Рішення
від 14.09.2022 по справі 754/3712/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-о/754/200/22

Справа №754/3712/22

РІШЕННЯ

Іменем України

15 вересня 2022 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді: Сенюти В. О.

при секретарі: Сінєльніковій С. М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Приватний нотаріус Бориспільського районного нотаріального округу Київської області Овчаренко Ірина Жанівна, Житлово - експлуатаційна ділянка № 313 Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва» про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до Деснянського районного суду м. Києва із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Подану заяву мотивує тим, ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 91 років померла мати заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді нерухомого майна: земельної ділянки, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер: 3225580900:05:002:0022. За час життя, спадкодавець не склав заповіт як розпорядження своїм майном та іншими майновими правами на випадок своєї смерті, а тому спадкування його всіх прав та обов`язків здійснюється за законом спадкоємцями в порядку черговості. Таким чином, єдиним спадкоємцем за законом у першу чергу є донька спадкодавця: ОСОБА_1 . Чоловік спадкодавця - ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . З заявою про прийняття спадщини в шестимісячний строк до нотаріальної контори заявниця не зверталася, вважавши, що спадщину прийняла шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 і протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не заявила відмову від прийняття спадщини. Звернувшись у травні 2022 року до ОСОБА_4 - приватного нотаріуса Бориспільського районного нотаріального округу Київської області заявниці було роз`яснено, що нотаріус не має можливості відкрити спадкову справу на підставі акту обстеження щодо постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, як доказ спільного проживання заявника зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та відповідно прийняття спадщини з причин того, що у разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкоємцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем. Спадкодавець на день своєї смерті була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 . Заявниця на день смерті спадкодавця (на час відкриття спадщини) була зареєстрована за іншою адресою: АДРЕСА_1 , але фактично спадкодавець та заявниця разом постійно проживали на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 . Встановлення даного факту необхідно заявниці для відкриття спадкової справи після смерті спадкодавця та одержання свідоцтва про право на спадщину за законом. На підставі викладеного, заявниця просить встановити факт її постійного проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 25 травня 2022 року відкрито провадження в справі та призначено справу до розгляду за правилами окремого провадження.

В судовому засіданні яке відбулося 27.07.2022 року заявниця заявлені вимоги підтримала та просила їх задовільнити.

15.09.2022 року в судове засідання заявниця її представник не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Від представника заявника на адресу суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, заявлені вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, у своїх заявах просять розглядати справу у їх відсутність.

Суд вважає можливим розглядати справу у відсутності заявника, представника заявника та представника заінтересованої особи.

Оскільки сторони по справі в судове засідання не з`явились, то відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розгляд даної справи проводиться з дотриманням ст. 317 ЦПК України.

Вивчивши письмові матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 змінила прізвище на ОСОБА_1 про що свідчить свідоцтво про укладення шлюбу (а.с. 8).

Як вбачається з письмових матеріалів справи, ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження Серії НОМЕР_1 від 14 жовтня 1959 року (а.с. 7).

Таким чином, письмові матеріали справи та наявні документи підтверджують ту обставину, що заявниця ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З письмових матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 мала сестру ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , про що свідчить свідоцтва про смерть серіїї НОМЕР_2 від 14.01.2021 року.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть (а.с. 9).

З листа приватного нотаріуса Бориспільського районного нотаріального округу Овчаренко І. Ж. вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_6 , не відкривалася. (а.с.35).

Як вбачається з акту від 9 травня 2022 року підписаного начальником ЖЕД-313 ОСОБА_9, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 дійсно постійно проживала разом зі своєю донькою з жовтня 2019 року по день смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 14).

В судовому засіданні допитані свідки ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , показали, що ОСОБА_2 проживала з жовтня 2019 року з донькою - ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 , по день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки не могла самостійно пересуватися.

На підставі ч. 3, 5 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (шість місяців), він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 211 «Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України», затвердженої наказом Міністра Юстиції України №20/5 від 03 березня 2004 року, доказом постійного проживання разом зі спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про прийняття спадщини після смерті матері в зв`язку з пропуском строку, встановленого для прийняття спадщини. Таким чином, метою звернення заявника до суду є встановлення факту її постійного проживання, як спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини для подальшого оформлення прав на спадкове майно в нотаріальному порядку на підставі ч. 3 ст. 1268 ЦК України.

Суд приймає до уваги ухвалу № 505/2085/14-ц від 14.09.2016 року Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ дійшов висновку зазначив, про те, що якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

З наведеного слід дійти висновку про те, що відсутність реєстрації спадкоємця за останнім місцем проживання спадкодавця сама по собі не є абсолютним підтвердженням обставин про те, що спадкоємець не проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, якщо обставини ч. 3 ст. 1268 ЦК України підтверджуються достатністю інших належних і допустимих доказів.

Аналогічні правові висновки містяться в ухвалі Верховного Суду України № 6-7165св09 від 03 листопада 2010 року, рішенні Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ № 6048327св14 від 11 листопада 2015 року, ухвалі Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ № 6-20158св15 від 21 жовтня 2015 року.

Судом достовірно встановлено, що від встановлення факту постійного проживання заявниці зі спадкодавцем на час смерті залежить виникнення та зміна її майнових та немайнових прав, що пов`язані з можливістю звернення до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину за законом як спадкоємцем за законом першої черги.

Відповідно до ч. 1 ст. 1221ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Згідно роз`яснень викладених у п.п.2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах спадкування" №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

З огляду на те, що в складі спадщини наявне нерухоме майно, в силу вимог ч. 1 ст. 1299 ЦК України, спадкоємці зобов`язані зареєструвати право на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна, для цього заявниці необхідно отримати свідоцтво про право на спадщину. Так як такі документи у заявниці відсутні, то вона звернулася до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини, маючи за мету оформлення та видачу нотаріусом свідоцтва про право на спадщину.

З положень ч. 2 ст. 1120 ЦК України вбачається, що часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Таким чином, оцінивши отримані в ході розгляду справи докази в їх сукупності, суд вважає доведеним той факт, що заявниця ОСОБА_1 та її матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно проживали разом на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановлення цього факту має для заявника юридичне значення. Юридичний факт встановлюється з метою оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 .

В ході розгляду справи, судом було встановлено, що інші потенційні спадкоємці до нотаріальної контори, для оформлення спадкових прав відносно майна померлої ОСОБА_2 , не звертались.

Оскільки спору про майнове або особисте немайнове право не існує, а встановити зазначений факт в позасудовому порядку неможливо, суд вважає вказані вимоги обґрунтованими, які відповідно до вищезазначених норм права підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3, 5, 7, 8, 10, 77, 79, 80, 81, 209, 212, 258 ЦПК України, ст.ст.1216-1218, 1223, 1268 - 1270, 1296 ЦК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Приватний нотаріус Бориспільського районного нотаріального округу Київської області Овчаренко Ірина Жанівна, Житлово - експлуатаційна ділянка № 313 Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва» про встановлення факту, що має юридичне значення- задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт постійного проживання ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржено протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подання безпосередньо до Київського апеляційного суду апеляційної скарги.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не подано.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Деснянський районний суд міста Києва.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересовані особи:

Приватний нотаріус Бориспільського районного нотаріального округу Київської області Овчаренко Ірина Жанівна, Київська обл., Броварський р-н., м. Яготин, вул. Незалежності, 116.

Житлово - експлуатаційна ділянка № 313 Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва», місце знаходження: м. Київ, вул. Сержа Лифаря, 20.

Повний текст рішення виготовлений 15 вересня 2022 року.

Суддя: В. О. Сенюта

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.09.2022
Оприлюднено19.09.2022
Номер документу106266482
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —754/3712/22

Рішення від 14.09.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 29.07.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 07.07.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

Ухвала від 24.05.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Сенюта В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні