Рішення
від 29.08.2022 по справі 910/21169/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.08.2022Справа № 910/21169/21

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Сабалдаш О. В., розглянувши у порядку загального позовного провадження господарську справу

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Арсеналінвестбуд"

до Товарної біржі "Міжрегіональна Українська Біржа"

про визнання недійсним рішення

за участю представників:

від позивача: Гаращенко І. В.

від відповідача: Шох С. М.

В С Т А Н О В И В:

До Господарського суду міста Києва звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Арсеналінвестбуд" (далі - ТОВ "Арсеналінвестбуд", позивач) з позовом до Товарної біржи "Міжрегіональна Українська Біржа" (далі - Біржа, відповідач) про визнання недійсним рішення.

У обґрунтування своїх вимог позивач вказує, що прийняте Радою Біржі та підписане президентом Біржі рішення про накладення на учасника аукціону № 1 (ТОВ "Арсеналінвестбуд") штрафу у сумі 1 586 055,00 грн. не відповідає вимогам закону. Зокрема, на думку позивача, спірне рішення не могло бути прийняте президентом Товарної біржі, оскільки положення Статуту Біржі (п. 8.2.1, який надає президенту таке право) суперечить Закону України «Про товарну біржу», також штраф був накладений на підставі Правил біржової торгівлі, що були затверджені неуповноваженою особою - президентом Біржі (а не загальними зборами чи особою, ними уповноваженою).

У позові ТОВ "Арсеналінвестбуд" просить суд визнати недійсним рішення Ради Біржі від 20.11.2019, яким накладено на ТОВ "Арсеналінвестбуд" штраф у сумі 1 586 055,00 грн., що становить 50 % від сплаченого ним до початку аукціону гарантійного внеску.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.12.2021 за вказаною позовною заявою було відкрите провадження, розгляд справи вирішено здійснювати у порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання, сторонам наданий строк, передбачений законом, для реалізації ними своїх процесуальних прав та обов`язків. Цією ж ухвалою від ТБ «Міжрегіональна Українська Біржа» було витребувано належним чином завірену копію та оригінал для огляду Статуту Біржі в редакції, чинній на час прийняття спірного рішення.

Відповідач, належним чином повідомлений про розгляд справи, у визначений законом строк надав відзив, у якому проти позову заперечив, зазначив, що спірне рішенням Ради Біржі про накладення штрафу на позивача було прийняте на підставі та з урахуванням усіх вимог закону, а також спеціальних норм, якими регулюється торгівельно-біржова діяльність. Зі свого боку, ТОВ "Арсеналінвестбуд", як учасник аукціону, порушило обов`язкові для усіх учасників торгів Правила проведення торгів Біржі, не запропонувавши жодної ціни за лот, у зв`язку із чим відповідач застосував до нього штраф. Крім того, вказав, що позивач намагався повернути вищевказаний гарантійний внесок у повному обсязі (з урахуванням суми накладеного штрафу), проте, рішеннями господарських судів у справі № 910/16717/19 у позові ТОВ "Арсеналінвестбуд" до Біржі про стягнення гарантійного внеску у сумі 1 909 349,73 грн. було відмовлено.

У підготовчому провадженні, оскільки ухвала суду від 28.12.2021 в частині витребування доказів не була виконана відповідачем, ухвалою Господарського суду м. Києва від 26.05.2022 було повторно зобов`язано відповідача та Деснянську районну у м. Києві державну адміністрацію надати завірену належним чином копію Статуту ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа" в редакції, що діяла станом на 20.11.2019. Цією ж ухвалою було закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті.

У подальшому, з огляду на неналежне та недобросовісне виконанням відповідачем та Деснянською РДА ухвали суду про витребування доказів від 26.05.2022, ухвалою Господарського суду м. Києва від 30.06.2022 Деснянську РДА було повторно зобов`язано надати завірену належним чином копію паперового примірника Статуту ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа", в редакції, яка діяла станом на 20.11.2019 (тобто в редакції змін, зареєстрованих 04.08.2016). 18.07.2022 на виконання ухвали суду від 30.06.2022 до суду надійшов витребуваний від Деснянської РДА доказ.

У судовому засіданні, призначеному для розгляду справи по суті, представник позивача заявлені вимоги підтримав та обґрунтував, просив їх задовольнити.

Представник відповідача проти позову заперечив з підстав, зазначених у відзиві, просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

Розглянувши заяви учасників справи по суті позову, заслухавши їх пояснення у судовому засіданні та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку, що позов задоволенню не підлягає з урахуванням наступного.

Установлено, що 18.10.2019 на офіційних сайтах Вищого господарського суду України та Міністерства юстиції України відповідачем (ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа") було опублікуване оголошення № 63697 про проведення першого аукціону з продажу майна підприємства - банкрута - ТОВ "Нова Тор", призначеного на 19.11.2019 об 11:00 год. за адресою: 01034, м. Київ, Шевченківський р-н, вул. Пушкінська, буд. 9Г.

Оголошення містило наступні умови проведення торгів, зокрема:

- розмір гарантійного внеску становить 10 % початкової вартості лоту № 1, без ПДВ. Порядок оплати гарантійного внеску: безготівкове перерахування на рахунок організатора аукціону. Отримувач: ТБ "МУБ". Кінцевий строк та час оплати гарантійного внеску: до 15 години 00 хвилин 11.11.2019 року.

- рішення про допуск заявників до участі в аукціоні приймається за наслідками розгляду представлених заяв на участь в аукціоні і оформляється протоколом про визначення учасників аукціонів, який складається 11.11.2019 року. До участі в торгах допускаються заявники, які подали заяви та відповідні документи, що відповідають вимогам, встановленим Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Заявники, допущені до участі в торгах, визнаються учасниками аукціону.

07.11.2019 ТОВ "Арсеналінвестбуд" звернулось до Біржі із заявою № 20 від 07.11.2019 про участь в аукціоні, до якої було додано усі необхідні документи, у тому числі докази сплати гарантійного внеску в розмірі 3 172 110, 41 грн.

11.11.2019, оскільки гарантійний та реєстраційний внески були сплачені ТОВ "Арсеналінвестбуд" у повному обсязі, а подані останнім документи відповідали встановленим до них вимогам, ТОВ "Арсеналінвестбуд" було визнано учасником № 1 аукціону, про що організатором аукціону складено протокол № 1.

19.11.2019 був розпочатий перший повторний аукціон з продажу майна ТОВ "Нова Тор" з можливістю зниження початкової вартості до -50% від стартової ціни продажу.

22.11.2019 на сайті ВГСУ України (номер публікації: 64217) за підписом Президента ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа" ОСОБА_1 було розміщене інформаційне повідомлення про визначення аукціону (відкритих торгів) з продажу майна банкрута ТОВ "Нова Тор" таким, що відбувся, переможцем за яким стало ТОВ "ОСТ Енерджі Груп".

Того ж дня Біржа повернула на рахунок ТОВ "Арсеналінвестбуд" кошти у сумі 1 586 055,21 грн., що становить 50 % від сплаченого гарантійного внеску.

З`ясувавши причини повернення не всіх коштів гарантійного платежу, позивач дізнався, що за порушення Правил біржової торгівлі ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа" (п. 17) рішенням Ради Біржі на учасника аукціону № 1 ТОВ "Арсеналінвестбуд" був накладений штраф у сумі 1 586 055, 00 грн., що становить 50 % від сплаченої ним суми гарантійного внеску за лотом № 1.

Звертаючись до суду з даним позовом, ТОВ "Арсеналінвестбуд" вказує, що рішення Біржі є протиправним, прийнятим із порушенням вимог Закону України «Про товарну біржу», а тому воно має бути визнане недійсним у судовому порядку.

Перевіряючи такі доводи позивача та вирішуючи спір по суті, суд виходив з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 278 ГК України (тут і далі - в редакції, чинній на час спірних правовідносин) правові умови створення та діяльності товарних бірж, а також основні правила здійснення торговельно-біржової діяльності визначаються цим Кодексом, прийнятими відповідно до нього законами та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч. 1 ст. 279 ГК України товарна біржа є особливим суб`єктом господарювання, який надає послуги в укладенні біржових угод, виявленні попиту і пропозицій на товари, товарних цін, вивчає, упорядковує товарообіг і сприяє пов`язаним з ним торговельним операціям.

Правові умови створення та діяльності товарних бірж на території України визначені спеціальним законом у сфері торговельно-біржової діяльності, а саме - Законом України "Про товарну біржу".

Частиною 1 ст. 1 Закону України "Про товарну біржу" (тут і далі - в редакції, чинній на час спірних правовідносин) передбачено, що товарна біржа є організацією, що об`єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов`язаних з ним торговельних операцій.

Діяльність товарної біржі здійснюється відповідно до цього Закону та чинного законодавства України, статуту біржі, правил біржової торгівлі та біржового арбітражу (ч. 4 ст. 1 вказаного Закону України).

Відповідно до ст. 280 ГК України, ст. 3 Закону України "Про товарну біржу" товарна біржа має право встановлювати відповідно до цього Закону та чинного законодавства України власні правила біржової торгівлі та біржового арбітражу, які є обов`язковими для всіх учасників торгів.

Відповідно до статті 281 ГК України правила біржової торгівлі розробляються відповідно до законодавства і є основним документом, що регулює порядок здійснення біржових операцій, ведення біржової торгівлі та роз`яснення спорів з цих питань.

Судом встановлено, що під час здійснення своєї фахової діяльності та, зокрема, на час спірних правовідносин, ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа" керувалася нормами чинного законодавства України з урахуванням особливостей, які передбачені спеціальним законодавством у сфері торговельно-біржової діяльності: Законом України "Про товарну біржу", Правилами біржової торгівлі, тощо.

Також установлено, що відповідачем були розроблені власні правила біржової торгівлі - Правила проведення торгів у формі аукціону по продажу майна в процедурі банкрутства (далі - Правила проведення торгів), що були затверджені 15.02.2017 Президентом біржі ОСОБА_1 та визначені як обов`язкові для всіх учасників торгів.

Згідно з п. 17 вказаних Правил проведення торгів під час проведення аукціонів з можливістю зниження початкової вартості, кожен з учасників у будь-якому разі зобов`язаний запропонувати свою ціну за лот з ціллю запобігання навмисного заниження початкової ціни лоту. У разі не виконання цієї умови на такого учасника накладається штраф у розмірі 50% (п`ятдесяти) відсотків від сплаченого ним до початку гарантійного внеску за даним лотом.

На підставі вказаного пункту 17 Правил проведення торгів, за результатами проведення аукціону, Біржа утримала з ТОВ "Арсеналінвестбуд" штраф в розмірі 50 % коштів від суми гарантійного внеску, сплаченого ТОВ "Арсеналінвестбуд".

Зазначені обставини були встановлені у іншій господарській справі, яка перебувала у провадженні Північного апеляційного господарського суду - № 910/16717/19 за позовом ТОВ "Арсеналінвестбуд" до Біржі про стягнення коштів у сумі 1 909 349,73 грн., з яких: 1 586 055, 20 грн. - гарантійний внесок та 323 294, 53 грн. - пеня.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 18.03.2021, залишеною без змін постановою Верховного Суду від 08.07.2021, у задоволенні позову ТОВ "Арсеналінвестбуд" про стягнення коштів у сумі 1 909 349,73 грн. було відмовлено, у тому числі у сумі неповернутого гарантійного внеску у сумі 1 586 055, 20 грн.

Так, під час розгляду вказаної справи судами було встановлено, що ТОВ "Арсеналінвестбуд", як учасник аукціону (торгів), порушило обов`язкові для всіх учасників торгів Правила проведення торгів у формі аукціону по продажу майна в процедурі банкрутства, не запропонувавши жодної ціни за лот, за що на такого учасника був накладений штраф у розмірі 50 % від сплаченого гарантійного внеску за даним лотом, передбачений вказаними Правилами.

Відповідно до ч. 4 ст. 75 ГПК України обставини, встановлені рішенням суду в господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Таким чином, судовим рішенням у справі № 910/16717/19 були встановлені обставини щодо правомірності та законності дій відповідача при накладенні рішенням Ради Біржі від 20.11.2019 штрафу у сумі 1 586 055,00 грн. в розмірі 50 % від сплаченого ТОВ "Арсеналінвестбуд" гарантійного внеску. Також суди встановили, що ТОВ "Арсеналінвестбуд" погодившись з порушенням Правил біржової торгівлі, не надало ніяких зауважень щодо проведення аукціону, не висловило у подальшому будь-яких зауважень/пропозицій щодо прийнятого біржею рішення, у тому числі щодо його правомірності.

Звертаючись до суду із даним позовом, ТОВ "Арсеналінвестбуд" вказує, що зазначене рішення є неправомірним, оскільки Президент Біржі (ОСОБА_1) не мав права приймати таке рішення від імені Ради Біржі, виходячи з того, що положення Статуту (п. 8.2.1, яким надане президенту таке право) суперечать Закону України «Про товарну біржу».

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про товарну біржу" вищим органом управління товарної біржі є загальні збори її членів. У період між загальними зборами членів товарної біржі управління нею здійснює біржовий комітет (рада біржі). Біржовий комітет (рада біржі) і контрольна (ревізійна) комісія обираються загальними зборами членів товарної біржі, компетенція та повноваження комітету і комісії визначаються статутом товарної біржі.

У матеріалах справи наявна копія Статуту ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа", затвердженого 02.08.2016 протоколом загальних зборів членів ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа" № 12 (чинного на час спірних правовідносин). Із пункту п. 8.2.1 вказаного Статуту вбачається, що у період між загальними зборами членів біржі управління біржею здійснює Рада біржі, функції якої виконує Президент біржі, який обирається загальними зборами членів біржі з числа засновників чи членів біржі, та має встановлювати порядок своєї роботи по всіх питаннях діяльності біржі і самостійно встановлює порядок своєї роботи. Рада біржі в особі Президента контролює та регулює діяльність інших органів та підрозділів біржі, підзвітна загальним зборам, які можуть переглядати або скасовувати її рішення.

Також згідно з п. 8.2.2 Статуту до компетенції Ради Біржі належить встановлення розмірів штрафів і інших санкцій за порушення статуту біржі і Правил біржової торгівлі.

Отже, відповідно до положень Статуту Біржі функції Ради Біржі (у період між загальними зборами членів біржі) покладено на Президента біржі, яким на час спірного рішення був ОСОБА_1 , відтак, прийняття останнім спірного рішення від імені Ради Біржі (про накладення на позивача штрафу), є правомірним оскільки не суперечить Закону України "Про товарну біржу", який у свою чергу не обмежує права Президента біржі приймати рішення про накладення штрафу на учасника торгів.

Ще однією підставою для визнання спірного рішення недійсним, позивач вказує на те, що Правила проведення торгів у формі аукціону по продажу майна в процедурі банкрутства, були затверджені Президентом ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа" ОСОБА_1 , який не мав права на вчинення таких дій (затвердження Правил).

Розглянувши доводи ТОВ "Арсеналінвестбуд" в цій частині, суд встановив наступне.

З матеріалів справи вбачається, що Правила проведення торгів у формі аукціону по продажу майна в процедурі банкрутства, були затверджені Президентом ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа" ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 17 Закону України "Про товарну біржу" Правила біржової торгівлі затверджуються загальними зборами членів товарної біржі або органом, ними уповноваженим.

Відповідно до п. 8.1.1 Статуту ТБ "Міжрегіональна Українська Біржа" вищим органом Біржі є згальні збори членів Біржі. До компетенції загальних зборів відноситься затвердження Правил біржової торгівлі і інших внутрішніх документів Біржі (п. 8.1.2 Статуту).

Згідно з п. 8.3.1, 8.3.4 Статуту для управління поточною діяльністю Біржі та забезпечення її функцій призначається Президент, який вирішує усі питання діяльності Біржі, крім тих, що належать до компетенції загальних зборів, або, що віднесені за цим Статутом та внутрішніми документами Біржі до виключної компетенції іншого органу Біржі.

Відтак, враховуючи положення закону та Стутуту Біржі, Правила проведення торгів у формі аукціону по продажу майна в процедурі банкрутства мав затверджувати не Президент Біржі, а загальні збори Біржі (або орган ними уповноважений). Разом з тим, у матеріалах справи немає доказів, які б підтверджували, що Президент Біржі є уповноваженою загальними зборами Біржі особою на затвердження Правил проведення торгів у формі аукціону по продажу майна в процедурі банкрутства.

Отже, за висновком суду вищезазначені Правила були затверджені неуповноваженою особою. Проте, вказана обставина не свідчить про недійсність рішення про накладення штрафу на позивача, оскільки Правила проведення торгів недійсними (протиправними) не визнавались, та це питання не є предметом даного спору, а суд не може виходити за межі позовних вимог.

Отже, оскільки визнання недійсним рішення Ради Біржі від 20.11.2019 з підстав затвердження неуповноваженою особою Правил проведення торгів у формі аукціону по продажу майна в процедурі банкрутства є неможливим без визнання таких Правил недійсними (незаконними), то суд вважає доводи позивача у цій частині безпідставними.

З урахуванням викладеного суд відмовляє у позові ТОВ "Арсеналінвестбуд" у повному обсязі.

Згідно зі ст. 129 ГПК України у разі відмови у задоволенні позову витрати зі сплати судового збору покладаються на позивача.

Керуючись ст. 73-79, 129, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Відмовити у задоволенні позову Товариства з обмеженою відповідальністю "Арсеналінвестбуд" до Товарної біржі "Міжрегіональна Українська Біржа" про визнання недійсним рішення.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні в присутності представників сторін 30 серпня 2022 року.

Повний текст рішення складений 12 вересня 2022 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головіна К. І.

Дата ухвалення рішення29.08.2022
Оприлюднено15.09.2022
Номер документу106225112
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо цінних паперів

Судовий реєстр по справі —910/21169/21

Постанова від 01.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 06.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 08.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 31.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 19.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Ухвала від 06.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шапран В.В.

Рішення від 29.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні