Ухвала
від 15.09.2022 по справі 947/2321/22
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/2321/22

Провадження № 2/947/1559/22

УХВАЛА

про витребування доказів та виклик свідків

16.09.2022 року

Київський районний суд м. Одеси

головуючий суддя Куриленко О.М.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

представника відповідача - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Одесі клопотання представника позивача ОСОБА_4 - ОСОБА_1 про витребування доказів та виклик свідків по цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , третя особа: Київська державна нотаріальна контора у місті Одеса про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом, встановлення факту проживання однією сім`єю, визнання права власності в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

19 січня 2022 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить: встановити факт спільного проживання позивача - ОСОБА_4 , мешкає за адресою АДРЕСА_1 зі спадкодавцем - ОСОБА_7 , 1957 року народження за однією адресою на момент відкриття спадщини до дати її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 . Визнати недійсним Свідоцтво про право на спадщину за законом від 09 липня 2021 року, зареєстровано в реєстрі за №1-750, після смерті ОСОБА_7 , 1957 року народження, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , видане ОСОБА_5 , адреса для листування АДРЕСА_2 , код ДРФО-ПП НОМЕР_1 , ОСОБА_6 , адреса для листування АДРЕСА_2 , код ДРФО-ПП НОМЕР_2 по 5/16 частині кожному у розмірі часток від 5/8 частин у праві спільної часткової власності квартири АДРЕСА_3 , що складається в цілому з трьох житлових кімнат та підсобних приміщень, загальною площею 62,6 кв.м, в тому числі житловою площею 37.3 кв.м. Визнати за ОСОБА_4 , мешкає за адресою АДРЕСА_1 , право власності на 5/16 частини від 5/8 частин у праві спільної часткової власності квартири АДРЕСА_3 , що складається в цілому з трьох житлових кімнат та підсобних приміщень, загальною площею 62,6 кв.м, в тому числі житловою площею 37.3 кв.м. в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_7 , 1957 року народження, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Стягнути з ОСОБА_5 , адреса для листування АДРЕСА_2 , код ДРФО-ПП НОМЕР_1 , ОСОБА_6 , адреса для листування АДРЕСА_2 , код ДРФО-ПП НОМЕР_2 , на користь ОСОБА_4 , мешкає за адресою АДРЕСА_1 , судовий збір 3 521,64 гривень за матеріальні вимоги та 992,40 гривень за немайнову вимогу.

Відповідно до автоматизованої системи документообігу цивільну справу було розподілено судді Київського районного суду м. Одеси Калашніковій О.І., яка ухвалою від 09.02.2022 року відкрила провадження у справі та призначила підготовче судове засідання.

Однак, у зв`язку з припиненням повноважень судді Калашнікової О.І. у зв`язку з досягненням 65-річного віку, справу було передано для нового автоматизованого розподілу.

Згідно повторного автоматизованого розподілу справу передано судді Куриленко О.М., яка ухвалою від 07.07.2022 року прийняла до свого провадження цивільну справу та призначила підготовче судове засідання.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду сповіщені належним чином у порядку ст.ст. 128-130 ЦПК України.

В ході даного підготовчого засідання представник позивача ОСОБА_4 - ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотання, в якому просить: витребувати з КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА "КОНСУЛЬТАТИВНО- ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР №20" ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, Адреса Україна, 65114, Одеська обл., місто Одеса, ВУЛИЦЯ ЛЕВІТАНА, будинок 62, Код ЄДРПОУ 02774562, тел. НОМЕР_10 належним чином завірені копії медичної карти стаціонарного хворого, інформацію та підтверджуючі документи про те, чи лікувалась будь-коли ОСОБА_7 , 1957 року народження, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , якщо так, то який діагноз з цього приводу їй встановлено та саме яке лікування було надано. Витребувати з КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА МІСЬКА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ №1 ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, 65007, місто Одеса, ВУЛИЦЯ М`ЯСОЄДОВСЬКА, будинок 32, код ЄДПРОУ 01998986, тел.НОМЕР_11 належним чином завірені копії медичної карти стаціонарного хворого, інформацію та підтверджуючі документи про те, чи лікувалась будь- коли ОСОБА_7 , 1957 року народження, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , якщо так, то який діагноз з цього приводу їй встановлено та саме яке лікування було надано.

Крім того просив викликати та допитати якості свідків ОСОБА_8 , яка мешкає у АДРЕСА_5 , тел.. НОМЕР_3 ; ОСОБА_9 , який мешкає в АДРЕСА_6 , тел.. НОМЕР_4 ; ОСОБА_10 , яка мешкає у АДРЕСА_7 , тел. НОМЕР_5 ; ОСОБА_11 , яка мешкає в АДРЕСА_8 , тел.. НОМЕР_6 ; ОСОБА_12 , який мешкає в АДРЕСА_9 , тел.. НОМЕР_7 ; ОСОБА_13 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_10 , тел.. НОМЕР_8 .

Відповідач ОСОБА_6 та її представник ОСОБА_3 заперечували проти задоволення вказаних клопотань, в свою чергу, звернулись до суду з клопотанням та просили викликати у судове засідання та допитати у якості свідка ОСОБА_14 (т.2, а.с.9).

Треті особи у судове засідання не з`явились, повідомлялись належним чином, про причини неявки суду не повідомили.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши доводи сторін, суд дійшов до висновку про задоволення зазначених клопотань, з огляду на наступне.

У відповідності до ч.ч. 1 та 2 ст. 118 ЦПК України заява про забезпечення доказів розглядається в судовому засіданні в загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, з особливостями, встановленими цією статтею. Заява розглядається не пізніше п`яти днів з дня її надходження до суду.

Згідно вимог частин 1-3 статті 116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим. Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом. Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 84 ЦПК України у клопотанні про витребування доказів повинно бути зазначено про те, які вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Згідно з п. 4 ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод таке конституційне право повинно бути забезпечене судовими процедурами, які повинні бути справедливими.

Беручи до уваги предмет спору, заявлені вимоги і наявні у матеріалах справи докази, а також враховуючи, що обставини цивільних справ з`ясовуються судом на засадах змагальності, суд приходить до висновку про задоволення вищевказаного клопотання, так як відомості які містяться у вказаних документах мають значення для правильного вирішення справи.

У відповідності до частини 5 ст. 84 ЦПК України суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану сторону.

Відповідно до частини 11 ст. 119 ЦПК України ухвала про забезпечення доказів (крім забезпечення доказів шляхом допиту свідків, призначення експертизи, огляду доказів) є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Також задоволенню підлягають заява представника позивача про викликів свідків, оскільки статтею 91 ЦПК України передбачено, що виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім`я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі. В ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Відповідно до ч.5 ст. 124 Конституції України «Судові рішення ухвалюються іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України». Серед основних засад судочинства в Україні, згідно з п.9 ч.3 ст.129 Конституції України, є «обов`язковість рішень суду»

Також згідно ст. 11 «Про судоустрій України» судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, об`єднаннями громадян та іншими організаціями, громадянами та юридичними особами на всій території України. Обов`язковість урахування (преюдиціальність) судових рішень для інших судів, органів прокуратури, слідства, дізнання визначається процесуальним законом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 76, 77, 81, 84, 274, ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_4 - ОСОБА_1 про витребування доказів та виклик свідків по цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , третя особа: Київська державна нотаріальна контора у місті Одеса про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом, встановлення факту проживання однією сім`єю, визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити.

Витребувати з КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «КОНСУЛЬТАТИВНО- ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР № 20» ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, адреса: 65114, Одеська обл., місто Одеса, ВУЛИЦЯ ЛЕВІТАНА, будинок 62, Код ЄДРПОУ 02774562, тел. НОМЕР_10 належним чином завірені копії медичної карти стаціонарного хворого, інформацію та підтверджуючі документи про те, чи лікувалась будь-коли ОСОБА_7 , 1957 року народження, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , якщо так, то який діагноз з цього приводу їй встановлено та саме яке лікування було надано.

Витребувати з КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА МІСЬКА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ № 1 ОДЕСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, 65007, місто Одеса, ВУЛИЦЯ М`ЯСОЄДОВСЬКА, будинок 32, код ЄДПРОУ 01998986, тел. НОМЕР_11 належним чином завірені копії медичної карти стаціонарного хворого, інформацію та підтверджуючі документи про те, чи лікувалась будь-коли ОСОБА_7 , 1957 року народження, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , якщо так, то який діагноз з цього приводу їй встановлено та саме яке лікування було надано.

Викликати та допити в якості свідків:

ОСОБА_8 , яка мешкає у АДРЕСА_5 , тел. НОМЕР_3 ;

ОСОБА_9 , який мешкає в АДРЕСА_6 , тел. НОМЕР_4 ;

ОСОБА_10 , яка мешкає у АДРЕСА_7 , тел. НОМЕР_5 ;

ОСОБА_11 , яка мешкає в АДРЕСА_8 , т. НОМЕР_9 51;

ОСОБА_12 , який мешкає в АДРЕСА_9 , тел. НОМЕР_7 ;

ОСОБА_13 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_10 , тел. НОМЕР_8 .

Клопотання ОСОБА_5 про виклик свідка - задовольнити.

Викликати у судове засідання та допитати у якості свідка ОСОБА_14 , АДРЕСА_11 .

Пред`явити дану ухвалу в частині витребування до виконання та отримати витребувані докази доручити позивачу ОСОБА_4 , або його представнику за довіреністю (ордером), поклавши на неї витрати необхідні для виконання даної ухвали.

Встановити строк виконання даної ухвали до наступного підготовчого засідання, що відбудеться 27.10.2022 року о 10.00 годин.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://ki.od.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення суду.

Суддя Куриленко О. М.

Дата ухвалення рішення15.09.2022
Оприлюднено20.09.2022
Номер документу106297149
СудочинствоЦивільне
Сутьправо на спадщину за законом, встановлення факту проживання однією сім`єю, визнання права власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —947/2321/22

Постанова від 30.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Рішення від 24.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Рішення від 24.05.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 15.09.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні