Рішення
від 23.08.2022 по справі 175/3519/13-ц
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/3519/13-ц

Провадження № 2/175/942/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

24 серпня 2022 року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Новік Л.М.,

за участю секретаря - Гонти С.О.,

розглянувши у відкритому засіданні в залі суду смт. Слобожанське цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «СТАТУС», третя особа: Моторне (транспортне) страхове бюро України про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої злочином, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області з зазначеною позовною заявою, під час розгляду справи позовні вимоги збільшив, в обґрунтування яких зазначив, що 02 липня 2012 року близько 07:00 годин ОСОБА_3 , керуючи автомобілем «ВАЗ-2108», д.н.з. НОМЕР_1 , скоїв наїзд на пішохода ОСОБА_4 , в результаті якого потерпілому заподіяні тілесні ушкодження несумісні з життям, що підтверджується актом судово-медичного дослідження (обстеження) № 1647 та висновком експерта №1647/159-Е від 04 вересня 2012 року, згідно яких смерть ОСОБА_4 наступила ІНФОРМАЦІЯ_1 від загальної тупої травми тіла, яка супроводжувалася переломами кісток склепіння черепа та правої нижньої кінцівки і ускладнилася розвитком застійної двобічної бронхопневмонії, серозного енцефаліту та набряком м`яких мозкових оболонок та речовини головного мозку. Вироком Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 16 січня 2013 року ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 286 КК України іи піддано покаранню у вигляді позбавлення волі строком на 3 (три) роки, без застосування додаткового покарання у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами. ОСОБА_3 у добровільному порядку відмовився відшкодувати шкоду завдану злочином, яка складається із матеріальної та моральної шкоди. Цивільно-правова відповідальність ОСОБА_3 на момент вчинення ДТП була застрахована ПрАТ «СК «СТАТУС» відповідно до полісу № АВ/3434150 обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Згідно полісу №АВ/3434150 обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транпортних засобів, було встановлено ліміт відповідальності за шкоду, заподіяну майну (на одного потерпілого) - 50000,00 грн., за шкоду заподіяну життю і здоров`ю (на одного потерпілого ) -100000,00 грн. В період часу з моменту ДТП і до своєї смерті (з 02 липня по ІНФОРМАЦІЯ_1 ) ОСОБА_4 перебував на медичному лікуванні. Цивільно-правова відповідальність ОСОБА_3 за шкоду, заподіяну життю і здоров`ю (на одного потерпілого) була застрахована на суму 100000,00 грн., тому він вважає необхідним стягнути зі ПрАТ «СК «Статус» грошові кошти у розмірі 100000,00 грн. Окрім того через загибель ОСОБА_4 і нахабну поведінку ОСОБА_3 , який жодного разу за 9 років не відшкодував їм ні копійки, він і його родина зазнали сильних душевних страждань. Вважає, що справедливим буде стягнення з ОСОБА_3 моральну шкоду у розмірі 500000,00 грн.

Просить суд стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «СТАТУС» (код ЄДРПОУ 31201694, адреса 36003, полтавська область, м. Полтава, вул. Фрунзе, 225/Ветеренарна, 22) на користь ОСОБА_1 і ОСОБА_2 в рахунок відшкодування матеріальної шкоди. Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 і ОСОБА_2 в рахунок відшкодування шкоди заподіяної злочином - 500000,00 грн. в рахунок відшкодування моральної шкоди.

До початку судового засідання від ОСОБА_1 надійшла заява в якій просив уточнені позовні вимоги (т.3, а.с.114-119) задовольнити, не заперечував проти заочного рішення по справі.

Відповідачі та представник третьої особи в судове засідання не з`явилися з невідомої суду причини.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд розглядає справу, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Зі згоди позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності встановив, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

У судовому засіданні встановлено, що 02 липня 2012 близько 07:00 годин ОСОБА_3 , керуючи автомобілем «ВАЗ-2108» державний номерний знак НОМЕР_2 , слідував в правому ряду руху зі швидкістю близько 50 км/год по вул. Радгоспної в смт. Ювілейне, Дніпропетровського району, Дніпропетровської області з боку пр. ім. газети «Правда» в напрямку вулиці Поштової у м. Дніпропетровську. На шляху прямування, в районі будинку АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 , грубо порушуючи Правила дорожнього руху, при виникненні небезпеки для руху, у вигляді пішохода ОСОБА_4 , який рухався в напрямку його смуги та якого він об`єктивно був спроможний виявити, однак заходів до своєчасного зниження швидкості (при необхідності до зупинки транспортного засобу) не прийняв, і продовжуючи рух, скоїв наїзд на пішохода, чим грубо порушив вимоги п.п. 1.3, 1.5, 12.3 Правил дорожнього руху України, що знаходиться в причинному зв`язку з настанням подій даного ДТП, в результаті якого потерпілому ОСОБА_4 заподіяні тілесні ушкодження не сумісні з життям, що підтверджується Актом судово-медичного дослідження (обстеження) №1647 та висновком експерта №1647/159-Е від 04.09.2012 року, згідно яких смерть ОСОБА_4 настала ІНФОРМАЦІЯ_1 від загальної тупої травми тіла, яка супроводжувалася переломами кісток склепіння черепа та правої нижньої кінцівки і ускладнилася розвитком застійної двобічної бронхопневмонії, серозного енцефаліту та набряком м`яких мозкових оболонок та речовини головного мозку.

Цивільно-правова відповідальність ОСОБА_3 на момент вчинення ДТП була застрахована ПрАТ «СК «СТАТУС» відповідно до полісу № АВ/3434150 обов`язково страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Вироком Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 16 січня 2013 року ОСОБА_3 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 286 КК України. На підставі статті 75 КК України ОСОБА_3 звільнено від відбуття призначеного основного покарання у вигляді позбавлення волі з іспитовим строком три роки.

В період часу з моменту ДТП і до своєї смерті (з 02 липня по ІНФОРМАЦІЯ_1 ) ОСОБА_4 перебував на медичному лікуванні.

17 червня 2012 року між ОСОБА_3 та ПрАТ «СК «СТАТУС» укладений поліс № АВ/3434150 обов`язково страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. За цим полісом страховим випадком є подія, внаслідок якої заподіяно шкоду третім особам під час дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася за участю забезпеченого транспортного засобу і внаслідок якої настає цивільно-правова відповідальність особи, відповідальність якої застрахована за договором (полісом). Цим полісом забезпечений транспортний засіб марки «ВАЗ-2108», д.н.з. НОМЕР_2 , та встановлено ліміт відповідальності за шкоду, заподіяну майну (на одного потерпілого) - 50 000 грн, за шкоду, заподіяну життю і здоров`ю (на одного потерпілого) - 100 000 грн.

Згідно статті 1 Закону України «Про страхування», страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

За договором страхування одна сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку) виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі, грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові платежі та виконувати інші умови договору (стаття 979 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 10 Закону України «Про страхування» страхувальник вносить страховику згідно з договором страхування певну плату, яка називається страховим платежем.

Відповідно до статті 980 ЦК України предметом договору страхування можуть бути майнові інтереси, які не суперечать закону і пов`язані, зокрема, з відшкодуванням шкоди, завданої страхувальником (страхування відповідальності).

Враховуючи, що обов`язок з відшкодування шкоди у межах страхового відшкодування покладається на страховика позовні вимоги про стягнення з ПрАТ «СК «Статус» матеріальної шкоди у розмірі 100000,00 грн. Підлягають задоволенню.

Вирішуючи позовні вимоги про стягнення моральної шкоди суд виходить з наступного, суд встановив наступне.

Відповідно до ст. 1167 ЦК України, моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, незалежно від вини фізичної або юридичної особи, яка її завдала, якщо шкоди завдано каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки.

У відповідності ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов`язана з розміром цього відшкодування.

Відповідно до п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" під моральною шкодою слід розуміти втрати немайнового характеру внаслідок моральних чи фізичних страждань, або інших негативних явищ, заподіяних фізичній особі незаконними діями або бездіяльністю інших осіб. Відповідно до чинного законодавства моральна шкода може полягати у моральних переживаннях у зв`язку з ушкодженням здоров`я, у порушення нормальних життєвих зв`язків, порушення стосунків з оточуючими людьми, при настанні інших негативних наслідків. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Згідно з частиною другою статті 1168 ЦК України моральна шкода, завдана смертю фізичної особи, відшкодовується її чоловікові (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також особам, які проживали з нею однією сім`єю.

Судом об`єктивно встановлено, що позивачам внаслідок протиправних дій ОСОБА_3 було завдано немайнових втрат, спричинених моральними стражданнями та порушення нормального життєвого ритму, що свідчить про заподіяння позивачам з вини обвинуваченого моральної шкоди. Враховуючи глибину душевних та фізичних страждань, яких зазнали позивачі у зв`язку зі смертю близької людини, враховуючи вимоги розумності, виваженості та справедливості, суд приходить до висновку, що достатнім розміром моральної шкоди є сума 500000,00 грн.

Дослідивши всебічно, повно та об`єктивно наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи, що позивача звільнено від сплати судового збору на підставі Закону України «Про судовий збір», з відповідачів в дохід держави підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору в сумі 1640,00 грн., по 820,00 з кожного.

Керуючись ст.ст. 22, 980, 1194 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 141, 259, 265, 268, 280-283 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «СТАТУС», третя особа: Моторне (транспортне) страхове бюро України про відшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої злочином задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «СТАТУС» (код ЄДРПОУ 31201694, адреса 36003, Полтавська область, м. Полтава, вул. Фрунзе, 225/Ветеренарна, 22) на користь ОСОБА_1 і ОСОБА_2 100 000 грн. в рахунок відшкодування матеріальної шкоди.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 і ОСОБА_2 в рахунок відшкодування шкоди заподіяної злочином - 500 000,00 грн. в рахунок відшкодування моральної шкоди.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави витрати по сплаті судового збору у розмірі 820,00 гривень.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «СТАТУС» на користь держави витрати по сплаті судового збору у розмірі 820,00 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, яким повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, мають право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом 30 днів, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Л.М. Новік

Дата ухвалення рішення23.08.2022
Оприлюднено09.09.2022
Номер документу106124718
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди завданої злочином

Судовий реєстр по справі —175/3519/13-ц

Рішення від 23.08.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 26.04.2022

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 24.05.2021

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Постанова від 26.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Жданова Валентина Сергіївна

Ухвала від 05.09.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 02.05.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 21.02.2018

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Ребров С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні