

Представник боржника - адвокат Серебряніков В. Є.

В С Т А Н О В И В :

У лютому 2022 року до суду надійшло вказане подання (заява), в якому заявник просить видати дублікат виконавчого листа по справі №2-48/11 від 27.04.2012 року про стягнення із ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» (далі - ПАТ «Дельта Банк») загальної суми заборгованості у розмірі 7 410 082, 83 грн.

В обґрунтування подання (заяви) зазначено, що на виконання до Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) за заявою стягувача надійшов виконавчий документ: виконавчий лист по справі №2-48/11 від 27.04.2012 року про стягнення із ОСОБА_1 на користь ПАТ «Дельта Банк» загальної суми заборгованості у розмірі 7 410 082, 83 грн, на виконання якого 27.11.2017 року було відкрито виконавче провадження №55213763.

Зазначає, що в подальшому виконавче провадження для виконання кілька разів передавалося іншим державним виконавцям, а при перевірці матеріалів виконавчого провадження встановлено, що оригінал виконавчого листа, на підставі якого відкрите виконавче провадження, відсутній, а у матеріалах наявна лише його ксерокопія, в зв`язку з чим, заявник просить видати дублікат виконавчого листа.

В судове засідання учасники справи не з`явились, повідомлялись належним чином. Державний виконавець Левіцький Т. К. у прохальній частині подання (заяви) просив розглядати справи у його відсутність. Представник боржника - адвокат Серебряніков В. Є. Подав заяву про розгляд справи у відсутність боржника та його представника, разом з тим просив залишити подання без задоволення, з підстав недоведеності втрачення виконавчого листа.

Суд, вивчивши подання (заяву), дослідивши письмові докази додані до неї, встановив наступні обставини та дійшов такого висновку.

За ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (ч. 1 ст. 4 ЦПК України).

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч.ч. 1-4 ст. 12 ЦПК України).

За ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено, що на виконані у Печерському районному відділі державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) перебуває виконавче провадження №55213763 від 27.11.2017 року, відкрите на підставі виконавчого листа по справі №2-48/11 від 27.04.2012 року про стягнення із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ПАТ «Дельта Банк» загальної суми заборгованості у розмірі 7 410 082, 83 грн (а.с. 5).

Як зазначено у поданні (заяві), оригінал виконавчого листа по справі №2-48/11 від 27.04.2012 року було втрачено, на підтвердження зазначеного долучено довідку про втрату виконавчого листа від 07.02.2022 року №55213763/15 (а.с. 3).

У статті 1 Закону України «Про виконавче провадження» визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно з п. 17.4 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку замість втраченого оригіналу виконавчого листа або судового наказу суд, який видав виконавчий лист або судовий наказ, має право за заявою стягувача або поданням державного виконавця видати його дублікат.

Таким чином, єдиною підставою для видачі судом дублікату виконавчого листа є його втрата.

Дублікат - це документ, що видається замість втраченого оригіналу та має силу первісного документу. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, украдено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання.

Дублікат виконавчого листа видається на підставі матеріалів справи та судового рішення, за яким був виданий втрачений виконавчий лист.

При вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа у зв`язку з його втратою заявник повинен повідомити суду обставини, за яких виконавчий лист було втрачено, подавши відповідні докази.

Відповідно до роз`яснень, викладених у листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01.07.2015 року «Узагальнення про практику розгляду судами процесуальних питань, пов`язаних із виконанням судових рішень у цивільних справах» при вирішенні питання про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу у зв`язку з його втратою заявники повинні подати докази, а суди мають обов`язково перевірити, чи не було виконано судові рішення, судові накази, чи не втратили вони законної сили.

Із заявою про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу можна звернутися лише в межах строків пред`явлення їх до виконання. У разі пропуску такого строку одночасно із заявою про видачу дубліката слід подати і заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Необхідною умовою для видачі дубліката виконавчого листа є звернення із заявою про видачу дубліката виконавчого листа до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого листа до виконання або його поновлення за рішенням суду.

Такий правовий висновок узгоджується із висновком, викладеним у постанові Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду від 12.11.2021 року по справі № 2-2362/2010.

Зі змісту вищезазначених норм законодавства вбачається, що дублікат виконавчого листа може видаватись у випадках втрати його оригіналу та в межах строку пред`явлення його до виконання.

Таким чином, під час розгляду заяви про видачу дубліката виконавчого листа суд повинен належним чином перевірити, чи дійсно виконавчий лист втрачено. Оригінал виконавчого листа вважається втраченим, коли його загублено, украдено, знищено або істотно пошкоджено, що унеможливлює його виконання.

Видача дубліката виконавчого листа взаємопов`язана із визначеним Законом України «Про виконавче провадження» строком для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Строк звернення до суду з заявою про видачу дубліката виконавчого листа спливає з строком для пред`явлення виконавчого листа до виконання. Від вирішення питання про поновлення строку залежить вирішення питання про видачу дубліката виконавчого листа.

В разі визнання неповажними причин пропуску строку пред`явлення виконавчого листа до виконання стягувачем і відмови у поновленні пропущеного строку, суд відповідно відмовляє у видачі дубліката виконавчого листа.

Відповідно до статей 76, 77, 78, 79 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справ, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Частиною 1 ст. 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Із подання (заяви) державного виконавця та матеріалів справи не вбачається достатніх підстав для її задоволення.

Так, із наданої заявником довідки про втрату виконавчого документа вбачається, що вона стосується боржника ОСОБА_3 , тобто іншого боржника у справі. Разом з тим, у ній зазначено, що виконавче провадження №55213763 видане на підставі виконавчого листа по справі №2-985/10 від 27.04.2012 року, а вимоги про видачу дубліката заявляються у справі №2-48/11 від 27.04.2012 року (а.с. 3).

Що стосується долучено копії виконавчого листа, то з неї вбачається, що викнонавчий лист №2-48/11 від 27.04.2012 року був виданий щодо стягнення із ОСОБА_3 на користь ПАТ «Дельта Банк» заборгованості за кредитним договором (а.с. 6). Разом з тим, подання (заява) про видачу дубліката виконавчого листа стосується іншого боржника у справі - ОСОБА_1 .

Отже, доказів, які б свідчили про добросовісну реалізацію заявником своїх процесуальних прав та належне виконання процесуальних обов`язків, зокрема, вчинення усіх можливих та залежних від нього дій, спрямованих на своєчасний контроль за виконанням судового рішення, заявник не надав.

Заявником не наведено поважних причин пропуску строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання та давали б підстави для поновлення строку на пред`явлення виконавчого листа до виконання, а також доказів, які б стверджували про втрату виконавчого листа.

Зважаючи на вищевикладене суд дійшов висновку, що вимоги про видачу дублікату виконавчого листа не підлягають задоволенню.

На підставі вищезазначеного та керуючись Законом України «Про виконавче провадження», ст. ст. 2, 4, 12, 13, 76079, 81, 353, 433, п. 17, 4 Розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні подання (заяви) старшого державного виконавця Печерського районного відділу державної виконавчої служби у місті Києві Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ) Левіцького Тимофія Костянтиновича про видачу дубліката виконавчого листа у справі №2-48/11 за позовом Публічного акціонерного товариства «Дельта Банк» до ОСОБА_3 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором - відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Київського апеляційного суду або через Печерський районний суд м. Києва, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності ЦПК України в редакції від 15 грудня 2017 року.

Суддя Г.О.Матійчук

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено09.09.2022
Номер документу106093365
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-48/11

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Матійчук Г. О.

Постанова від 25.08.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Постанова від 25.08.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 25.08.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Костенко А. М.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Гіда О. С.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Гіда О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні