Рішення
від 23.09.2022 по справі 127/11619/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/11619/22

Провадження № 2/127/1427/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2022 рокум. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі судді Шаміної Ю.А., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) осіб цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Келецька 39» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по нарахованим внескам співвласника на управління, утримання та обслуговування багатоквартирного будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИВ:

06 червня 2022 позивач ОСББ «Келецька 39» звернулося до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по нарахованим внескам співвласника на управління, утримання та обслуговування багатоквартирного будинку та прибудинкової території. Свої вимоги мотивувало тим, що у будинку АДРЕСА_1 співвласниками будинку (власниками житлових та нежитлових приміщень) створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Келецька 39». Відповідач ОСОБА_1 згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно є одноособовим власником нежитлових приміщень НОМЕР_2 та НОМЕР_3 у будинку по АДРЕСА_1 та в розумінні статті 1 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» є співвласником багатоквартирного будинку. Протоколом №2 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 від 05.05.2019 визначено розмір та порядок сплати внесків співвласниками на управління будинком. Загальна полоща нежитлових приміщень НОМЕР_2 та НОМЕР_3, що належить відповідачу на праві приватної власності, становить 55,00 м.кв. і 70,9 м.кв. відповідно, та до них застосовуєтьсярозмір внесків у розмірі 3,24 грн за 1 м.кв. як до нежитлових приміщень, розміщених в цокольному поверсі будинку з окремим входом. Так, розмір щомісячного внеску ОСОБА_1 складає 242,48 грн по приміщенню НОМЕР_3 (розмір витрат за 1 м.кв. ? загальна площа приміщення = 3,42 грн ? 70,9 м2 =242,48 грн) та 188,10 грн по приміщенню НОМЕР_2 (розмір витрат за 1 м.кв. ? загальна площа приміщення = 3,42 грн ? 55,0 м2 =188,10 грн). Загальна заборгованість ОСОБА_1 перед ОСББ «Келецька 39» по обох нежитлових приміщеннях за період з червня 2019 по квітень 2022 (включно), станом на 01.06.2022, складає 15070,30 грн та включає в себе заборгованість по сплаті внесків за приміщення НОМЕР_2 - 6583,50 грн та за приміщення НОМЕР_3 - 8486,80 грн. Зважаючи на те, що несплата співвласником будинку власником нежитлових приміщень платежів та внесків носить постійний характер, а сума заборгованості є достатньо суттєвою для об`єднання та будинку, позивач просив стягнути з відповідача на його користь заборгованість по сплаті внесків співвласника у розмірі 15070,30 грн, інфляційні втрати - 2870, 67 грн, 3% річних - 677,89 грн, а також понесені ним судові витрати при зверненні до суду.

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 23 червня 2022 року відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення (виклику) осіб з роз`ясненням процесуальних прав учасників справи, зокрема, щодо надання у визначені строки відповідачем відзиву на позов, а позивачем письмової відповіді на такий відзив.

Вказану ухвалу, разом із копією позовної заяви з додатками, надіслано відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення на адресу її зареєстрованого місця проживання (2105023492303). Однак, поштове відправлення повернуто підприємством поштового зв`язку на адресу суду 05 вересня 2022 року, без вручення адресату, з відміткою про повернення у зв`язку із закінченням терміну зберігання.

Відповідач у визначений ухвалою суду строк ні відзиву на позов, ні клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін до суду не подала.

Враховуючи вищевикладене та положення ст. 178, 279 ЦПК України, суд розглядає справу за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Судом встановлено наступні фактичні обставини справи, яким відповідають правовідносини, врегульовані нормами ст. 526, 625 ЦК України, ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Судом встановлено, ОСОБА_1 є власником нежитлових приміщень НОМЕР_2, загальною площею 55 кв.м, та НОМЕР_3, загальною площею 70,9 кв.м, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта №253793036 від 21.04.2021, №253792961 від 21.04.2021 відповідно (а.с. 7, 8).

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 22.04.2019 здійснено державну реєстрацію юридичної особи Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Келецька 39», про що зроблено запис №11741020000017052 (а.с. 6).

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та Статутом об`єднання

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 1 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласники багатоквартирного будинку (далі співвласники) це власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Отже, відповідач ОСОБА_1 є співвласником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , та відповідно входить до складу ОСББ «Келецька 39».

Відповідно до ст. 10 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» до компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, а рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно ст. 16 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання утворювати органи управління, визначати умови та розмір плати за їх діяльність; приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; визначати порядок користування спільним майном відповідно до статуту об`єднання; укладати договори; виступати замовником робіт з капітального ремонту, реконструкції багатоквартирного будинку; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об`єднання в порядку, визначеному законом; визначати підрядника, укладати договори про управління та експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Визначення та затвердження порядку сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників є виключною компетенцією загальних зборів співвласників та затверджується протоколами загальних зборів співвласників Об`єднання.

Отже, співвласники багатоквартирного будинку за місцем розташування: АДРЕСА_1 , зобов`язані дотримуватись вимог установчих документів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Келецька 39» та чинного законодавства України.

Згідно з пунктом 3 протоколу №2 загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «Келецька 39» від 05 травня 2019 року прийнято рішення про визначення розміру та порядку сплати внесків співвласників на управління багатоквартирним будинком ОСББ «Келецька 39», зокрема, розмір сплати внесків співвласників на управління багатоквартирним будинком ОСББ «Келецька 39» відповідно за 1 кв.м загальної площі (цокольний поверх - нежитлові приміщення з окремим входом) - 3,42 грн. Рекомендованою датою сплати внесків вважати з 1 по 30 число поточного місяця. Заборгованість по сплаті вважати несплату внесків понад 2 місяці, починаючи з 1 числа поточного місяця, на яке було зроблено нарахування внесків (а.с. 9-10).

Відповідно до ст. 15 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; використовувати приміщення за призначенням, дотримуватися правил користування приміщеннями; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням; запобігати псуванню спільного майна, інформувати органи управління об`єднання про пошкодження та вихід з ладу технічного обладнання; дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством.

З червня 2019 року по травень 2022 відповідач не виконує рішення зборів співвласників ОСББ «Келецька 39» щодо сплати внесків за управління будинком. ОСББ «Келецька 39» здійснює функцію для забезпечення реалізації прав власника ОСОБА_1 на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяє власнику в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання, але відповідач не сплачує добровільно за отримані послуги.

Згідно з ст. 5 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньо будинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньо будинкових систем (крім обслуговування внутрішньо будинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки встановлені договором або законом.

Положеннями ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Відповідно до цього Закону послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій є різновидом житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, в тому числі звертатися до суду в разі відмови співвласника своєчасно та у повному обсязі сплачувати внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 Цивільного кодексу визначено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно розрахунку суми заборгованості по внесках співвласника на управління будинку та суми, на яку збільшено борг внаслідок інфляційних процесів і врахування 3% річних за період з 01.06.2019 по 31.05.2022, за адресою: АДРЕСА_1 , нежитлове приміщення НОМЕР_2 (загальна площа 55,00 м2) заборгованість зі сплати внесків на управління будинком станом на 01.06.2022 складає 6583,50 грн (без врахування нарахувань за травень 2022 року), а також 1254,06 грн - інфляційні втрати, 296,03 грн - 3% річних (а.с. 11-12).

Разом з тим, згідно розрахунку суми заборгованості по внесках співвласника з управління будинку та суми, на яку збільшено борг внаслідок інфляційних процесів і врахування 3% річних за період з 01.06.2019 по 31.05.2022, за адресою: АДРЕСА_1 , нежитлове приміщення НОМЕР_3 (загальна площа 70,9 м2) заборгованість зі сплати внесків на управління будинком станом на 01.06.2022 складає 8486,80 грн (без врахування нарахувань за травень 2022 року), а також 1616,61 грн - інфляційні втрати, 381,86 грн - 3% річних (а.с. 13-14).

Між сторонами виник спір з приводу сплати заборгованості по внесках співвласника з управління будинку та відповідальності за неналежне виконання зобов`язань.

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, відповідно до ст. 611 ЦК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи, що нарахування заборгованості по внесках співвласника з управління будинку здійснено за встановленими тарифами сума заборгованості по внесках співвласника з управління будинку встановлена судом і ніким не оспорюється. Відповідачем не надано доказів на спростування наявної заборгованості, а також свого розрахунку заборгованості або ж доказів на погашення заборгованості по сплаті внесків на управління будинком, суд дійшов висновку, що з відповідача підлягає стягненню на користь позивача сума заборгованості по внесках співвласника з управління будинку в розмірі 15070,30 грн (6583,50 грн + 8486,80 грн).

Щодо стягнення інфляційних втрат та 3% річних нарахованих на суму заборгованості по внесках співвласника з управління будинку у період з 01.06.2019 по 31.05.2022, суд звертає увагу на наступне.

Згідно Указу Президента України №64/2022 від 24.02.2022 "Про введення воєнного стану в Україні" із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб введено в Україні воєнний стан. Строк воєнного стану продовжувався згідно з Указами Президента України № 133/2022 від 14.03.2022 року, № 133/2022 від 14.03.2022 року, № 341/2022 від 17.05.2022 року та Указом Президента України № 573/2022 від 12.08.2022 року "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", яким строк воєнного стану продовжено з 05 год. 30 хв. 23 серпня 2022 року строком на 90 діб.

Постановою Кабінету Міністрів України "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану"№ 206 від 05.03.2022 встановлено, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги. Ця постанова набрала чинності з дня опублікування і застосовується з 24 лютого 2022 року.

Таким чином, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позовних вимог у частині стягнення нарахованих інфляційних втрат та 3% річних за період з 24 лютого 2022 року по 31 травня 2022 року, які включено позивачем до проведеного ним розрахунку заборгованості, так як у цей період на всій території України введено воєнний стан, який триває й на час вирішення спору судом.

З огляду на викладене, суд, погоджуючись із наведеним позивачем розрахунком заборгованості, який відповідачем жодним чином не спростовано, дійшов висновку про стягнення з відповідача на користь позивача 3% річних та суми втрат від інфляції в частині нарахування за період з 01 червня 2019 року по 31 січня 2022 року, а саме: інфляційні втрати у розмірі 1481,17 грн (604,36 грн (приміщення НОМЕР_2) + 876,81 грн (приміщення НОМЕР_3)), а також 3% річних у розмірі 520,62 грн (218,96 грн (приміщення НОМЕР_2) + 301,66 грн (приміщення НОМЕР_3)).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню частково.

Згідно з частинами першою, третьою статті 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з частиною другою статті 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат суд, відповідно до частини третьої статті 141 ЦПК України, враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Відповідно до частин третьої, четвертої статті 137 ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При стягненні витрат на правову допомогу слід враховувати, що особа, яка таку допомогу надавала, має бути адвокатом (стаття 6 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність) або іншим фахівцем у галузі права незалежно від того, чи така особа брала участь у справі на підставі довіреності, чи відповідного до договору (статті 12, 46, 56 ЦПК України). Витрати на правову допомогу мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Зазначені критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим.

Відповідно до частини четвертої статті 263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 27 червня 2018 року у справі № 826/1216/16 (провадження № 11-562ас18) зазначено, що «склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг тощо), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат».

З матеріалів справи вбачається, що між позивачем ОСББ «Келецька 39» та Адвокатським бюро «Алли Гордійчук» в особі керуючого бюро Гордійчук А.М. укладено договір №06/21 про надання правничої допомоги від 19.04.2021.

Крім того, на підтвердження надання правничої допомоги до позовної заяви додано ордер на надання правничої (правової) допомоги серії АВ №1038939 від 27.06.2022, копію акта виконаних робіт (наданих послуг) №3 від 31.05.2022, копію платіжного доручення №311 від 30.05.2022 та копію рахунку №3 від 30 травня 2022 про сплату послуг за надання правової допомоги на підстав договору про надання правничої допомоги від 19.04.2021 у сумі 3100,00 грн.

Суд враховує, що заявлені витрати пов`язані з розглядом цієї справи, відповідають обсягу наданих послуг та виконаних робіт, є неминучими (у зв`язку із виконанням умов договору про правову допомогу), розмір останніх є обґрунтованим та пропорційним до предмету спору, докази про їх неспівмірність відсутні, відповідачем клопотання про їх неспівмірність не заявлялося, позовні вимоги задоволено частково, тому суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача витрати на професійну правничу допомогу пропорційно до задоволеної частини позовних вимог, що становить 2842,39 грн.

Крім того, відповідно до ст. 141 ЦПК України, зважаючи на часткове задоволення позовних вимог, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача 2274,89 грн у відшкодування сплаченого ним судового збору.

Керуючись ст.ст. 7, 15, 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», п. 5 ч. 2 ст. 7, ст. 9 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", ст.ст. 360, 509, 525-526, 610-612 ЦК України, керуючись ст.ст. 4, 76-81, 89, 141, 263-265, 141, 279 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Келецька 39» (код ЄДРПОУ 42966898, місцезнаходження: вул. Келецька, буд. 39, м. Вінниця, Вінницька область) суму заборгованості по внесках співвласників на управління, утримання та обслуговування багатоквартирного будинку та прибудинкової території у розмірі 17072,09 грн (сімнадцять тисяч сімдесят дві гривні дев`ять копійок), з яких: 15070,30 грн - основний борг за період з 01 червня 2019 року по 31 травня 2022 року, 1481,17 грн - інфляційні втрати за період з 01 червня 2019 року по 31 січня 2022 року, 520,62 грн - 3% річних за період з 01 червня 2019 року по 31 січня 2022 року, а також 2274,89 грн (дві тисячі двісті сімдесят чотири гривні вісімдесят дев`ять копійок) у відшкодування витрат по сплаті судового збору та 2842,39 грн (дві тисячі вісімсот сорок дві гривні тридцять дев`ять копійок) у відшкодування витрат на правову допомогу.

В решті вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Келецька 39», код ЄДРПОУ 42966898, місцезнаходження: вул. Келецька, буд. 39, м. Вінниця, Вінницька область;

відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя Шаміна Юлія Анатоліївна

Дата ухвалення рішення23.09.2022
Оприлюднено28.09.2022
Номер документу106423654
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —127/11619/22

Ухвала від 21.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Постанова від 25.05.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 19.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Рішення від 23.09.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шаміна Ю. А.

Ухвала від 22.06.2022

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Шаміна Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні