Ухвала
від 21.09.2022 по справі 243/1780/22
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про застосування заходів процесуального примусу та

відкладення підготовчого судового засідання

Номер провадження 2/243/1204/2022

Номер справи 243/1780/22

22 вересня 2022 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючий суддя Дюміна Н.О.,

за участю секретаря судового засідання Добродум Д.В.,

розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданніцивільну справуза позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про визнання права власності та стягнення недоотриманої пенсії в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженніСлов`янського міськрайонногосуду Донецькоїобласті знаходитьсяцивільна справаза позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про визнання права власності та стягнення недоотриманої пенсії в порядку спадкування за законом.

В підготовчому судовому засіданні позивач та його представник участі не взяли, про причини суду не повідомили.

Відповідач був належним чином повідомлений про дату та час проведення підготовчого судового засідання, але свого представника для участі у судовому засіданні не уповноважив, відомості про причини його неявки суду не надав.

Як вбачається з ч.2 ст.83 ЦПК України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно з п.7 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд з?ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про проведення огляду письмових, речових і електронних доказів у місці їх знаходження; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Предметом заявлених позовних вимог є визнання права власності на грошові кошти у виді недоотриманої пенсії у порядку спадкування, а підставою позову є не надання відповідачем нотаріусу відомостей про розмір недоотриманої пенсії спадкодавця.

Ухвалою судувід 16.02.2022у Головногоуправління Пенсійногофонду УкраїниДонецької областівитребувано у відповідача відомості щодо розміру недоотриманої пенсії за період з 01 липня 2014 року по 31 травня 2018 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Макіївка Донецької області.

За клопотанням відповідача ухвалою суду від 18.08.2022 строк для надання витребуваних доказів було продовжено до 22.09.2022, зазначена ухвала була отримана відповідачем 18.08.2022, однак до теперішнього часу витребувані судом докази не надані, відомості про причини їх не подання суду також не надані.

Отже, ухвала суду про витребування доказів залишається невиконаною протягом значно тривалого періоду часу, що призводить до затягування розгляду справи і як наслідок, може призвести до порушення розумних строків її розгляду. Відповідачеві неодноразово було роз`яснено, що відповідно до вимог ч. 8 ст. 84 ЦПК України за неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані: 1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; 2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; 3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; 4) подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; 5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; 6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; 7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Положенням ст.143 ЦПК України визначено, що заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 148 ЦПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

З огляду на обставини, встановлені судом, з урахуванням тривалого невиконання ухвали суду про витребування доказів, з Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області слід стягнути штраф у сумі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб у зв`язку із неповідомленням суду про неможливість подати докази, витребувані судом, та неподанням таких доказів без поважних причин.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку про необхідність відкладення розгляду справи.

Керуючись ст.13, 84, 143, 148, 197, 198 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Підготовче судове засідання у справі відкласти на 18 жовтня 2022 року на 09-45 год. та проводити його у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів у системі EasyCon.

Застосувати до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (ідентифікаційний код юридичної особи: 13486010, місцезнаходження: Донецька область, м.Слов`янськ, пл.Соборна, 3) заходи процесуального примусу у вигляді штрафу в дохід державного бюджету - один розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. 00 коп., який перерахувати за наступними реквізитами: отримувач коштів УК у Перчер.р-ні/Печерс.р-н/21081100, код отримувача (код ЄДРПОУ 38004897), банк отримувача Кахначейство України (ЕАП), рахунок отримувача UA118999980313090106000026007, код класифікації доходів бюджету 21081100.

Роз`яснити, що притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Витребувані судом докази, а саме відомості щодо розміру недоотриманої пенсії ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Макіївка Донецької області, за період з 01 липня 2014 року по 31 травня 2018 року, надати до суду протягом 5-ти днів з дня вручення цієї ухвали.

Роз`яснити відповідачу, що згідно положень ч.2 ст.148 ЦПК України у випадку повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Копію ухвали надіслати на адресу Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області, для виконання.

Відповідно до ч.6 ст.148 ЦПК України суд може скасувати постановлену ним ухвалу про стягнення штрафу, якщо особа, стосовно якої її постановлено, виправила допущене порушення та (або) надала докази поважності причин невиконання відповідних вимог суду чи своїх процесуальних обов`язків.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом, стягувачем за яким є Державна судова адміністрація України (01021, м. Київ, вул. Липська, будинок 18/5, ідентифікаційний код юридичної особи26255795).

Ухвала в частині стягнення штрафу може бути пред`явлена до примусового виконання протягом трьох місяців.

Суддя Н.О.Дюміна

Дата ухвалення рішення21.09.2022
Оприлюднено23.09.2022
Номер документу106376366
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності та стягнення недоотриманої пенсії в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —243/1780/22

Постанова від 01.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Агєєв О. В.

Рішення від 08.11.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дюміна Н. О.

Ухвала від 18.10.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дюміна Н. О.

Ухвала від 04.10.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дюміна Н. О.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дюміна Н. О.

Ухвала від 17.08.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дюміна Н. О.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Дюміна Н. О.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Ільяшевич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні