Ухвала
від 05.09.2022 по справі 758/13212/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/13212/21

У Х В А Л А

06 вересня 2022 року Подільський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді - Анохіна А.М.,

за участю секретаря - Корпач Ю.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в приміщенні Подільського районного суду м. Києва заяву представника відповідача ОСОБА_3 ОСОБА_2 про залучення ОСОБА_4 як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, яке заявлене в межах розгляду цивільної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Багатогалузеве науково виробниче підприємство «МС - Центр» до ОСОБА_3 , третя особа ОСОБА_5 про звернення стягнення на предмет іпотеки,

ВСТАНОВИВ:

17 вересня 2021 року позивач звернувся з позовом до ОСОБА_3 , третя особа ОСОБА_5 про звернення стягнення на предмет іпотеки.

17 вересня 2021 року згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вищевказана справа передана на розгляд судді Анохіну А.М.

Ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 21.09.2021 було відкрито провадження по справі та справу призначено за правилами загального позовного провадження.

26 січня 2022 року до суду представником відповідача ОСОБА_3 ОСОБА_2 було подано заяву про залучення ОСОБА_4 як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

В обгрунтування поданої заяви зазначила, що суду варто залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_4 (матір ОСОБА_3 та колишню дружину ОСОБА_5 та колишнього власника майна, повернення якого вимагає позивач, оскільки результати розгляду даної справи вплинуть на її права та/або законні інтереси, а саме: нівелюють умови мирової угоди, укладеної між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (на даний час ОСОБА_4 ), затвердженої ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 14.02.2013 у справі № 2607/9126/12 за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_5 про поділ спільного майна подружжя, відповідно до якої у власність ОСОБА_6 перейшли квартири АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 .

В судовому засіданні на розгляд учасників цивільного процесу винесено питання про залучення ОСОБА_4 як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача.

Представник позивача в підготовчому судовому засіданні заперечив щодо залучення третьої особи.

Представник відповідача в підготовчому судовому засіданні підтримала подану заяву та просила її задовольнити.

Третя особа ОСОБА_5 у підготовче судове засідання не з`явився, до суду подано заяву про розгляд справи без його участі.

Вислухавши думку учасників цивільного процесу, надавши належну оцінку підставам для залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, з урахуванням вимог ст. 54 Цивільного процесуального кодексу України, суд приходить до наступних висновків.

Завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті. ( ст.189 Цивільного процесуального кодексу України)

Виходячи з положень пункту 3 частини першої статті 189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є, зокрема, визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів.

Виходячи з положень ч. 1ст. 200 ЦПК України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Участь сторін у цивільному процесі зумовлена тим, що судовий спір має місце саме між ними і його вирішення впливає безпосередньо на їх права чи обов`язки. При цьому участь третіх осіб у справі є опосередкованою формою захисту їх прав та інтересів, що пов`язані зі спірними правовідносинами, оскільки за результатом вирішення спору у сторін виникнуть права та обов`язки, а у третіх осіб судове рішення може бути лише підставою для цього.

Отже, правове становище третіх осіб у процесі посідають особи, які мають юридичний інтерес до справи, але інтерес, який не є рівноцінним інтересам сторін (позивача чи відповідача). Інститут третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, зумовлений перш за все необхідністю забезпечити можливість здійснення відповідними суб`єктами права регресу.

Якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

За змістом положень частини першої статті 52 Цивільного процесуального кодексу України, треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін.

Відповідно до ст.53 Цивільного процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін, їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права та обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Виходячи з підстав та предмету спору та з урахуванням вимог ст. 54 Цивільного процесуального кодексу України щодо наслідків незалучення у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, суд вважає за необхідне залучити ОСОБА_4 до участі у справі в процесуальному статусі - третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, оскільки наявні підстави вважати, що виходячи з обраного позивачем способу захисту для відновлення порушених прав ухвалення в майбутньому судового рішення з розгляду спору безпосередньо впливає на права та обов`язки ОСОБА_4 .

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 53, 54, 260, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву представника відповідача ОСОБА_3 ОСОБА_2 задовольнити.

Залучити ОСОБА_4 в процесуальному статусі - третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача в цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Багатогалузеве науково виробниче підприємство «МС - Центр» до ОСОБА_3 , третя особа ОСОБА_5 про звернення стягнення на предмет іпотеки.

Копію цієї ухвали разом з викликом до суду направити третій особі - ОСОБА_4 .

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня отримання цієї ухвали суду направити третій особі копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до дати наступного судового засідання.

Встановити п`ятнадцятиденний термін з дня отримання ухвали про залучення третьої особи для подання письмових пояснень по суті спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, не тягне за собою розгляд справи спочатку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Анохін

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.09.2022
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу106216500
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо реєстрації або обліку прав на майно

Судовий реєстр по справі —758/13212/21

Постанова від 29.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Анохін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні