Ухвала
від 12.09.2022 по справі 308/11968/22
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/11968/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 вересня 2022 року м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Дегтяренко К.С. ознайомившись матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської обласної ради, Головного управління ДПС у Закарпатській області про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду, відшкодування моральної шкоди та зобов`язання вчинити дії,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся з позовною заявою до Комунального некомерційного підприємства «Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської обласної ради, Головного управління ДПС у Закарпатській області в якому просить:

- стягнути 452656 гривень за час затримки виконання рішення суду;

- стягнути 100000 гривень моральної шкоди;

- зобов`язати відповідача КНП Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської обласної ради оподаткувати єдиним соціальним внеском і сплатити в порядку передбаченому Законом кошти у вигляді середньої заробітної плати за вимушений прогул у сумі 778077, 92 грн. стягнуті на користь ОСОБА_1 .

Разом з тим, під час вивчення матеріалів вказаної позовної заяви було встановлено, що вони не відповідають вимогамст. 177 ЦПК України.

У відповідності до приписів ч. 4 ст. 177 УЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» визначено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Таким чином, позивач звільнений від сплати судового збору при зверненні до суду з позовом про стягнення заборгованості з заробітної плати.

Водночас, за вимогами про стягнення середнього заробітку за весь час затримки виконання рішення суду про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу позивачеві необхідно сплатити судовий збір.

Пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір», згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду.

Така позиція відповідає практиці Верховного Суду, зокрема, згідно правового висновку Великої Палати Верховного Суду, викладеного в постанові від 08.02.2022 року по справі № 755/12623/19, так Велика палата Верховного суду дійшла висновку, що середній заробіток за час вимушеного прогулу - це заробітна плата, а середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні таким не є.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, позивачем отримано середній заробіток за час вимушеного відгулу, а вимога про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду, за своєю природою не є заробітною платою, а є спеціальним видом відповідальності роботодавця за затримку виконання рішення суду.

Згідно ч.2 ст.4 ЗУ «Про судовий збір», - за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить: 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Сума судового збору при зверненні до суду з позовом про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення становить 4526,56 грн, оскільки останній не входить до структури заробітної плати.

Відповідно до ч.3 ст. 6 Закону України«Про судовий збір»за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Так, відповідно до вимог п.п. 2 п. 1 ст. 4 Закону УкраїниПро судовий збірза подання до суду позовної заяви з вимогою немайнового характеру справляється судовий збір 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 992 грн. 40 коп.

З позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено вимогу немайнового характеру, а саме зобов`язання відповідача КНП Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської обласної ради оподаткувати єдиним соціальним внеском і сплатити в порядку передбаченому Законом кошти у вигляді середньої заробітної плати за вимушений прогул у сумі 778077, 92 грн. стягнуті на користь ОСОБА_1 , за яку позивачу необхідно сплатити судовий збір.

Враховуючи зазначені обставини, приходжу до переконання, що вирішити питання про відкриття провадження у справі неможливо, а тому вважаю за необхідне позовну заяву залишити без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви з врахуванням вимог ст. 177 ЦПК України, а саме сплати судового збору.

Статтею 185ЦПКУкраїни визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Виходячи з наведеного та враховуючи, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.175,177 ЦПК України, суд вважає за необхідне встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви у десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху шляхом зазначення ціни позову та надання наявних документів (розрахунків) на підтвердження викладених доводів.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.175,177,185 ЦПК України, -

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Комунального некомерційного підприємства «Закарпатський протипухлинний центр» Закарпатської обласної ради, Головного управління ДПС у Закарпатській області про стягнення середнього заробітку за час затримки виконання рішення суду, відшкодування моральної шкоди та зобов`язання вчинити дії - залишити без руху.

Надати позивачам строк, для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, якщо ним відповідно до ухвали суду у встановлений строк буде виконано вимоги, визначені статтями175і177цьогоКодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо не будуть усунуті недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя К.С. Дегтяренко

Дата ухвалення рішення12.09.2022
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу106244700
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —308/11968/22

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Мацунич М. В.

Рішення від 06.10.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Рішення від 06.10.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 11.10.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Дегтяренко К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні