Ухвала
від 22.09.2022 по справі 640/13406/19
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1/2856

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про виключення зі складу учасників справи третьої особи

22 вересня 2022 року м. Київ № 640/13406/19

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: головуючого судді Клочкової Н.В., при секретарі Олійник К.С., у підготовчому засіданні за результатами вирішення питання про виключення третьої особи зі складу учасників в адміністративній справі за позовом

ОСОБА_1

до Офісу Президента України,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

Керівник апарату Адміністрації Президента України Дніпров Олексій Сергійович

про визнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку,

за участю позивача, представника позивача та представника відповідача, третя особа не прибула

В С Т А Н О В И В :

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 (надалі - позивач), адреса: АДРЕСА_1 до Офісу Президента України (надалі - відповідач), адреса: 01220, місто Київ, вулиця Банкова, будинок 11, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Керівник апарату Адміністрації Президента України Дніпров Олексій Сергійович (надалі - третя особа), адреса: 01220, місто Київ, вулиця Банкова, будинок 11, в якій позивач просить суд:

- визнати незаконним та скасувати наказ керівника Апарату Адміністрації Президента України № 490-к від 02 травня 2019 року про звільнення ОСОБА_1 ;

- поновити ОСОБА_1 на посаді заступника керівника Головного контрольного департаменту Адміністрації Президента України з 02 травня 2019 року;

- стягнути на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу.

Підставою позову вказано порушення прав та інтересів позивача, внаслідок прийняття суб`єктом владних повноважень неправомірного наказу про звільнення позивача з займаної посади.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 23 червня 2022 року касаційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково, рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 05 лютого 2020 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 22 вересня 2020 року скасовано, а справу направлено на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями для розгляду адміністративної справи № 640/13406/19 визначено суддю Окружного адміністративного суду міста Києва Клочкову Н.В.

В подальшому, у підготовчому засіданні 22 вересня 2022 року вирішувалось питання щодо виключення зі складу учасників справи № 640/13406/19 третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - керівника апарату Адміністрації Президента України Дніпрова Олексія Сергійовича, у зв`язку з відсутністю на час розгляду цієї справи вказаної посади, адже не існує на час розгляду справи апарату Адміністрації Президента України, а посаду керівника апарату Офісу Президента України Дніпров О.С. на час розгляду справи не обіймає.

Мотиви, з яких при первісному розгляді справи, була залучена вказана особа у статусі третьої особи на стороні відповідача, що були зазначені в засіданні позивачем, а саме факт наявності в матеріалах справи доказів, за підписом цієї посадової особи, не є підставою для перебування її в статусі третьої особи, особливо за відсутності на час розгляду справи такої посади та особи в структурі відповідача.

Позивач та представник відповідача у підготовчому засіданні 22 вересня 2022 року не заперечували щодо виключення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - керівника апарату Адміністрації Президента України Дніпрова Олексія Сергійовича, з підстав того, що на даний час такої посадової особи не існує. Представник позивача запропонував замінити дану третю особу на чинного керівника Офісу Президента України, що не було підтримано ні позивачем, ні відповідачем.

Отже, вирішуючи питання щодо виключення третьої особи зі складу учасників справи, заслухавши пояснення сторін, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до статті 42 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що учасниками справи є сторони, треті особи.

В свою чергу, згідно з приписами частин 2, 5 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Приписами частини 2 статті 173 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що завданнями підготовчого провадження є, зокрема, але не виключно: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу.

В свою чергу, суд звертає увагу, що приписами Кодексу адміністративного судочинства України прямо не визначено окремого процесуального порядку виключення учасника з числа третіх осіб, в разі його вибуття, ліквідації, інших підстав.

Суд звертає увагу, що така посада як керівник Апарату Адміністрації Президента України на даний час вже не існує, оскільки, як було встановлено судом у даній справі, у відповідності до Указу Президента України від 20 червня 2019 року № 417 «Питання забезпечення діяльності Президента України», було утворено Офіс Президента України шляхом реорганізації та скорочення чисельності працівників Адміністрації Президента України, в тому числі такої посади як керівник Апарату Адміністрації Президента України.

Згідно частини 3 статті 166 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у випадках, коли цим Кодексом порядок вчинення процесуальних дій щодо розгляду заяв, клопотань, заперечень не встановлений, він встановлюється судом.

Таким чином, з огляду на викладене, враховуючи мотиви, з яких первісно залучалась третя особа без самостійних вимог на предметом спору, беручи до уваги реорганізацію Адміністрації Президента України та відсутність на даний час такої посадової особи, що залучалась при первісному розгляду справи, підтвердження сторонами, що рішення суду в цій справи не породжує прав та обов`язків для такої особи, з урахуванням позиції позивача та відповідача, суд вважає за необхідне виключити зі складу учасників справи третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Керівника апарату Адміністрації Президента України Дніпрова Олексія Сергійовича.

Керуючись статтями 42, 49, 166, 173, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Виключити із складу учасників адміністративної справи № 640/13406/19 третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Керівника апарату Адміністрації Президента України Дніпрова Олексія Сергійовича.

2. Продовжити строк підготовчого провадження, відкласти підготовче засідання в цій справі на 18 жовтня 2022 року о 11 год. 00 хв., яке відбудеться в Окружному адміністративному суді міста Києва за адресою: місто Київ, вулиця Петра Болбочана, 8, корпус 1, зал судових засідань № 10 (1 поверх, Блок А).

3. Копії ухвали невідкладно надіслати особам, які беруть участь у справі.

4. Інформацію щодо справи можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud2670/.

Ухвала набирає законної сили згідно статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Н.В. Клочкова

Повний текст ухвали виготовлено 26.09.2022.

Дата ухвалення рішення22.09.2022
Оприлюднено28.09.2022
Номер документу106437740
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконним та скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку,

Судовий реєстр по справі —640/13406/19

Ухвала від 29.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Перепелиця А.М.

Ухвала від 23.11.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Ухвала від 17.11.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Ухвала від 22.09.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Ухвала від 07.09.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Ухвала від 14.07.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Клочкова Н.В.

Постанова від 22.06.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мельник-Томенко Ж.М.

Ухвала від 21.06.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мельник-Томенко Ж.М.

Ухвала від 03.11.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мельник-Томенко Ж.М.

Постанова від 22.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Василенко Ярослав Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні