Ухвала
від 12.09.2022 по справі 908/457/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 29/3/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу та закриття провадження у справі

13.09.2022 Справа № 908/457/22

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

розглянувши справу № 908/457/22

про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "РИТЕЙЛ 18", код в ЄДР-43807590, м. Запоріжжя

Кредитор - Товариство з обмеженою відповідальністю "ТОКИР", код в ЄДР-44311609, м. Дніпро

Банкрут - Товариство з обмеженою відповідальністю "РИТЕЙЛ 18", код в ЄДР-43807590, м. Запоріжжя

Ліквідатор - арбітражний керуючий Черненченко Д.А., e-mail: 3162414897@mail.gov.ua

Присутні:

- ліквідатор Черненченко Д.А.

Установив:

Згідно з постановою від 17.05.2022 Господарський суд Запорізької області визнав банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "РИТЕЙЛ 18", код в ЄДР-43807590, м.Запоріжжя, відкрив ліквідаційну процедуру, призначив арбітражного керуючого Черненченка Д.А. ліквідатором, який 03.08.2022 подав суду клопотання про затвердження звіту про здійснення ліквідаційної процедури та ліквідаційного балансу банкрута, реєстр вимог кредиторів, документи на підтвердження проведення ліквідаційної процедури.

Ухвалою від 04.08.2022 для заслуховування звіту ліквідатора суд призначив судове засідання на 13.09.2022 о 10-00год.

Від кредитора у справі - ТОВ "ТОКИР" до суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника.

З огляду на обмеженість розгляду справи визначеними законом процесуальними строками, відсутність перешкод та достатність матеріалів справи для розгляду, прийняття відповідного рішення, судове засідання відбулося за відсутності представника вищезгаданого кредитора, згідно зі статтею 202 ГПК України.

В судовому засіданні ліквідатор Черненченко Д.А. доповів суду про проведену роботу в ліквідаційній процедурі, просить затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута за підсумками ліквідаційної процедури, банкрута - ТОВ "РИТЕЙЛ 18", код в ЄДР-43807590, м.Запоріжжя, ліквідувати, провадження у справі закрити.

За підсумками судового засідання господарським судом у нарадчій кімнаті прийнято судове рішення. Постановлено вступну та резолютивну частини ухвали, яку оголошено після виходу з нарадчої кімнати. Повідомлено про строк виготовлення повного тексту ухвали - протягом п`яти днів.

Розглянувши звіт ліквідатора банкрута Черненченка Д.А., заслухавши його пояснення, дослідивши подані документи, проаналізувавши Кодекс України з процедур банкрутства, господарський суд вважає наявними підстави для затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута з огляду на таке.

Відповідно до ч.3 статті 60 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає скарги на дії (бездіяльність) ліквідатора та здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Статтями 61, 62 КУзПБ передбачено, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; передає в установленому порядку на зберігання документи банкрута, які відповідно до нормативно-правових документів підлягають обов`язковому зберіганню; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом; веде реєстр вимог кредиторів; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом; усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання, включаються до складу ліквідаційної маси, майно, визначене родовими ознаками, що належить банкруту на праві володіння або користування, включається до складу ліквідаційної маси.

Виходячи з приписів статті 63 КУзПБ, після проведення інвентаризації та отримання згоди на продаж майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута на аукціоні.

Отже, ліквідатор в ліквідаційній процедурі вживає заходів щодо виявлення майна (активів) банкрута та формування ліквідаційної маси, організовує продаж майна та вчиняє інші дії відповідно до цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 статті 65 КУзПБ після завершення всіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна боржника та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, що підтверджують погашення вимог кредиторів; довідка архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Про час і місце судового засідання, в якому мають розглядатися звіт і ліквідаційний баланс, господарський суд повідомляє ліквідатора та кредиторів.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, законодавством передбачені певна сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом, та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури, яке проводиться за участю кредиторів. Подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 статті 65 КУзПБ якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна. Якщо ліквідатор не виявив майнових активів, що підлягають включенню до складу ліквідаційної маси, він зобов`язаний подати до господарського суду ліквідаційний баланс, який засвідчує відсутність у банкрута майна.

За результатами ліквідаційної процедури ліквідатор склав реєстр вимог кредиторів боржника, до якого включив грошові вимоги ТОВ "ТОКИР", код в ЄДР-44311609, у розмірі - 1 160 000грн., та окремо суму судового збору - 24 810грн.

Матеріалами справи підтверджено відсутність тривалий час будь-якої господарської діяльності боржника, за час проведення ліквідаційної процедури ліквідатором не виявлені майнові активи у банкрута.

Відсутність у банкрута майна підтверджується документальними доказами: актами інвентаризації, запитами до контролюючих органів і відповідями на них, інформаційними довідками тощо, які долучені до матеріалів справи, та ліквідаційним балансом банкрута, доданим до звіту.

Також матеріали справи свідчать про те, що ліквідатором вживались заходи з розшуку майнових активів банкрута, документів на підтвердження дебіторської заборгованості банкрута, але позитивних результатів це не дало.

В судовому засіданні були досліджені документи стосовно банкрута.

Відповідно до статті 12 КУзПБ арбітражний керуючий зобов`язаний, зокрема, неухильно дотримуватися вимог законодавства, під час реалізації своїх прав та обов`язків діяти добросовісно, розсудливо та з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено).

Суд встановив, що належних та допустимих доказів, які б свідчили про доведення керівником, учасниками боржника до банкрутства, а також вчинення ними дій, що мали на меті передачу активів боржника іншій юридичній особі з метою уникнення в подальшому можливості звернення стягнення на майно Товариства, створення умов, за яких підприємство стало неплатоспроможним, матеріали справи не містять.

Заходи, вжиті ліквідатором з пошуку печаток, штампів, документації щодо господарської діяльності, також позитивних результатів не дали.

За підсумками ліквідаційної процедури вбачається, що ліквідатором вчинені належні дії з метою виявлення активів та пасивів боржника, внаслідок вжитих ліквідатором заходів доведена неможливість відновлення платоспроможності боржника, що є підставою для його ліквідації. Вказані висновки про встановлені обставини підтверджуються документальними доказами.

Враховуючи викладене, звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута підлягають затвердженню, банкрут - ліквідації, а провадження у справі - закриттю.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 9, 65, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 232-235, 254-256 ГПК України, суд -

Ухвалив:

Затвердити звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута.

Банкрута - Товариство з обмеженою відповідальністю "РИТЕЙЛ 18", код в ЄДР-43807590, м.Запоріжжя, ліквідувати.

Провадження у справі закрити.

Вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважати погашеними.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення - 13.09.2022 та може бути оскаржена в Центральний апеляційний господарський суд в порядку і строк, визначені законом.

Копію ухвали надіслати: кредитору, арбітражному керуючому Черненченку Д.А., Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради.

Суддя В.А. Кричмаржевський

Повний текст ухвали складено 13.09.2022.

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення12.09.2022
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу106201123
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —908/457/22

Ухвала від 12.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 24.08.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 03.08.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 03.08.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 16.05.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 16.05.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 16.05.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 11.05.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 26.04.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 18.04.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні