Ухвала
від 11.09.2022 по справі 640/12719/19
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

12 вересня 2022 року

м. Київ

справа №640/12719/19

адміністративне провадження №К/990/19644/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Чиркіна С.М.,

суддів: Стародуба О.П., Шарапи В.М.,

перевіривши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» на постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022 у справі № 640/12719/19 за позовом Державної авіаційної служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп», Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Комунальне підприємство Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), Державне підприємство обслуговування повітряного руху України про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов`язання вчинити дії та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» до Державної авіаційної служби України, треті особи - Комунальне підприємство Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), Державне підприємство обслуговування повітряного руху України, Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання протиправним та скасування рішення №210 від 05.04.2019,

УСТАНОВИВ:

У 2019 році Державна авіаційна служба України звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп», Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Комунальне підприємство Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), Державне підприємство обслуговування повітряного руху України, в якому, з урахуванням уточнених позовних вимог, просила:

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Л-ГРУП» виконати рішення від 05.04.2019 №210 та знести самочинне будівництво за адресою: м. Київ, вул. Михайла Максимовича, 32;

- визнати протиправною бездіяльність Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в частині не погодження об`єкта будівництва за адресою: м. Київ, вул. Михайла Максимовича, 32 та зобов`язати вчинити дії щодо погодження вищезазначеного будівництва;

- визнати протиправними дії Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо видачі містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки від 17.04.2012 №4914/0/18-1/009-12 по об`єкту будівництва за адресою: м. Київ, вул. Михайла Максимовича, 32 та скасувати їх;

- визнати протиправними дії Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо видачі дозволу на початок виконання будівельних робіт №КВ 11412092896 по об`єкту будівництва за адресою: м. Київ, вул. Михайла Максимовича, 32 та скасувати його.

24.02.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю «Л-ГРУП» 24 звернулося із зустрічним позовом до Державної авіаційної служби України та, з урахуванням змінених зустрічних позовних вимог, просило:

- визнати протиправним та скасувати рішення Державної авіаційної служби України від 05.04.2019 №210 про припинення будівництва (діяльності, передбаченої частиною другою статті 69 Повітряного кодексу України) на приаеродромній території, за адресою: м. Київ, вул. Михайла Максимовича, 32, що здійснюється: Товариство з обмеженою відповідальністю «Л-ГРУП».

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 15.09.2021 у задоволенні первісного позову Державної авіаційної служби України відмовлено, зустрічний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-ГРУП» задоволено повністю; визнано протиправним та скасовано рішення Державної авіаційної служби України від №210 05.04.2019 про припинення будівництва (діяльності, передбаченої частиною другою статті 69 Повітряного кодексу України) на при аеродромній території.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022 апеляційну скаргу Державної авіаційної служби України задовольнлено частково, рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 15.09.2021 скасовано, та ухвалено нову постанову, якою:

- первісний позов Державної авіаційної служби України задоволено частково:

- визнано протиправною бездіяльність Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), яка полягає у не погодженні об`єкта будівництва за адресою: м. Київ, вул. М. Максимовича, 32 з Державною авіаційною службою України;

- зобов`язати Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) вчинити дії щодо погодження об`єкта будівництва за адресою: м. Київ, вул. М.Максимовича, 32 з Державною авіаційною службою України;

- в решті позовних вимог відмовлено;

- у задоволенні зустрічної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» відмовлено.

28.07.2022 на адресу Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» на постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022.

Ухвалою Верховного Суду від 09.08.2022 у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022 відмовлено. Скаржнику надано строк на усунення недоліків касаційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання цієї ухвали шляхом зазначення поважних причин пропуску строку касаційного оскарження з наданням відповідних доказів та сплати судового збору.

На виконання вимог ухвали від скаржника 22.08.2022 надійшло платіжне доручення від 19.08.2022 № 2585 про сплату судового збору та заява, у якій скаржник просить поновити строк на касаційне оскарження постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022. У вказаному клопотанні скаржник зазначає, що копію оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції отримано 28.06.2021. На підтвердження вказаної інформації скаржником надано розписки про отримання.

Відповідно до частини першої статті 329 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Частиною другою статті 329 КАС України встановлено, що учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Отже враховуючи, що касаційну скаргу було подано протягом тридцяти днів з дня отримання повного судового рішення суду апеляційної інстанції, строк на касаційне оскарження необхідно поновити.

За приписами частини третьої статті 169 КАС України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, визначений судом, вона вважається поданою у день її первинного подання до адміністративного суду.

Підставою для відкриття касаційного провадження у справі є оскарження судових рішень, яке визначено частинною першою статті 328 КАС України, з посиланням у касаційній скарзі на те, що відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах. Крім того скаржник зазначає, що судові рішення оскаржуються ще й з підстав, передбачених частиною другою та третьою статті 353 КАС України.

Наведені скаржником аргументи потребують ретельної перевірки та вивчення матеріалів справи, чого не можна виконати на стадії відкриття касаційного провадження, тому проаналізувавши підставу на якій подано касаційну скаргу у цій справі, колегія суддів вважає за необхідне здійснити касаційний перегляд постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022 у цій справі.

Касаційна скарга відповідає вимогам статті 330 КАС України, підстави для її повернення чи відмови у відкритті касаційного провадження відсутні.

Перешкоди для прийняття касаційної скарги до провадження Верховним Судом та відкриття касаційного провадження відсутні.

Керуючись статтями 329-331, 334, 335, 338 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Поновити Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» строк на касаційне оскарження постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022.

Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» на постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.06.2022 у справі № 640/12719/19 за позовом Державної авіаційної служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп», Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Комунальне підприємство Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), Державне підприємство обслуговування повітряного руху України про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов`язання вчинити дії та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» до Державної авіаційної служби України, треті особи - Комунальне підприємство Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), Державне підприємство обслуговування повітряного руху України, Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання протиправним та скасування рішення №210 від 05.04.2019.

Витребувати з Окружного адміністративного суду міста Києва справу № 640/12719/19 за позовом Державної авіаційної служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп», Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Комунальне підприємство Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), Державне підприємство обслуговування повітряного руху України про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов`язання вчинити дії та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Л-Груп» до Державної авіаційної служби України, треті особи - Комунальне підприємство Міжнародний аеропорт «Київ» (Жуляни), Державне підприємство обслуговування повітряного руху України, Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про визнання протиправним та скасування рішення №210 від 05.04.2019.

Надіслати учасникам справи копію цієї ухвали разом із копією касаційної скарги та доданих до неї матеріалів.

Встановити строк для подачі відзиву на касаційну скаргу у десять днів з дня вручення копії цієї ухвали та роз`яснити, що до відзиву додаються докази надсилання (надання) його копій та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя - доповідач: С.М. Чиркін

Судді: О.П. Стародуб

В.М. Шарапа

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення11.09.2022
Оприлюднено13.09.2022
Номер документу106190847
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері містобудування; архітектурної діяльності

Судовий реєстр по справі —640/12719/19

Постанова від 31.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 11.09.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 08.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Постанова від 22.06.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Ухвала від 10.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Ухвала від 10.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Ухвала від 21.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишина Олена Миколаївна

Рішення від 15.09.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Ухвала від 06.03.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні